Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте защо предозирането с витамини е опасно

За да се преборят със симптомите на пролетната умора, много хора пият витамини – комбинирани таблетки или хранителни добавки

витамини

Това наистина може да бъде полезна подкрепа за имунната система и профилактична мярка срещу редица заболявания. Но хаотичната и безконтролна употреба на витамини създава рискове за здравето.

Голямата опасност от приемане на витамини по собствено предписание е предозирането, което води до хипервитаминоза – вид отравяне на организма. Острата форма възниква при еднократно взимане на големи дози витамини, а хроничната – ако продължително време се пият дози, превишаващи физиологичните потребности на организма.

Най-силно изразено токсично действие има мастно-разтворимият витамин D, който играе важна роля за имунната система и пази от рахит в детска възраст. Степента на отравянето зависи не само от приетото количество, но и от индивидуалната чувствителност. Предозирането с витамин D рязко покачва съдържанието на калций в кръвта, което се отразява негативно на сърцето, бъбреците, белите дробове, стомашната стена. Може да засегне също нервната система и роговицата на окото. Симптомите при острия вариант на хипервитаминоза D са слабост, загуба на апетит, повдигане, запек, повръщане, главоболие, мускулни болки, повишена температура и високо кръвно налягане. При децата рязко се променя поведението – най-напред стават раздразнителни и неспокойни, после -отпаднали и вяли. Кожата побледнява, а апетитът се понижава. При хроничната форма измененията са същите, но прогресират бавно, като започват да се появяват не по-рано от месец след първия прием на витамина, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *