Ново проучване: Диабетът състарява мозъка

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Диабетът може да увеличи биологичната възраст на мозъка с до 4 години, но физическата активност и други здравословни навици могат да противодействат на този ефект.

диабетът състарява мозъка

Диабет тип 2 е добре установен рисков фактор за когнитивно увреждане и според някои оценки може да удвои шансовете на човек да развие деменция.

Сега голямо проучване, сравняващо мозъчни сканирания на повече от 31 000 души на възраст между 40 и 70 години, свързва диабет тип 2 и предиабет с ускорено стареене на мозъка.

Констатациите обаче подчертават, че физическата активност, въздържането от тютюнопушене и избягването на тежка консумация на алкохол могат да помогнат за ограничаването на тази вреда.

„Наличието на изглеждащ по-възрастен мозък за хронологичната възраст може да показва отклонение от нормалния процес на стареене и може да представлява ранен предупредителен знак за деменция“, казва водещият автор на изследването, Абигейл Доув, изследовател от Центъра за изследване на стареенето на Каролинския институт в Швеция. „Добрата новина е, че хората с диабет могат да повлияят на здравето на мозъка си чрез здравословен начин на живот.“

 

Повишената кръвна захар може да добави години към възрастта на мозъка

 

За анализа изследователите се позовават на медицинска информация от повече от 31 000 възрастни без деменция от UK Biobank, която включва мерки за кардиометаболитни рискови фактори (затлъстяване, хипертония и холестерол), както и поведение в начина на живот като пушене, пиене и физически активност.

Според данните 53 процента са имали нормална кръвна захар, 43 процента са били считани за преддиабетни, а 4 процента са имали диабет тип 2.

Използвайки модел на машинно обучение, изследователите са успели да оценят възрастта на мозъка във връзка с хронологичната възраст на пациента.

Резултатите, публикувани тази седмица в списание Diabetes Care, показват, че диабет тип 2 е свързан с мозъци, които са с 2,3 години по-стари от тяхната хронологична възраст, докато предиабетът увеличава стареенето на мозъка с около четири месеца.

Освен това изследователите отбелязват, че мозъците на хора с лошо контролиран диабет изглеждат повече от четири години по-стари от тяхната хронологична възраст.

Това проучване показва, че дори леко високи нива на глюкоза, които не се считат за достатъчно високи, за да бъдат диабет, но са в съответствие с преддиабет, могат да повлияят на мозъка и да го накарат да старее по-бързо.

Абигейл Доув, изследовател от Центъра за изследване на стареенето на Каролинския институт в Швеция и главен автор на изследването
Абигейл Доув, изследовател от Центъра за изследване на стареенето на Каролинския институт в Швеция и главен автор на изследването

Как помага здравословният начин на живот?

 

Добрата новина е, че авторите на изследването са установили, че някои промени в начина на живот значително намаляват процеса на застаряване на мозъка.

Спирането на тютюнопушенето, избягването на прекомерната консумация на алкохол и редовното движение, предпазват централната нервна система.

Резултатите не са изненадващи, тъй като диабетът причинява съдови заболявания и възпаления и тези фактори могат да повлияят на кръвта, която достига до мозъка и мозъчната тъкан. Физическата активност, от друга страна, може да подобри притока на кръв към мозъка. Освен това, алкохолът и тютюнопушенето са токсични за мозъчните клетки, докато въздържанието ги предпазва.

Здравето на мозъка е нещо, което трябва да пазим през целия си живот и колкото по-рано започнем да го правим, толкова по-добре.

Линк към изследването: https://diabetesjournals.org/care/article/doi/10.2337/dc24-0860/157163/Diabetes-Prediabetes-and-Brain-Aging-The-Role-of

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *