4 супербактерии, могат да убият човечеството заради антибиотична резистентност

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Според СЗО антибиотичната резистентност днес е глобален проблем, който всяка година става все по-тревожен

резистентност

Само в Европа годишно се регистрират до 500 хиляди случая на множествена резистентност към антибиотици и антисептици.

Според експертите до няколко десетилетия може да се сблъскаме с проблемите на „предантибиотичната“ ера, ако не се предприемат сериозни стъпки в тази посока. Всички знаем много добре, че антибиотиците са лекарства, предназначени да се борят с бактериални инфекции. В някои случаи те се използват не само за лечение, но и за профилактика. Например, за предотвратяване на инфекции в предоперативния период.

Откриването на антибиотиците е най-голямото постижение на 20 век. На 13 септември 1929 г. британският микробиолог Александър Флеминг представи своя доклад „Културата на пеницилина“ на среща на Медицинския изследователски клуб към Лондонския университет, в който той за първи път докладва на обществеността за откриването на пеницилина. Страшно е да си представим какъв е бил животът преди изобретяването на антибиотиците: обикновена драскотина може да бъде смъртна присъда!

Голямото разнообразие от антибактериални лекарства сега дава възможност за успешна борба с множество инфекции. Въпреки това рационалният избор на лекарство става все по-труден, което е пряко свързано с повишаването на бактериалната резистентност.

Определяне на антибиотична резистентност

Бактериите са сред най-старите същества на Земята. За да оцелеят в променящите се условия, те трябва активно да се развиват и адаптират. Подобни процеси се случват, когато са изложени на антибиотици. Бактериите, които развиват необходимите мутации, оцеляват и образуват резистентни щамове. Пример за такава мутация е придобиването от бактериите на способността да отделят ензими, които могат да унищожат активното вещество на антибиотика. Друг вариант е, че ензим, произведен от бактерия, насърчава прикрепването на химична група към антибиотика, което води до инхибиране на действието на последния. В резултат на това бактериите стават нечувствителни към тях и антибиотиците престават да изпълняват функцията си.

Днес от заболявания, причинени от щамове бактерии, устойчиви на антибиотици годишно умират около 700 хиляди души

И в бъдеще ще стават все повече и повече. Учени от Оксфорд и Института за здравни показатели към университета във Вашингтон прогнозират, че супербактериите ще убиват почти 2 милиона души всяка година през следващите 25 години. Още около 8 милиона смъртни случая годишно ще бъдат косвено свързани с тази инфекция, но като цяло картината е зловеща.

Какви инфекции могат да станат супер убийци?

Изследователите смятат, че разпространението на устойчиви на лекарства бактерии е толкова сериозна заплаха, колкото и тероризмът. Световната здравна организация (СЗО) нарича разпространението на бактерии най-голямата заплаха за човешкото здраве. И ако не се вземат спешни мерки, в обозримо бъдеще хората ще умрат от „стари инфекции“, които ще загубят чувствителност към антибиотиците.

Туберкулоза (Tuberculosis)

Социално значима инфекция, чието широко разпространение беше спряно от ваксинацията и появата на ефективни лекарства. Лечението на туберкулозата отнема много месеци и изисква комбинация от лекарства. Ако режимът на лечение не се спазва, бактериите, причиняващи туберкулоза, могат да развият резистентност към лекарствата. Туберкулозата, причинена от устойчиви на лекарства бактерии, ще бъде изключително трудна за лечение, а в някои случаи и невъзможна.

Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus)

Това е бактерия, която нормално живее в човешкото тяло. Носителите на този микроорганизъм са 50% от населението на света. Вид Staphylococcus aureus, метицилин-резистентен Staphylococcus aureus (MRSA), причинява тежки инфекции, които са трудни за лечение. Бактерията се е адаптирала да съществува на места, където се натрупват голям брой хора с отслабена имунна система – в болници, старчески домове и др. Медицинският персонал може да бъде носител на бактерии. Стафилококите могат да причинят сепсис (отравяне на кръвта) и инфекциозно-токсичен шок.

Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa)

Pseudomonas aeruginosa е повсеместно разпространен патоген. Намира се в почвата и водата, в растенията, животните и хората. Резистентните към лекарства форми на тази бактерия са сред най-опасните нозокомиални инфекции. От 33 до 83% от щамовете на Pseudomonas aeruginosa имат еволюционно определен механизъм на защита срещу имунната система – образуване на биофилми, състоящи се от натрупване на засегнати клетки и извънклетъчен матрикс. Pseudomonas aeruginosa, по-специално, причинява стомашно-чревни инфекции, които се проявяват като тежка диария, често фатална. Свързва се и с инфекциозни усложнения при инфекции на рани, инфекции на УНГ-органите и дихателните пътища.

Ентеробактерии (Enterobacteriaceae)

Разновидностите им причиняват салмонелоза, коремен тиф, инфекции на пикочните пътища, менингит и мозъчни абсцеси.

Проблемът с антибиотичната резистентност

Антибиотичната резистентност води до факта, че болестта продължава да прогресира и става по-тежка. Особено опасно е, когато са засегнати жизненоважни органи: сърце, бели дробове, мозък и др.

От друга страна, редица заболявания могат да хронифицират. Тялото става носител на резистентни щамове. Инфекциите, причинени от такива щамове, се характеризират с по-дълъг, по-тежък курс на лечение, по-често изискват хоспитализация, влошават прогнозата и оскъпяват лечението.

Всичко това налага активното разработване на нови антибактериални лекарства. Но този процес е изключително скъп – и като време, и материално. Бактериите също могат скоро да развият резистентност към новосинтезирани лекарства. За фармацевтичните компании не е изгодно да инвестират милиони долари в създаването на лекарства, които вече няма да действат след няколко години. През последните 30 години не е открит нито един нов клас антибиотици.

Антибактериалните лекарства бяха най-активно разработвани през 50-60-те години на миналия век, а през следващите десетилетия бяха подобрени. Учените се надяваха да победят множеството видове бактериални инфекции. Но бързо развиващата се антибиотична резистентност създаде нови проблеми.

Причини за антибиотична резистентност

Развитието на бактериална резистентност е естествен и нормален процес. Но човекът е този, който значително го ускорява с неуместните си действия.

• Неразумно предписване на антибиотици. Антибиотичната резистентност е следствие от прекомерната им употреба. Често пациентите използват антибиотици за лечение на вирусни инфекции.

Предписването на антибактериални лекарства за ОРВИ е най-честата грешка. Антибиотиците трябва да се приемат само при потвърдена бактериална инфекция.

Антибактериалните лекарства не действат на вируси

Използването на антибиотици за предотвратяване развитието на бактериални усложнения също е неефективно. Доказано е, че вероятността от развитие на тези усложнения е еднаква както при хора, които са използвали антибиотици за предотвратяване на бактериална инфекция, така и при онези, които не са.

• Ирационална тактика на антибактериалната терапия.

• Грешен избор на антибиотик. Когато започва лечение на бактериална инфекция, лекарят често трябва да действа емпирично. Лекарството се предписва почти на случаен принцип. Определяне флората и чувствителността към антибиотици отнема около три дни, а понякога и повече. Но лечението трябва да започне незабавно, заради което лекарствата се предписват въз основа характеристиките на клиничната картина, условията, при които е настъпила инфекцията (в болницата или у дома). Взема се предвид и дали е проведено лечение с антибактериални лекарства в близко бъдеще и т.н.

• Неспазване на дозите и честотата на приложение. При лечение с антибиотици трябва стриктно да спазвате дозата и честотата на приложение, предписани от лекаря.

Това е необходимо, за да се поддържа постоянна концентрация на лекарството в кръвта

Ако антибиотикът, неговата дозировка, честота или продължителност на приложение са избрани неправилно, бактериите няма да умрат, а ще мутират. Образуват се резистентни щамове.

• Продажба на антибиотици без рецепта. Употребата на антибиотици трябва да се извършва стриктно по лекарско предписание! Възможността за закупуване на антибактериални лекарства без рецепта изостря проблема с резистентността. Само лекар ще може да прецени необходимостта от предписване на лекарство, да избере подходящата доза, честотата на приложение и продължителността на курса.

• Неправилно използване на антибиотици в селското стопанство. Използването на антибактериални лекарства в тези области не винаги е оправдано. Около 50% от антибиотиците, произведени в света, се използват в селското стопанство. Те се прилагат за лечение на животни и стимулиране на растежа. В растениевъдството се използват антибактериални лекарства за увеличаване на срока на годност.

Липса на нови видове антибиотици

• Неразумна или нерационална комбинация от лекарства. Когато се използват антибактериални лекарства заедно (както при всички други), е важно да се вземе предвид тяхното взаимодействие. Рационалната комбинация позволява да се подобри ефекта, да се разшири спектъра на действие и да се забави развитието на резистентност.

Недостатъчен контрол на инфекциите в клиниките и болниците

• Лоша хигиена и санитарни условия

• Липса на бързи лабораторни тестове.

Профилактика на антибиотичната резистентност

Има редица препоръки, които всеки може да следва:

• Ваксинация. Не става въпрос само за предотвратяване на бактериални инфекции. Ваксинирането срещу морбили или грип също предотвратява разпространението на антибиотична резистентност. С намаляване случаите на вирусни инфекции намалява и ненужното предписване на антибиотици. Ще има и по-малко бактериални усложнения.

• Разумно използване на антибиотици. Приемайте антибиотици само според предписанието на квалифициран лекар. Винаги следвайте препоръките относно употребата на антибиотици. Не предписвайте лекарства на себе си или на близките. Не настоявайте да ви предписват антибиотици, ако лекарят смята, че те не са необходими.

• Спазване на правилата за лична хигиена. Миенето на ръцете помага за предотвратяване на чревни и респираторни инфекции.

• Защитен секс.

• Ограничаване на взаимодействието с болни хора.

Методи за борба с антибиотичната резистентност

резистентност

Днес борбата за място под слънцето се води във всички възможни посоки. На първо място, разбира се, употребата на антибиотици трябва да бъде ограничена и по възможност строго контролирана. Според статистиката една трета от антибиотиците, предписани от лекарите, не са необходими на пациентите, което означава, че те трябва да се използват по-внимателно по време на лечението. Но освен това човек измисля, комбинира и търси нови врагове за бактериите, които го убиват.

Разработване на нови антибиотици

За съжаление, това е един от най-малко обещаващите методи за борба с антибиотичната резистентност. Всяко лекарство, колкото и да е силно, рано или късно ще се окаже безполезно. Следователно нови, неизвестни досега лекарства се появяват все по-рядко. Въпреки че понякога учените успяват да намерят нещо интересно. Например наскоро от антарктическа морска гъба беше изолирано веществото дарвинолид, което унищожава до 98% от клетките на Staphylococcus aureus.

Комбинирани методи на лечение

Това е най-честият път на лечение за пациенти с мултилекарствена резистентност (MDR) към инфекции. Правилно подбраната комбинация от вече познати лекарства не оставя шанс на бактериите да оцелеят – следователно и шанс за поява на резистентни към тях щамове. Например през юни 2016 г. фармацевтите обявиха създаването на ново комбинирано лекарство (от цефдинир и TXA709), което ефективно унищожава метицилин-резистентния Staphylococcus aureus. Друг пример е комбинацията от някои пеницилини с клавуланова киселина. Последната допринася за разрушаването на клетъчната стена и едва след това антибиотиците влизат в действие.

„Врагът на моя враг…“

Търсят се и „естествени“ методи за борба с патогенните микроби. Например, има вируси, които се хранят с бактерии, те се наричат ​​бактериофаги. Тези микроорганизми са открити в края на 19 век. Но, уви, те не могат да бъдат панацея в този случай. Първо, те са много високо специализирани и не се интересуват от бактерии, различни от конкретен щам. Второ, микробите са се научили да бъдат устойчиви и на тях.

Миналата година германски изследователи съобщиха за бактериите Staphylococcus lugdunensis, които сами могат да произвеждат антибиотик, който е опасен за Staphylococcus aureus. Оказа се, че в човешката носна кухина живеят прекрасни бактерии. Веществото, което произвеждат, люгдунин, потиска растежа на опасния микроорганизъм.

Правила за прием на антибиотици

Джуди Сметцер

Джуди Сметцер, вицепрезидент на Американския институт за безопасни медицински практики, говори за пет основни правила за прилагане на лекарства, които също трябва да се имат предвид при приема на антибиотици: правилният пациент трябва да получи правилното лекарство в точното време, в точната доза и по правилния начин на администриране.

Какви други правила трябва да се спазват при лечение с антибиотици?

• Най-важното правило е лечението да се проведе докрай и да не се намалява предписаната от лекаря доза. Според някои проучвания всяка четвърта майка не е завършила курса на антибиотици, предписани на нейното дете. В същото време е невъзможно да се отложи приема на антибиотик за по-дълъг период – това дава допълнителен шанс на инфекцията да намери начин да се бори с лекарството. Само „златната среда“ може ефективно да спре инфекцията.

• Тесноспектърните антибиотици, т.е. тези, които действат върху ограничен брой бактерии, са по-безопасни и за предпочитане пред широкоспектърните лекарства. Колкото по-прецизно е въздействието, толкова по-малък е шансът патогенните бактерии да оцелеят.

• В идеалния случай, преди да ви се предпишат антибиотици, трябва да бъдете тествани за чувствителност към лекарствата, които ще ви бъдат препоръчани.

• Особено внимание трябва да се обърне на риска от вътреболнични инфекции при лечение с антибиотици в болници. Това означава, че санирането и дезинфекцията трябва да се извършват на възможно най-високо ниво.

Източник: www.ncbi.nlm.nih.gov

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *