Вижте защо предозирането с витамини е опасно – продължение

Друго най-разпространено предозиране е с ретинол (витамин А), признат за най-мощно оръжие срещу бръчките, пигментните петна и стареенето на кожата

витамини

При възрастните се появява след консумирането на храни с високо съдържание на витамин А или след допълнителен прием на големи дози от препарата. Острият вариант на хипервитаминоза А се проявява със силно главоболие, световъртеж, повдигане и повръщане. Два дни по-късно се появяват обриви и кожата започва да се бели. Като спре приемът, симптомите отшумяват за няколко дни. При децата признаците на остра хипервитаминоза А са по-безобидни – безпокойство, раздразнителност, сънливост и слаба подвижност. Хроничната форма се развива постепенно в разтеглив период от 1 месец до 1 година.

Витамин В12, който е необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване и предпазва от анемия, трябва да се приема само по лекарско предписание. Предозирането може да причини тежки алергични прояви. Особено внимателно трябва да се прилага при болни от стенокардия.

Ударни дози витамин С при грип или настинка за стимулиране на имунната система също може да доведат до хипервитаминоза. Затова употребата на каквито и да било синтетични препарати трябва да става само по лекарско предписание, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *