Кръв ми потече от носа: Какво да правя? Внимавайте с аспирина

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ако вие или някой около вас получите кървене от носа, основното и първо правило е да НЕ ОТМЯТАТЕ главата си назад.

Трябва да седнете на стол, леко да натиснете горната част на носната преграда и да се наведете напред, за да понижите кръвното налягане.

Текла ли ви е някога кръв от носа? Някои твърдят, че при такава ситуация е необходимо да наклоните главата си назад. Други твърдят, че трябва да затворите ноздрата си с памучен тампон или смачкана салфетка. Трети предлагат просто да наведете главата си надолу. Но кое е правилното? И как да се държите, ако носът ви започне да кърви?

 

кръв от носа
Текла ли ви е някога кръв от носа?

Какво е полезно да знаете?

Говорим конкретно за кървене от защитната тъкан на носа. Ако изпитвате нещо подобно, може да забележите, че кръвта обикновено тръгва от една и съща ноздра. Тази област съдържа много лесно повреждащи се малки кръвоносни съдове. По-често кървене от носа се наблюдава през зимата. За това допринасят вирусите, настинките и мразовитият въздух. Повечето кръвотечения от носа идват от преградата или тъканта, която разделя носа на две половини.

Възможни причини за кървене от носа:

  • Алергия.
  • Студ.
  • Синузит, ринит.
  • Хирургическа интервенция.
  • Нараняване.
  • Суха и студена атмосфера.
  • Силно издухване на носа.
  • Рани или наранявания в носа.
  • Механични увреждания.
  • Изкривена преграда в носа.
  • Прекомерна употреба на спрейове за нос.
  • Химически агенти.

Внимание! Обърнете специално внимание на честотата на кървене от носа ви. Те могат да бъдат симптом на такива сериозни заболявания като:

  • Хипертония.
  • Нарушение на кръвоснабдяването.
  • Тумор в носа.
  • Тумор в синусите.
  • Реакция към лекарства.

Поддържайте тялото си в изправена позиция. Няма нужда да накланяте главата си назад или да лягате. Препоръчително е да седнете на стол и да се наведете леко напред, за да облекчите натиска в носа. Това ще спре кървенето доста бързо. Натиснете носа. Приложете лек натиск върху горната част на носа, за да спрете кървенето. Върху раната ще се образува коричка и кървенето ще спре. Дишайте спокойно през устата си.

Задръжте тази позиция за 10 минути. И проверете дали кървенето е спряло или не. Няма нужда да почиствате ноздрите си. Опитът да се отстрани съсирената кръв с тампон или пръсти веднага след спиране на кървенето е грешка. Така рискувате да отворите раната отново или да повредите друг кръвоносен съд. Опитайте се да не запушвате ноздрите си с памучен тампон. Трябва да дишате през устата си няколко часа след спиране на кървенето

Каутеризация или обгаряне

Извършва се винаги от специалист. Това е оптималното решение на проблема за хора, страдащи от често кървене поради спукване на един и същ съд. Ако лекарят е преценил ефективността на тази процедура за конкретния пациент , тогава каутеризацията може да се извърши с различни методи: от лазер до сребърен нитрит.

Кога трябва да извикате линейка?

Препоръчително е да се консултирате със специалист в следните случаи:

  • Кървенето не спира от само себе си в рамките на 20 минути.
  • Кървенето е причинено от удар или нараняване на главата.
  • Фрактура на носа от удар или нараняване.

Какво е полезно да знаете за кървенето от носа?

Колко дълго продължава кървенето? Нормалното кървене от капилярите на носната преграда продължава от 7 до 15 минути. През това време се образува кръвен съсирек, който запълва лезията в „наранения“ съд.

Може ли приемът на аспирин да причини кървене от носа?

Да. Аспиринът намалява способността на тромбоцитите да образуват съсиреци. Ето защо, ако страдате от кървене от носа след прием на аспирин, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Как да се предпазвате от носното кървене?

След кървене от носа избягвайте излагане на слънце или на източници на висока температура. Не си бъркайте в носа и не си издухвайте носа. Избягвайте да ядете прекалено гореща храна. Избягвайте голямо физическо натоварване (вдигане на тежести). Лекувайте алергиите, настинките, грипа.

Какви изследвания трябва да проведе лекарят, ако имате хронично кървене носа?

Може да ви бъде назначена назална ендоскопия (с помощта на камера се прави оглед вътре в носа). Подробен кръвен тест. Компютърна томография на носа и параназалните синуси. Измерване на частичното тромбопластиново време (времето, необходимо на кръвта да се съсири). Следене на кръвното налягане.

Ако понякога ви тече кръв от носа, не се паникьосвайте – много често зад това не се крият опасни здравословни проблеми.

Изночник: econet 

Генераторът за сребърна вода Д-р Силвър:

– Рязко повишава имунитета и кондицията на ума.

Премахва проблемите в стомашно-чревния тракт.

Сребърната вода е мощно средство против простуди, грип, ангини и всякакви други възпалителни заболявания. 

Генератор за сребърна вода на д-р Силвър

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *