Профилактика и лечение на мускулни болки и скованост

Профилактика и лечение на мускулни болки и скованост

Профилактика

За да опазите мускулите си по време на физи­ческо натоварване, спазвайте следните основ­ни правила. Винаги първо загрявайте с леки упражнения за цялото тяло, за да увеличите притока на кръв към мускулите. След като загреете, започнете да разтягате ос­новните мускули. Не приключвайте тренировката рязко, а с постепенно намаляване на интензивността на натоварването, след което отново — разпънете мускулите.

Начинът на живот също влияе върху състоянието на мускулите. Балан­сираното редуване на почивка и спорт­ни занимания предотвратява пробле­ми като болки в раменете и гърба, фибромиалгия, спазми, уморени кра­ка и силно главоболие. Поддържането на добра стойка на тялото също е от значение, за да не на­товарвате прекалено дълго определена мускулна група. За целта винаги се ста­райте да поддържате главата си на една линия с гръбначния стълб и не отпускайте раменете си.

Здравословният хранителен режим осигурява нужните за мускулите вещества, за да могат да работят добре и бързо да се възстановяват след натоварва­не. Такива са аминокиселини­те, калцият, магнезият, калият, селенът, витамините В и С и флавоноидите. Важно е да поемате достатъчно коли­чество течности. Ограничете стреса до минимум, за да предотвратите предизвиканите от него мускулни бол­ки и появата на фибромиалгия.

 

Лечение

Най-важният аспект на лечението се състои в опазване на мускулите от по-нататъшно увреж­дане, докато трае оздравителният процес в за­сегнатата тъкан. Отпускането им облекчава симптомите и стимулира възстановяването.

 

Почивка

Дайте почивка за 2-3 дни на скованите и бо­лезнени мускули, но дълги периоди на непо­движност не се препоръчват, защото могат да доведат до съкращаване на мускулните влакна.

 

Упражнения

След неколкодневна почивка започнете внима­телно да разтягате скованите мускули. Отнача­ло тренирайте до 5 минути, но не еднократно. Постепенно увеличавайте натоварването, а ако усетите болка, преустановете заниманията. В зависимост от проблема ще успеете да разтег­нете мускула напълно след няколко дни или месеца. Например при хронично сковани и бо­лезнени мускули на раменете и гърба ще ви е необходим повече от месец.

 

Ароматерапия

Масажът или ваната с етерични масла действат болкоуспокояващо.

  • Смесете 10 капки масло от розмарин (или 2 капки масло от дива лайка) с 1 супена лъ­жица соево олио или масло от сладък бадем. Втрийте леко в болезнения участък. Не из­ползвайте масло от розмарин през първите 20 седмици на бременността.
  • Към горещата вана добавете по 3 капки мас­ло от лавандула и от кипарис (последното масло не се препоръчва през първите 20 сед­мици на бременността).
  • Сложете върху горещ компрес 3 капки мас­ло от загряваща подправка (например джин­джифил) и превържете засегнатия мускул.

 

 

*** Упражнения за разтягане на мускулите за загрявка

За да избегнете ско­ваност и болки след физически упраж­нения, винаги за­почвайте със серия за разгряване и разтягане на мускулите.

 

*** Изберете алтернативната медицина

СТОП ПЕЙН (STOP PAIN) е универсален уред за бързо премахване на болката по цялото тяло, който прави изключително интензивен акупунктурен масаж, чрез произвеждането на 3 000 – 6 000 малки електрически импулси в минута.

 

Как да се справим с мускулното схващане на краката?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *