Митове за противогрипните ваксини

Колебаете ли се дали да си поставите противогрипна ваксина?

Не сте единствени, затова ще ви разкрием реалните факти зад най-разпространените митове:

 

МИТ: Противогрипните ваксини не са ефикасни.

ФАКТ: Ваксината има 70 до 90 % ефикасност. Ако не сте имунизирани, грипът моме и да ви се размине, но защо да рискувате? Всяка година хиляди хора над 65 години умират вследствие на грип, а много други биват хоспитализирани. Затова здравните органи препоръчват хората над 66 години ми такива, предразположени към възникване на усложнения да си правят противогрипна ваксина всяка година.

 

МИТ: От ваксината моме да се заразите с грип.

ФАКТ: не е възможно да се разболеете от грип след имунизиране, защото ваксината съдържа умъртвени вируси. Все пак не е изключено да се появят неразположения като болка е областта на поставянето на ваксината, леко повишена температура и болни в мускулите, които че изчезнат няколко дни след имунизацията.

 

МИТ: Не е необходимо да се имунизирате всяка година.

ФАКТ: Противогрипната ваксина трябва да се поставя ежегодно, защото всяка годи­на се появяват нови щамове вируси. СЗО следи за тях и разработва актуални противогрипни ваксини. Те обикновено започват да се разпространяват в търговската мрежа от есента преди началото не грипния сезон. Ако мислите, че сте изложени на риск и личният ви лекар няма навика да ви препоръчва противогрипна ваксина, помолете да ви направи такава.

 

Ваксинираното обаче не е гаранция, че няма да се разболеете от грип (рискът е намален наполовина), но поне има го има вероятност да боледувате по леко и без усложнения.

 

Нов начин за предпазване от пневмо­ния.

Вероятно сте чували за пневмококовата ваксина, която се препоръчва на хо­рата над 65 години. Пневмококовите бактерии причиня­ват някои форми на менингит, пневмония и септицемия, които могат да се ока­жат с фатален изход. Всеки един от три­ма души е носител на пневмококовата бактерия, без да проявява някакви симптоми. Тя причинява болестни състояния само при хората с по слаб имунитет. Ри­сковите групи, предразположени към грип и пиевмококоеи инфекции, се при­покриват. Затова от няколко години на тях освен ваксина срещу грип се препо­ръчва и такава срещу пневмококите.

Във Великобритания например всич­ки хора над 80 години са включени в програма за пневмококова ваксина, а от април 2005 г. тя включва и всички над 65 години.

Общопрактикувашнте лекари препо­ръчват да се направят н двата вида вакси­ни в рамките на едно посещение по време на есенния имунизационен период.

 

Настинкa или грип?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *