Как емоционалната раздразнителност уврежда нашето здраве?

Нервната възбуда се отразява извънредно пагубно върху нашето физическо здраве, като нанася непоправима вреда на мускулната, имунната, храносмилателната и други системи в нашия организъм, нарушавайки работата на сърцето, съдовете и главния мозък.

Няма да можем да се освободим от гнева, докато не си кажем определено: „Да, гневът е лошо нещо. Той ми вреди“. Не оправдавайте гнева си, като привеждате формули-заклинания от рода на „невъзможно е да се избавиш напълно от гнева“ или „полезно е да се ядосваш“.

Нашето поведение представлява своеобразен спектър: на единия край е потискането на емоциите, на другия -агресивното поведение. Най-добрият вариант е златната среда. Това е т. нар. асертивно (спокойно, уверено) поведение. Не е нужно да потискате гнева и също така не е нужно да се ядосвате. Споделяйте с другите вашите мисли и чувства, говорете им открито за това, което не ви харесва, като запазвате вътрешната си стабилност. Асертивността е единственият от трите варианта на поведение, който ще ви осигури добро психическо и физическо здраве.

Можете да се възползвате от следното упражнение: опитайте се да се ядосате на вашия партньор. Това обикновено не е лесно. Защо? Защото нямате повод за гняв. Няма гняв без причина, затова трябва да установите типичните причини, които най-често ви дразнят, и да ги отстраните.

Разбира се, това ще изисква индивидуална работа над себе си, интровертност и самонаблюдение. И никой не може да ви даде готови рецепти. Започнете с малки стъпки като например да не се ядосвате за нещо, което някой е казал, вие сте го чули, но от трети човек. Не обръщайте внимание на онова, което чувате по телевизията или в трамвая на път за работа. Игнорирайте малките искри, защото дори и от тях може да избухне голям гневен пожар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *