ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как емоционалната раздразнителност уврежда нашето здраве?

Нервната възбуда се отразява извънредно пагубно върху нашето физическо здраве, като нанася непоправима вреда на мускулната, имунната, храносмилателната и други системи в нашия организъм, нарушавайки работата на сърцето, съдовете и главния мозък.

Няма да можем да се освободим от гнева, докато не си кажем определено: „Да, гневът е лошо нещо. Той ми вреди“. Не оправдавайте гнева си, като привеждате формули-заклинания от рода на „невъзможно е да се избавиш напълно от гнева“ или „полезно е да се ядосваш“.

Нашето поведение представлява своеобразен спектър: на единия край е потискането на емоциите, на другия -агресивното поведение. Най-добрият вариант е златната среда. Това е т. нар. асертивно (спокойно, уверено) поведение. Не е нужно да потискате гнева и също така не е нужно да се ядосвате. Споделяйте с другите вашите мисли и чувства, говорете им открито за това, което не ви харесва, като запазвате вътрешната си стабилност. Асертивността е единственият от трите варианта на поведение, който ще ви осигури добро психическо и физическо здраве.

Можете да се възползвате от следното упражнение: опитайте се да се ядосате на вашия партньор. Това обикновено не е лесно. Защо? Защото нямате повод за гняв. Няма гняв без причина, затова трябва да установите типичните причини, които най-често ви дразнят, и да ги отстраните.

Разбира се, това ще изисква индивидуална работа над себе си, интровертност и самонаблюдение. И никой не може да ви даде готови рецепти. Започнете с малки стъпки като например да не се ядосвате за нещо, което някой е казал, вие сте го чули, но от трети човек. Не обръщайте внимание на онова, което чувате по телевизията или в трамвая на път за работа. Игнорирайте малките искри, защото дори и от тях може да избухне голям гневен пожар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *