Яденето на дребна риба удължава живота

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване открива връзка между консумацията на дребна риба и намаляване на риска от рак при жените

дребна риба

Обикновено се говори за ползите за здравето от големите риби като сьомга и риба тон, но последните доказателства показват, че рибите, които са по-ниско в хранителната верига, са изключително полезни. Проучване, публикувано наскоро в списанието Public Health Nutrition, установи значителна връзка между яденето на малки риби и намаляване на смъртността и риска от рак при жените.

„Малко проучвания са фокусирани върху ефекта от яденето на малка риба върху здравето“, се казва в изявление на Чинацу Касахара, водещ автор на изследването и доцент във Висшето училище по медицина на университета Нагоя в Япония. Връзката между консумацията на дребна риба и намаления риск от смъртност при жените „подчертава значението на тази богата на хранителни вещества храна“.

Въпреки че проучването е ограничено до Япония, изследователите смятат, че резултатите могат да бъдат екстраполирани към световното население. „Докато нашите открития бяха само сред японците, те най-вероятно ще важат и за другите етноси и нации.“, обяснява Касахара.

 

Какво открива проучването за връзката между консумацията на дребна риба и дълголетието?

 

Яденето на малки риби е обичайно в Япония и Касахара казва, че интересът й към темата на изследването е личен – тя яде малка риба от детството си. „Сега храня децата си с малки рибки“, споделя тя.

За да оценят връзката между консумацията на малки риби и дълголетието, Касахара и нейните колеги набират 80 802 участници на възраст между 35 и 69 години за проучването. Мъжете са 34 555, а жените 46 247.

Те са използвали въпросници за честотата на хранене, за да анализират диетите на участниците, като са се фокусирали върху това дали и колко често те консумират дребна риба като атлантическа мойва, сушени млади сардини, малък сафрид и други.

В деветгодишния период на изследване са починали 2482 участници. От тях 1495 са в следствие на рак.

След коригиране на фактори като възраст, индекс на телесна маса (ИТМ), консумация на алкохол и честота на тютюнопушене, изследователите откриха значителна връзка между редовната консумация на дребна риба сред жените и намаляването на смъртността, свързана с рак.

Жените, които ядат малка риба един до три пъти месечно, са имали 32% по-нисък риск от смърт по всякакви здравословни причини и 28% по-нисък риск от рак.

Данните разкриват подобна тенденция и при мъжете, но връзката между консумацията на малка риба и по-ниските шансове за смъртност не е статистически значима.

Причината за това не е ясна за изследователите, но те предполагат, че може да се дължи на по-малкия размер на извадката от мъже в проучването и фактори, които не са взети под внимание, като размера на порцията риба и специфичните за пола ракови заболявания.

 

Дребната риба е изключително полезна

 

Малките риби са невероятно богати на хранителни вещества, особено защото обикновено се консумират цели. Главата, костите и органите на малките риби са богати на калций, витамин D и витамин А.

По-малките риби като сардини и аншоа също са „богат източник на хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и протеин.

Доказано е, че микроелементите, които съдържат, са полезни за здравето на костите, имунната система, сърцето, мускулите, кожата и метаболизма. Те също така намаляват възпаленията в организма, които, когато са хронични, може да увеличат риска от състояния като диабет, сърдечни заболявания и астма.

Също така е доказано, че дребните риби съдържат по-малко токсини от околната среда.

 

Яжте дребна риба по-често

 

Малките рибки могат да станат питателна закуска, когато се консумират направо от консервата, или можете да ги добавите към редица ястия. Те си вървят с всякакво разнообразие от салати, пържени картофи, оризови ястия, супи, яхнии и паста.

Друга идея: Направете си вкусна рибна салата, смесвайки сардини, скумрия или херинга с майонеза, целина, каперси и червен лук.

За да извлечете най-много ползи за здравето от консумацията на дребни риби се стремете да хапвате поне по 2 пъти на седмица.

Линк към изследването: https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/association-between-consumption-of-small-fish-and-allcause-mortality-among-japanese-the-japan-multiinstitutional-collaborative-cohort-study/47E8745FA2D52366394DF85A6A9A0674

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *