Омикрон, Делта или грип: Как да се предпазим и лекуваме през пиковия сезон

В момента, освен познатите варианти на новия коронавирус – Делта и Омикрон, има и не малко случаи на грип, който протича притеснително тежко

Омикрон
Как да се предпазим и какво лечение може да се приложи в случай на грип или някой от по-новите щамове коронавирус – Делта и Омикрон?

В края на миналата и началото на тази година респираторните и вирусни заболявания се проявиха в цялото си разнообразие: не само Омикрон се присъедини към Делта, но и сезонният грип също напомни за себе си. Още през третата седмица на 2022 г. заболеваемостта от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и грип в цялата страна достигна най-високи стойности от началото на пандемията преди около две години. Очевидно е, че честотата на сезонните инфекции ще продължи да расте.

Ася Сафина

Ася Сафина, педиатър, доктор на медицинските науки, професор в катедрата по педиатрия и неонатология в Казанската държавна медицинска академия, дава съвети как да се предпазим по време на пиковия вирусен сезон.

Въз основа на симптомите може ли да се определи дали е грип, Делта или Омикрон?

– Със 100-процентова сигурност – не, защото симптомите на тези инфекции могат да бъдат сходни. Например, при варианта Делта повечето хора съобщават за остро начало с повишаване на температурата и болки в ставите и очите. Освен това може да има и загуба на обоняние, а при грип не наблюдаваме този симптом. Новият Омикрон може да е по-мек, подобен на ТОРС. Това все още е нова (недобре проучена) коронавирусна инфекция и трябва да се спазват всички мерки за безопасност и правила за лечение.

Изводът е, че е необходимо незабавно, при първите признаци на ТОРС, да се обадите на лекар, да се изследвате и да не се самолекувате. При тези инфекции – грип и коронавирус – самолечението е много опасно. И все пак, ако симптоматиката се усети още в самото начало, има начин как да ѝ се противодейства и без да се посещава лекар. Но тук говорим за начало на началото, а не когато вече е налице тежка кашлица и задух.

Какво влияе върху тежестта на заболяването?

– Един от важните фактори е състоянието на имунната система, включително нейната готовност за антивирусен отговор. Тази готовност зависи от нивото на интерферони. Интерфероните са протеини, които тялото ни произвежда в отговор на инфекция. Те потискат възпроизвеждането на вируси. Ниското ниво на интерферони в организма води до сложен ход на заболяването, включително коронавирусна инфекция. Децата и възрастните хора нямат интерферони поради възрастта си. Затова те са особено уязвими, включително към респираторни инфекции и такива агресивни варианти на вируса, като Делта. Децата може да боледуват по-често и защото имат много повече контакти – посещават училища и детски градини, спортни клубове и т.н.

Как се лекува COVID-19 сега?

– Би било неправилно да се описва една обща схема. Всичко е индивидуално и зависи от тежестта на заболяването и фазата на инфекцията. При първи симптоми, обаче може да се използват препарати с активна съставка парацетамол, когато е необходимо за симптоматика, която включва главоболие, мускулни болки или треска.

Такива лекарства са Ефералган, Паратрамол и Седалгин-нео

Добра работа вършат и лекарствени препарати с активна съставка ибупрофен (МИГ-400, Нурофен Стоп Колд и Оклис) и такива с напроксен (Етриксенал, Налгезин)

Понастоящем няма ясни доказателства, че те са вредни, но повечето световноизвестни специалисти препоръчват ацетаминофен (парацетамол) за управление на симптомите.

При хрема и запушен нос има достатъчно богат избор, докато при кашлица и задух не всеки сироп върши работа. В този случай може да се взима Мукосолван, АЦЦ, Геломитрол и Флудитек.

Най-често изписваният антибиотик, според мнения на преболедували в социалните мрежи, е Азакс.

При Омикрон, както и при по-лека форма на Делта се изписват имуноподсилващи – Изопреназин (три дена по две, два дена по едно хапче), Витамин С, Цинк, Калций, Витамин Д2-3000 UI. Антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства се взимат задължително (Антистенокардин, Аспирин Протект, Натаспин Н, Тромбекс).

Народна медицина с едно на ум

Рецептите от народната медицина не трябва да се използват самостоятелно, а паралелно с назначеното лечение. Когато заболяването отшуми може да се взима сок от лук с повече захар за отхрачване. Чаят от семена на анасон облекчава дишането, а класическата комбинация куркума (на прах, с малко черен пипер), джинджифил и мед се приготвя като чай и се пие два пъти на ден – сутрин и вечер Джинджифилът и особено куркумата имат много силни противовъзпалително действие.

Що се отнася до децата, има някои, които го карат изключително тежко

При лека и средно тежка форма малките пациенти се лекуват у дома. Обикновено лекарите предписват симптоматично лечение: пиене на много течности, лекарства за висока температура, кашлица и хрема.

За децата под 5 години ваксинацията срещу коронавирус все още не е възможна и не всички възрастни са ваксинирани. Освен това ваксината не дава 100% гаранция, че човек няма да се разболее.

Има ли начин да се предпазим от вируси?

– Важно е да се поддържа и укрепва имунната система – всеки знае методите: добро хранене и сън, чист въздух, бързо ходене и упражнения. Разбира се, трябва да се спазва лична хигиена и социална дистанция. Освен това се препоръчва да се намазват носните проходи с антивирусни лекарства (Блоксивир, Хюмер Стоп Вирус) – сутрин, когато тръгвате по работа, и вечер, преди лягане.

Носът не напразно се нарича входна порта на инфекциите: той е основният път за проникване на респираторни вируси в нашето тяло. Когато прилагаме антивирусни лекарства върху носната лигавица, спираме атаката на вирусите в самото начало. Ето защо такава практика се препоръчва като превантивна. Тя трябва да продължи дори след ваксинация срещу грип и COVID-19, тъй като производството на защитни антитела е процес, изискващ определено време.

БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *