Прoчистване на кръвта и кръвоносните съдове според Кацудзо Ниши

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Сърцето и кръвоносните съдове образуват кръвоносната система на тялото. Основната цел на тази система е да снабди всички тъкани с кислород

кръвоносните съдове

Увреждането на кръвоносните съдове е опасно за здравето, а понякога и за живота. Големите кръвоносни съдове (артериите), и най-вече тяхното състояние, са свързани с немалък брой хронични заболявания. Случайните наранявания на малките съдове не са толкова сериозни, но хроничната им „чупливост“ може да доведе до сериозни болести в бъдеще.

Болестта не идва от нищото. Но болестта съвсем не е небесно наказание за греховете, както много хора си мислят. Точно обратното. Колкото и да ни е трудно да повярваме, болестта идва не като враг, а като помощник. Болестта иска да ни помогне да възстановим загубения баланс в тялото. Тя е единственият начин, по който то се опитва самостоятелно да премахне проблемите, които възникват в него.

Златни съвети от Кацудзо Ниши за здравето на кръвоносните съдове и прочистване на кръвта

Кацудзо Ниши

Нормалното кръвообращение е „реката на живота“. Така го нарича японецът, който преди да ни даде своите знания за здравето и изцелението, е бил инженер и учител по айкидо.

Кръвта е живот, хората са знаели за това още от древността. Всяка клетка в тялото получава храна от кръвта. Кръвта свързва и подхранва всички органи и системи на тялото. Кръвта премина през болния орган и продължава нататък, което означава, че разнася болестта.

Могат ли други органи да останат здрави, ако поне един е болен?

Кое всъщност е болно – само един орган или цялото тяло? Разбира се, че тялото като цяло, защото е нарушена хармонията в него, нарушен е балансът.

Храненето на всички клетки се осъществява с помощта на най-малките съдове – капилярите. Всеки знае, че кръвта се движи през вените и артериите. Но много хора забравят, че тя се доставя до всяка клетка на тялото чрез капилярите. Цялото човешко тяло е в капиляри. Ето защо като се убодем с игла – където и да е, дори и там, където няма видими големи съдове, вени и артерии – ще се появи кръв.

Кръвоносните съдове са невидими и особено капилярите – те са 50 пъти по-тънки от човешки косъм

Всяка клетка на тялото е обвита в капиляри като мрежа. Трудно е да си представим, но ако всички капиляри на човешкото тяло са опънати в една линия, тогава дължината на тази линия ще бъде около 60-90 хиляди километра!

Подобряване здравето на тялото започва с подобряване на кръвта и кръвоносните съдове, според Кацудзо Ниши

Капилярите са тънки и следователно много крехки и уязвими. Те са първите, които започват да се замърсяват и увреждат. Естествените лечебни методи са лечение с помощта на онези свойства на тялото, които са му присъщи от природата.

Лекарствата не са живи вещества, които могат да присъстват естествено в тялото

Ако се вгледате внимателно в гладката бяла таблетка, няма да видите живот в нея. В нея няма живителна вибрация, няма излъчващи вълни от жизнена енергия, няма го онзи специален вътрешен блясък, който излъчва всичко живо. Хапчето е мъртво. Възможно ли е да се лекуват живите с нещо, което е мъртво? Може ли онова, което не излъчва дори и най-леки вибрации да ни донесе живот и здраве? Не може и пак не може – друг отговор просто няма, категорично заявява японският лечител.

Застоялата вода е мръсна и гние, но течащата винаги е чиста и пълна с живот

Когато тялото ни заприлича на течаща вода, с нормално циркулираща, а не застояла и гъста кръв, застояването се премахва, а с него и болестите. А вискозитета на кръвта зависи от състоянието на капилярите.

Как да раздвижим кръвта в кръвоносните съдове – малки и големи?

Най-често срещаните заболявания, свързани с нарушено кръвообращение, са хипертонията, разширените вени на крайниците и сърдечната недостатъчност. Всички те могат да доведат до сериозни усложнения и смърт.

Причината за нарушеното кръвообращение е промяна в тонуса на кръвоносните съдове. Тяхното стесняване може да възникне поради тютюнопушене, заседнал начин на живот, наднормено тегло, заболявания на щитовидната жлеза и панкреаса, бъбреците, сърцето, развитието на атеросклероза и тромбоза. Недостатъчното кръвообращение в краката е свързано със заседнала работа или стоене прав за дълги периоди от време.

Признаци на проблемите с кръвообращението

Симптомите на хронична циркулаторна недостатъчност в мозъка може да не се появят до ситуация, изискваща обилно кръвоснабдяване: стрес, необичайна физическа активност или пребиваване в непроветрено помещение. Те се появяват внезапно: главоболие, изтръпване на част от лицето, загуба на координацията на движенията, шум в ушите.

Хронично могат да се появят следните симптоми: честа замаяност, намалена памет и работоспособност, лоша концентрация, сънливост или безсъние.

Признаците за нарушен кръвоток в крайниците включват интермитентно накуцване (болка при ходене и липсата ѝ в покой), студени ръце и крака по всяко време, видими „паяжини“, заради увреждането на капилярите, тежест, умора, подуване и крампи в мускулите на краката.

Нормалното кръвообращение е важно за сърцето, всички органи и системи без изключение. Органите и системите на тялото не могат да работят правилно без доставката на полезни вещества, чрез кръвта, и без навременното отстраняване на излишъците – продукти на метаболитните процеси, въглероден диоксид. Претоварването може да доведе до постоянна дисфункция.

Как да подобрите кръвообращението? Не е толкова трудно, но се изискват постоянство и дисциплина.

Бягане на място

Лекото и спокойно тичане на място е отличен начин да накарате тялото да вибрира, което означава правилно стимулиране на кръвообращението и задействане на капилярите.

Бягането е напълно естествено състояние за всяко живо същество на земята, включително и за човека. Бягането на място няма за цел изминаването на някакви разстояния и следователно изпълнява чисто терапевтична функция. Трудно е да си представим по-полезен метод за лечение. Такова бягане, без да ни изтощава ненужно, идеално загрява тялото до всяка клетка, причинявайки интензивно изхвърляне през порите на разпадните продукти. Това означава, че не само се стимулира кръвообращението, но и кръвта се пречиства!

Но за да бъде бягането полезно, трябва да се спазват няколко правила

• Тялото трябва да е напълно отпуснато, така че ръцете да висят като камшици, краката да са свободно свити в коленете, без да се напрягат.

• Краката трябва само едва да се отлепят от земята, като правят леки скокове – няма нужда да ги повдигате високо и да скачате.

• Трябва да се опитате да гарантирате, че цялото тяло вибрира леко и приятно, и в никакъв случай не получава груби удари.

• Състоянието на бягане трябва да е приятно, не напрегнато, не и изморително.

При този вид бягане основното за вас е ефектът на лек скок, който дава раздвижване на всички мускули. С течение на времето бягането на място ще става все по-лесно, но се сдържайте, не правете резки и силни движения, останете в отпуснато, спокойно състояние, само леко подскачайки, едва повдигайки краката от земята.

Няколко съвета за нормален вискозитет и здрава кръв

Всяка болест започва с промяна във водния състав на тялото. Водният състав включва всички вътреклетъчни и извънклетъчни течности. Целият им обем е около 70 процента от общата маса на човешкото тяло. Качеството на всички тези течности е от първостепенно значение за състоянието на организма, за неговото здраве или боледуване. Ако в тялото няма достатъчно течност, кръвта става вискозна, циркулацията ѝ се затруднява и то се разболява.

Без достатъчно количество течности в тялото нормалните жизнени дейности са невъзможни. Кръвта забавя циркулацията си и много хора смятат, че проблемът е в сърдечния мускул, че той трябва да се укрепи. Но това се оказва недостатъчно: кръвта циркулира зле заради това, че е гъста. Необходимо е да се възстанови нормалният поток на течности в тялото.

Задължително условие: пийте достатъчно вода между храненията – до 3 литра на ден. Яжте естествени растителни храни, които хидратират и задържат добре влагата.

В същото време не забравяйте, че пиенето на течности по време и веднага след хранене е много вредно. Също така трябва да избягвате да пиете вода по време на активни движения: работа, физическо възпитание и спорт.

Как кръвта да има добър състав?

Здравето зависи от качеството на кръвта. И този състав се определя от това какво ядем, какво пием, какво вдишваме и като цяло – какво получаваме от външната среда. Всичко това образува състава на кръвта, а онова което влиза в нея се доставя до всяка тъка, клетка и орган на тялото.

За да бъде пълноценна кръвта, тя трябва да получи цялата енергия на живота, енергията на природата – светлина, вода, въздух, обогатен с кислород, и всичко, което съдържа енергията на Земята – в частност минералите. Те, подобно на други необходими вещества – глюкоза, аминокиселини, микроелементи и витамини, могат да бъдат доставени в тялото само с храната. Има само един вид храна, която съдържа всичко това в необходимите за човека пропорции – плодовете и зеленчуците.

Ако редовно ядете плодове, зеленчуци и семена, вие получавате всички необходими аминокиселини, от които тялото самостоятелно синтезира протеини. Бозайниците, които не консумират месо, си набавят протеини по същия начин.

В месото няма важни вещества, които да не могат да бъдат получени от растителната храна. Междувременно животинският протеин се усвоява много слабо от човешкото тяло и произвежда голямо количество отпадъци. За да усвои животинския протеин, получен с месото, тялото се нуждае от 50-60 часа активна работа! Това отнема огромно количество енергия и жизненост. Тялото губи ценна енергия, която би могло да използва за пречистване и лечение.

Човешкият организъм получава глюкоза само от естествени плодови захари – фруктоза, съдържащи се в плодовете и някои зеленчуци.

Неорганичната захар, която е индустриално произведена, е отровен продукт. Захарта е вредна за цялото тяло и особено за състоянието на кръвоносните съдове. Бялата захар изгаря калция, което води до лош състав на кръвта и разрушаване на костите и зъбите.

Калцият е необходим за производството на кръвни клетки в организма!

За да усвоите такава захар, имате нужда от много витамини от група В – тялото ги изразходва за този процес, което води до техния дефицит. Това влошава състава на кръвта и е причина за нервни заболявания. Човешкият организъм се нуждае само от захарта, намираща се в плодовете и растенията.

Витамините се съдържат само в суровите, необработени храни – зеленчуците и плодовете. Освен това, за да получите тези вещества, без да си навредите, трябва да ядете хляб от естествено, грубо смляно брашно, без никакви изкуствени добавки.

Един от най-вредните продукти на съвременната индустрия е белият хляб

Белият хляб се прави от фино брашно, от което са отстранени триците. И заедно с триците са били премахнати всички минерали и повечето витамини.

Запекът може да бъде резултат от прекомерната консумация на бял хляб. Попаднал в тялото, хлябът набъбва от чревните сокове, подкиселява вътрешната среда на тялото, превръщайки се в нещо подобно на буци глина, които полепват по стените на червата и създават препятствия.

Трябва да се има предвид, че най-голямото количество основни хранителни вещества и витамини се съдържат в триците, люспите и кората на плодовете и зеленчуците. Между тънката кора и месестата част на самия плод се съдържат всички незаменими и необходими вещества, за да бъде човек здрав и да е дълъг живота му.

Правила за млад и здрав организъм дори и на преклонна възраст

Всеки, който иска да бъде здрав, трябва да се придържа към следните правила:

• Постарайте се да ядете повече сурови плодове и зеленчуци, които скоро са откъснати, и не са били изложени дълго време на въздух и светлина;

• Гответе зеленчуците печени или на пара. Само с тези методи на готвене могат да се запазят микроелементите и витамините;

• Не забравяйте, че храните, съдържащи захар, са толкова опасни, колкото и самата захар.

За да избегнете увреждане на кръвоносните съдове и следователно развитието на атеросклероза, е необходимо редовно да правите упражнения за капилярите. За целта трябва да спите на твърдо легло, систематично да установявате баланс на всички разрушителни и градивни сили чрез стискане на дланите и краката, както да включите и други физически упражнения. Трябва да си осигурите мускулна активност, да се хранете предимно със зърнени храни, сурови пресни зеленчуци и плодове. Всяка физическа активност нормализира кръвообращението и всички телесни течности, а нормалното хранене ще даде на тялото необходимите вещества и ще го освободи от вредните.

Зеленчуците и плодовете – само сурови

Когато варите зеленчуците, трябва да са само във вода или в собствен сок, покрити и за много кратко време. Не гответе нищо в олио. Растителното масло трябва да се консумира без термична обработка и само когато е прясно и не е държано в отворена бутилка на топлина или светлина.

Пречистване на кръвта

Много добре е кръвта да се пречиства от вредни вещества и да се възстановява нейният състав с помощта на зеленчукови сокове. Тази процедура позволява на вредните вещества да напуснат кръвта през порите на кожата. Изпотяването трябва да се случва предимно чрез движение, и по-рядко поради загряване на тялото.

Най-добре е да се пие смес от сок от моркови и цвекло. Поне един ден човек трябва да е на течно хранене. През този де не се приема нищо друго – без храна и напитки (с изключение на чиста вода, която можете да пиете между приема на сок). Един такъв ден през седмицата и четири пъти в месеца ще започне да носи много добри и трайни подобрения на вашето здраве.

Трябва да пиете 1-1,5 литра сок на ден, разделени на 4-5 дози, като между тях пиете 1 чаша вода . За разнообразие е добре към сока от моркови и цвекло да се добавят и други червени сокове – например нар, череша. Запомнете: сокът от цвекло не може да се консумира в чист вид – той трябва да се смесва с други.

Соковете от цвекло и моркови:

• стимулират хемопоезата (производството на кръвни клетки в организма);
• помагат за повишаване на хемоглобина в кръвта;
• повишават устойчивостта на организма към инфекции;
• допълват кръвта с необходимите вещества;
• разтварят вредните отпадъци и бързо ги отстраняват от кръвта.

Благодарение на това някои заболявания преминават бързо и без други методи на лечение.

От книгата на Кацудзо Ниши „Алхимията на здравето: 6 златни правила“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *