ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възможни ли са усложнения от запек?

Когато стане хронично, заболяването крие сериозна опасност

Дъщеря ми единствена в семейството ни има про­блеми с червата, страда от запек. Вече е на двайсет и осем години, а запекът й създава проблеми още докато беше ученичка в гимназия­та. Възможни ли са някакви усложнения, например рак? Може ли да реши проблема по естествен път, защото хапчетата, които пиеше дос­коро, вече не й помагат?

Пенка Стоименова – Мездра

 

Запек, повдигане, пов­ръщане, разстройство, болки в стомаха, хеморо­иди и т.н. Колкото и же­лязно здраве да има човек, сигурно му се е случвало да изпита някоя от тези неприятности, които са специфични за стомаш­но-чревния тракт. По все още неизвестни причини жените имат някой от тези проблеми много по-често от мъжете. Медиците отдават това на обстоятелството, че жените са по-емо­ционални от мъжете и по-лесно се поддават на стрес. А повече от 70% от стомашно-чревните заболявания са предизви­кани от стрес, макар че ролята му за появата на заболявания като запек, разстройство, болки в стомаха и др. силно се подценява.

Но специалистите, практикуващи нетрадиционна медицина, твър­дят, че алтернативни­те методи за борба със стреса, включително йогата и медитацията, помагат на много жени да се освободят и от стомашно-чревните си заболявания. В това чис­ло и от запека, разбира се. За да се справи човек с проблемите на храно­смилателната система, трябва добре да познава работата на стомаш­но-чревния си тракт. Неговите функции се нарушават, ако се прояви небрежност при спаз­ването на някои много простички правила. На­пример ако не дъвчете добре храната или пре­калявате с пикантните подправки.

Разстройство в хра­носмилателния тракт може да бъде предизви­кано и от много други причини. Например от някои лекарства като антибиотици и стеро­иди, от прекаляване с алкохола и преяждане. Всичко това унищожава полезната флора в чер­вата, което не само че причинява запека, но е възможно да го направи и хроничен. А това вече наистина крие сериозна опасност.

Комплексният метод за лечение на запека включва диетолечение, билколечение и някои други форми, наречени „терапия на тялото и ума“ – предимно йога и медитация.

 

АПРОПО!

Когато възрастната баба ви е карала да сдъвквате всеки залък по 100 пъти, тя е била100 пъти права. Слюнката съдържа ензими, които по­магат за разграждането на сложните въглехидрати в стомаха. Храната, останала необработена от тези ензими, е много трудно смилаема и затруднява нормална­та работа на дебелото черво. А това зна­чи запек!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *