Помага ли диетата при запек?

През последните години, поради изобилието на рафинираните хранител­ни продукти в магазините и заведенията за бързо хранене, количеството на целулозата в храната ни намаля. Учените са установили, че храната, която консумират хора­та в България, е с много малко целулоза, а това вече създава сериозни проблеми.

 

Досега съм лекувала запека си само с лекарства. Вече съм убедена, че ме­дикаментите започват да ми вредят и въобще не ми пома­гат. Затова се обръщам към вас с молбата да ми посочите как да променя храненето си, за да си реша проблема.

Марина Стефанова – Лом

 

Целулозата прави из­пражненията по-меки и увеличава обема им, което стимулира изхождането. Освен това бактериите от стомашно-чревния тракт се хранят с някои видове влакна и изработват вещества, които облекчават изхвърля­нето на изпражненията от органи­зма. Ако в храната ви няма достатъчно

целулоза, изпражненията се обезводняват и изхождането се затруднява, тоест – на лице е запе­кът. Появата на запека, обаче е свързана и с об­разуването на хемороиди.

Повишава се кръвно­то налягане, конста­тира се и дивертикулит, заболяване, свързано с образу­ването на малки из­пъкналости (дивертикули) по стените на червата.

 

ВНИМАНИЕ!

Според последните изследвания на медиците днес хората консумират средно по 12 грама це­лулоза Всеки ден. А за да работят нормално чер­вата, са необходими най-малко 30 грама. И запекът е един от резултатите, както се констатира в тази статистика.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *