3 причини, поради които все още НЕ сте богати

Всеки иска да бъде богат. Е, или поне малко по-богат отколкото е сега

богати

 

Някой иска нова кола, друг иска диамантени обеци, а трети – просто да отиде на почивка или поне по-голяма заплата.

Богат не означава милионер със суперскъпи яхти и апартаменти във всеки континент… Богат може да означава и човек, който е променил статуса си в продължение на няколко години. И тази промяна е положителна.

Има немалко примери за това, че желанията се изпълняват и мечтите се сбъдват. Е, или поне на някои от нас. Защо се случва това, въпреки че се справяте не по-зле от другите?

Явно не сте взели предвид нещо съществено и важно.

И за да разберете защо все още не сте богати (или имате някакви съществени финансови затруднения), можете да проучите тези 3 причини, да изберете своята и целенасочено да я промените.

Първа причина: Нека я наречем „Семейни ограничения“

Работата е там, че почти всеки от нас е израснал в семейство. И в различните семейства има различно отношение към парите и към методите за получаването им и начините, по които се харчат. Някои, по-често от другите, са чували следните твърдения: „не може да се спечели толкова много с честен труд, значи е крадец“, „ парите идват трудно“ и т.н.

И детето, разбира се, попива всичко. Дори когато юношата съзнателно си мисли, че при него всичко ще бъде различно, той бива облъчен от семейния модел. И подсъзнателно носи със себе си това облъчване през целия си живот.

Какво сте научили от семейството си за парите? Как бяха изразходвани? Кой ги носеше и кой ги харчеше?

Може ли нещо да се направи, за да се поправи една такава ситуация?

Припомнете всички си семейни ограничения и ги запишете на хартия. След това разгледайте списъка, дайте си сметка как те се отразяват в живота ви, как ви влияят.

Или може би харесвате някои от тези твърдения и сте съгласни с тях? Ако е така, трябва да сте наясно какви са и има ли изобщо някакви ползи от подобни съждения.

Ако не харесвате написаното, тогава кажете благодаря на вашето семейство, че ви е вменило всичко това с добри намерения. Тържествено декларирайте, че ще ги игнорирате (твърденията, не семейството), защото вече не се нуждаете от тях и не вярвате в подобни неща.

И вместо освободените ограничения, напишете същия брой или повече вярвания, които ще помогнат за вашия просперитет. Носете ги със себе си, запомнете ги, препрочитайте ги и направете всичко възможно да започнат да ви се случват.

Втора причина: Фалшиви цели (фокус върху външния статус, а не върху вътрешните нужди)

Изглежда така: човек казва (и се опитва да го постигне в живота):

„Искам кола, апартамент, по-скъпи дрехи, маркови часовници, да почивам на по-хубав курорт“.

„Е, справих се някак, получих това, което искам, значи съм успешен…“.

Но не наистина. Вътрешната несигурност не може да се захранва с външни стимули. Тази несигурност се подхранва от емоциите, които се появяват с всяка една нова придобивка. А емоциите минават бързо. И заради това трябва да купувате още, и още, и още, да се постига все повече и повече…

И ако такъв човек има смелостта да погледне вътре в себе си, той ще може да забележи истинските нужди и желания. Те може да се различават значително от онова, което го заобикаля и което е придобил.

Например, вместо да бъде топ мениджър в просперираща търговска компания, един такъв човек може да иска да рисува.

Не е добра идея да се потиска или игнорира едно такова желание. Докато не го виждате, изглежда не е нужно да правите нищо – бързате в едно и също състезание с всички останали, и това е добре. Е, не винаги е добре, така че какво – малко парти, секс, нов проект – винаги има какво да се направи. Не е чак толкова важно какво има вътре във вас, какво всъщност искате… И животът продължава.

Как да се коригира това?

Погледнете вътре в себе си. Позволете си такъв лукс в нашия супер-динамичен свят – спрете и послушайте вътрешния си глас, почувствайте тялото си – накъде ви дърпа? Какво искате? Какво наистина харесвате? За какво мечтаете? Какво все отлагате или си забранявате?

Опитайте се да направите нещо с ръцете, за да освободите мозъка. Дали ще държите четка за рисуване, въдица или гаечен ключ – зависи от вас. Ако искате да карате колело – карайте, не се задоволявайте с велоергометъра в скъпарския фитнес. Слушайте себе си и изпълнявайте от време на време онова, което наистина искате.

Това, което е потиснато, забравено ще дойде. Може би като цяло харесвате работата си, но има нещо друго важно, което е изгубено… Тогава целта ви е да го намерите и смело да го вградите в живота си. Позволете си го, за са почувствате като един наистина богат човек…

Трета и една от най-важните причини: личен блокаж

Това е, когато изглежда, че всичко е наред с човека, но парите през повечето време все не стигат. Уж всичко е наред, но го постигате трудно и с последни сили. И работите, опитвате се, да сте като другите, нищо да не ви липсва, но… през цялото време сте на ръба на оцеляването. От заплата до заплата, жилище под наем, заеми. Външно всичко е наред – облечени, обути, деца, семейство, но вътре – постоянно напрежение и страх.

Какво да направите?

Ето ги причините, поради които все нещо не е както трябва с парите, ето как се случва вашия личен паричен блокаж…

Отчаяние:

„Не мога да намеря изход, постоянно живея на кредит.“
„Имам нужда от пари, за да бъда щастлив.“
„Парите ще ми помогнат да запазя приятелите/отношенията си.”
„Животът ми е в руини, защото нямам достатъчно пари.“

Оправдание на липсата:

„Повече пари, повече проблеми.“
„Изобилието идва само при тези, които работят много усилено.“
„Приятелите и семейството ми може да ме помислят за егоист, ако започна да печеля повече пари.“
„Многото пари не те правят по-щастлив.“

Критика и отрицателна преценка:

„Хората, които имат пари, са сноби. Аз не съм такъв човек.”
„Парите са коренът на всички злини в този свят.“
„Богатите хора трябва да дават парите си на онези, които имат по-малко и са бедни.“
„Всичко е толкова скъпо…“

Както можете да видите, някои парични блокажи идват от поставянето на парите на пиедестал.

А други се случват заради пренебрегването на парите като цяло (както и на хората, които ги имат).

Това, което е необходимо, е здравословен баланс

Става дума за уважение към парите. Най-елементарното, което може да направите е да записвате всеки един приход. Тази тактика работи, защото измества фокуса върху това, което получавате, за разлика от онова, което не получавате… Важно е да следите и записвате разходите, но още по-добре е да се води отчет и на всеки един спестен лев.

Как говорите за онова, което искате да имате?

Фразите, който използвате, когато говорите за финансовото си състояние, е нещо, с което наистина трябва да сте наясно!

Изрази като „съжалявам, не мога да си го позволя“ може да не навредят твърде много, когато бъдат изговорени веднъж или два пъти…

С течение на времето „Не мога да си го позволя!“ се вкоренява в подсъзнанието.

С други думи – ако го кажете достатъчно много пъти, започвате да вярвате. А в закона за привличането вярата е всичко!

Вместо това разпознайте негативните изрази и започнете да ги сменяте с фрази, които ще ви служат по-добре.

Например, вместо да кажете: „Фалирал съм и не мога да си позволя да вечерям навън, нито да купонясвам с приятели!“, опитайте нещо като: „Не ми се излиза тази вечер, ще изляза друг път“

Усещате ли разликата?

Не забравяйте, че има магия в думите, затова винаги мислете какво казвате!

Заключение

Когато откриете какво точно ви пречи да бъдете богати, трябва да решите дали сте съгласни то да остане. Ако не, преформулирайте блокажите си, за да могат да ви помогнат. И ако сте съгласни, тогава времето на вашето богатство все още не е дошло. По-точно, все още не сте готови да го получите.

Когато осъзнаете собствените си вътрешни блокажи за богатство и просперитет, ще можем да ги промените. Защото промяната ще ви хареса.

Понякога, за да направите всичко, описано до тук, може да отнеме от 2-3 месеца до година. Но си струва!

Богатството и просперитетът са естествена част от достойния живот. Всеки от нас може да ги постигне и да бъде щастлив.

Източници: www.thestreet.com, www.forbes.com, www.theguardian.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *