Съвети за грижа за кожата след раждане

След раждането е етап от живота на жената, който представлява риск: не само тя се сблъсква с грижите за новото бебе, но и с хормонални и физически промени. В тази статия ще намерите съвети, които ще са ви от полза

грижа за кожата след раждане

Следродилни кожни промени поради хормонални промени по време на бременност. Ето защо грижите трябва да започнат от момента на зачеването и не трябва да чакате след раждането.

От друга страна, в допълнение към промените в хормоните, общата умора, съчетана с новата ситуация, влияят върху кожата на майката. Ето защо вашата кожа заслужава специално внимание в този момент.

Кожните състояния, свързани със следродилния период, включват стрии, промени в текстурата, отпуснатост, целулит и хиперпигментация. Най-засегната е коремната област.

Стрии след раждане

Стриите са основната кожна промяна в следродилния период. Те са причинени от раздуване поради наддаване на тегло по време на бременност и връщане към нормалното след раждането. Този процес кара колагеновите и еластиновите влакна да се разрушат.

Те се забелязват по корема, гърдите и задните части. След като вече се появят, е трудно да ги премахнете напълно. Така че препоръката е да ги предотвратите още от самото начало.

При стрии се препоръчва използването на специални кремове, съчетаващи центела азиатска и хиалуронова киселина. По същия начин, част от грижата за кожата след раждане включва използването на овлажнители. Те трябва да съдържат шипка и витамин К, които стимулират производството на колаген.

Въпреки че стриите не изчезват, те могат да бъдат намалени. Освен това, ако са се появили скоро, те могат да бъдат подобрени с естетични лазерни и радиочестотни процедури.

Вътрешната грижа, хидратирането с много вода и консумацията на храни, които стимулират синтеза на колаген, също са полезни.

Следродилна отпуснатост на кожата

Особено в кожата в областта на корема се появява известна отпуснатост поради разтягане и последващо пренареждане. Препоръчително е да използвате овлажняващи и стягащи кремове за това.

Последните помагат за възстановяване на стегнатостта и еластичността и съдържат съединения като сладък бадем, авокадо, шипка, азиатска центела, масло от ший, витамин Е и жожоба.

Известен също като портокалова кора, той се получава от натрупването на мастна тъкан, която образува бучки и дупки в дермата. Забелязва се главно в задните части, бедрата и бедрата.

Това е свързано със семейна предразположеност, внезапно наддаване на тегло, стрес, заседнал живот, консумация на изобилие от въглехидрати и задържане на течности. Ето защо най-важното е да спортувате редовно и да се храните балансирано.

Като лечение може да се използва лимфен дренаж и масаж. Това помага за активиране на циркулацията и подобряване на задържането на вода. Така наречените антицелулитни кремове могат да помогнат с текстурата и цвета, но не разрешават бучките.

Промени в структурата на кожата на лицето след раждане

Два проблема са най-забележими в този момент:

  • Суха, лющеща се кожа: Рязкото спадане на нивата на прогестерон и естроген след раждането кара кожата да стане по-чувствителна и суха. Препоръчват се хидратиращи кремове с хиалуронова киселина и нежно почистващо средство за лице.
  • Акне: Поради внезапния спад на нивото на естроген, мастните жлези се активират и произвеждат повече мазнини. Акнето може също да бъде благоприятствано от стрес, причинен от

    пристигането на вашето бебе. Препоръчват се кремове с азелаинова киселина или бензоил пероксид.

Тъмни кръгове под очите

Умората, стресът и дългите безсънни нощи водят до торбички и хиперпигментация на клепачите. Въпреки че най-препоръчителното нещо, което трябва да направите, е да си починете, когато това не е възможно, можете да следвате други съвети, като например използването на кремове, гелове или серуми на базата на кофеин, както и кремове, които включват витамин С.

Хиперпигментация на кожата в следродилния период

Поради хормонални промени се появява хиперпигментация на кожата поради излишък на меланин. През втория и третия триместър на бременността, меланоцит-стимулиращият хормон достига най-високите си нива, продукт на повишен прогестерон и естрогени.

Излишният меланин (вещество, произвеждано от меланоцитите в най-външния слой на кожата), във връзка с излагането на слънчева светлина, води до хиперпигментация. Най-характерният резултат е кафеникаво петно ​​по бузите, горната устна, челото и носа. Това се нарича chloasma gravidarum или мелазма.

Мелазмата не изчезва до 3 до 6 месеца след раждането, когато хормоните се нормализират. Същото се случва и при хиперпигментация на ареолите на зърната и линеа алба на корема.

Използването на кремове за депигментация или всякакъв вид естетично лечение не се препоръчва до 6 месеца след раждането. Най-добре е да се консултирате с дерматолог.

Най-добре е да го предотвратите, като използвате физически (шапка, слънчеви очила, чадър) или химически (слънцезащитни) бариери, особено през лятото.

Паякообразни вени

Една от промените, които настъпват в кожата в следродилния период, е появата на паяжини. Те възникват, защото има увеличаване на притока на кръв, което разширява съдовете.

 

Те изглеждат като малки, яркочервени петна, заобиколени от кръвоносни съдове, които приличат на крака на паяк. Обикновено изчезват постепенно към седмия месец.

Препоръки за грижа за кожата след раждане

Отделянето на време за наслада и грижа за себе си е от ключово значение. Помолете за облекчение от грижите за бебето, вземете душ, без да гледате часовника, и се посветете на рутинна грижа за кожата.

Кожата трябва да бъде дълбоко овлажнена. Използвайте кремове по цялото тяло, като не забравяте ареолата и областта на зърната. Можете да ексфолирате веднъж седмично.

Освен това, опитайте се да останете активни. Правете поне 30 минути физически упражнения 5 пъти седмично.

Яжте здравословна, балансирана диета, богата на храни, стимулиращи колагена. Включете също продукти с витамин А и Е, като следните:

  • Млечни продукти
  • Цитрусови плодове
  • Плодове киви
  • Ядки
  • Растителни масла
  • Зеленолистни зеленчуци

Процесът може да отнеме известно време, тъй като еластичността и твърдостта трябва да се върнат към нормалното след разтягане почти 10 пъти по-големия си размер. Може да отнеме до 6 месеца, докато коремът се върне към нормалното си състояние; толкова време е необходимо на матката да се свие напълно.

Грижата за кожата след раждане зависи от начина на живот. Съсредоточете се върху вашето бебе, но не пренебрегвайте и себе си.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *