Повече от 3600 химикала от опаковки на храни попадат в човешкото тяло

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От приблизително 14 000 химикала, за които е известно, че влизат в контакт с храната, 25 процента попадат в кръвта, урината и кърмата.

химикала в опаковки за храни

Всеки ден хората взаимодействат с различни опаковки за храни. Но много експерти са загрижени, че удобството, което предлагат тези артикули, може да идва с невидима цена – излагане на вредни химикали.

Ново проучване откри повече от 3600 химикала, които влизат в контакт с храни, в човешката урина, кръв и кърма. Това е около 25 процента от повече от 14 000 известни химикали, влизащи в контакт с храните, според учените.

„Веществата, открити в проби от хора, са или използвани при производството на материали, влизащи в контакт с храни, или са присъствали в самите опаковки и кухненски съдове”, казва водещият автор на изследването, д-р Биргит Геуке, старши научен сътрудник във Food Packaging Forum, фондация за безопасност на опаковките, базирана в Швейцария, която се съветва от независими учени.

„Химикалите, отбелязани в проучването, включват някои, които учените са проучили задълбочено, като бисфеноли, полифлуорирани алкилни вещества (PFAS, наричани „вечни химикали“, защото не се разграждат), фталати, метали и летливи органични съединения”, казва д-р Геуке.

„Много от тези вещества имат опасни свойства, които са свързани с увреждане на човешкото здраве“, отбелязва още тя.

Това проучване е най-изчерпателният анализ, провеждан някога на излагането на хора на синтетични химикали от пластмасови опаковки за храни.

д-р Биргит Геуке, водещ автор на изследването, старши научен сътрудник във Food Packaging Forum, фондация за безопасност на опаковките, базирана в Швейцария
д-р Биргит Геуке, водещ автор на изследването, старши научен сътрудник във Food Packaging Forum, фондация за безопасност на опаковките, базирана в Швейцария

 

Хиляди химикали, които влизат в контакт с храните ни, никога не са били тествани за токсичност

 

Геуке и нейният екип се стремят да запълнят важна празнина в знанията за токсичността на веществата в предмети, използвани за съхранение, обработка, пакетиране и сервиране на храни.

Докато много от тях са известни като опасни, хиляди други никога не са били тествани за токсичност. Известно е, че хората са изложени на тези съединения чрез храни, но пълната степен на излагане е неизвестна, пишат авторите.

Изследователите са прегледали цялата налична информация за химикалите, влизащи в контакт с храни, и са я сравнили с наличните бази данни, включително пет програми за биомониторинг, които измерват концентрацията на химикали в човешките тъкани и течности.

„Анализът разкри наличието на много съединения, които влияят негативно на здравето”, обяснява д-р Геуке.

Тя дава няколко примера:

• Бисфенол А (BPA) е класифициран като токсичен за репродуктивната система, което означава, че може да увреди плодовитостта. Това също е ендокринно разрушителен химикал, който пречи на хормоните.

• Бисфенол S, химикал, който понякога се използва вместо BPA, има подобни свойства.

• Установено е, че PFOA, „вечен химикал“, насърчава чернодробната токсичност и оказва отрицателно въздействие върху имунната система.

„За много други вечни химикали данните са много оскъдни, така че тяхното въздействие върху човешкото здраве изобщо не е известно“, допълва още тя.

 

Химикалите в опаковките за храни могат да „объркат хормоните“

 

Много от химикалите, които преминават от пластмасовите опаковки в храните и след това в хората, са токсични и включват известни канцерогени, невротоксични вещества (вещества, които увреждат мозъка) и ендокринни разрушители.

„Ендокринното разстройство е голям проблем – много от тези химикали влияят на хормоните, което може да доведе до репродуктивни и метаболитни проблеми“, казва Линда Г. Кан, асистент в отделите по педиатрия и обществено здраве в NYU Langone Health в Ню Йорк.

Ендокринните разрушители са свързани с повишен риск от рак, проблеми с плодовитостта, проблеми с развитието и нарушена имунна функция.

Д-р Кан е съавтор на изследване на химикали, които влияят на здравето, като PFAS, намиращи се в пластмасата и в много обикновени домакински предмети.

„Дори ако нивата на отделните съединения са под официално считаните за токсични, материалите, влизащи в контакт с храни, не съдържат само едно вещество, така че сме изложени на комбинации, които могат да взаимодействат и да влошат последиците за здравето“, предупреждава тя.

Линда Г. Кан, асистент в отделите по педиатрия и обществено здраве в NYU Langone Health в Ню Йорк
Линда Г. Кан, асистент в отделите по педиатрия и обществено здраве в NYU Langone Health в Ню Йорк

 

Начини за ограничаване на излагането на химикали

 

„Хората могат да намалят излагането си на химикали по няколко начина” казва Кан.

• Купувайте възможно най-малко преработени храни.

• Избягвайте опаковани плодове, зеленчуци, месо и вода от пластмасови бутилки.

• Не загрявайте храна в микровълнова фурна в контейнери за еднократна употреба – химикалите са по-склонни да се отделят от опаковъчните продукти в храната при нагряване.

„За съжаление способността на потребителите да контролират своята експозиция често е ограничена от това, което им е достъпно. Хората също нямат контрол върху химикалите, на които са изложени храните по време на производствения процес“, отбелязва тя.

Линк към изследването: https://www.nature.com/articles/s41370-024-00718-2

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *