Любовта не излиза в пенсия: хармонично съжителство след 65

Нека бъдем честни – след парите, най-често срещата грижа е как пенсионирането ще се отрази на брака ви

пенсия
Запазете огъня на любовта и след като се пенсионирате

Ако единият от вас, или и двамата сте имали кариера на пълен работен ден, внезапното разполагане с толкова много време може да бъде предизвикателство. Тази нова фаза от живота ви ще бъде трудна, ако ѝ позволите. Може би ви липсва работата, която сте обичали, или се опитвате да свикнете с това да има и някой друг вкъщи по цял ден…

И така, как се справяте с тези проблеми и какви са решенията?

Любовта и взаимното уважение ни помагат да намерим баланс, дават радост и укрепват самочувствието. Това се случва дори и след като човек е излязъл в пенсия.

Двойката, в която и двамата вече са пенсионери, преминава през нещо, което може да се нарече „ренесанс“: създават се взаимоотношения от нов вид, появяват се нови навици и двамата се опознават един друг отново – както в началото, преди 20, 30 или 40 години.

ТЪРСЕНЕ НА НОВА ХАРМОНИЯ

Години наред бягахте на работа сутрин, кимайки си един на друг и подхвърляйки дежурното: „До довечера!“ Сега, след като имате свободата да не работите, се сблъсквате с факта, че двадесет и четири часа трябва да прекарате заедно във вашия общ апартамент или къща. И тъй като животът е нов, ще трябва да измислите всичко наново.

Първото условие за хармонично съжителство е да имате лично пространство, собствен кът, където може да се оттеглите, за да четете, да рисувате, да поправяте нещо или просто да мързелувате.

Може да се наложи да пренаредите мебелите или да оборудвате дома си по нов и малко по-различен начин, за да създадете условия за две лични пространства. Тази „санитарна“ норма ще ви позволи да не бъдете постоянно под погледа и контрола един на друг. Докато прекарвате повече време заедно, научете се да правите отстъпки, изглаждайте грубите ръбове, напомняйте си, че всичко е относително.

Успоредно с това се погрижете за своята независимост и отделете време за себе си. Запишете се на курс или майсторски клас, започнете да посещавате творчески кръжоци, лекции, присъединете се към доброволческо движение или към обществена организация.

Но най-важното е: не възприемайте всичко, което ви се налага да направите, за да се нагодите един към друг, като нещо задължително. Направете промяната по вашия начин и създайте свои собствени правила.

БЪДЕТЕ СВОБОДНИ ДА ИЗРАЗИТЕ СЕБЕ СИ

За да постигнете ново разбирателство помежду си, и за да не позволите на споровете които най-често възникват на домашна основа да отровят доброжелателната атмосфера, опитайте се да организирате ежедневието. Преразпределете домакинските задължения, съобразявайте се с неговите или нейните интереси, без това да засяга съвместния ви живот. За целта и двамата трябва да имате спонтанно и искрено себеизразяване и, ако е необходимо – да подобрите умението да се изслушвате един друг.

Това е важно условие за мир и взаимно уважение. Често на тази възраст съпрузите или просто хората, които са в дългогодишна връзка и прекарват повече време заедно, се отварят един към друг, разкривайки някаква своя нова страна. Това може да крие както приятни, така и неприятни изненади, за които трябва да бъдете подготвени.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ОГЪНЯ НА ЖЕЛАНИЕТО

Новата реалност и промененият ритъм на живот могат да бъдат зле преживени и от двамата, или поне от един от тях. За мнозина пенсионирането е стресиращо, така че не позволявайте скандалите и противоречията да развалят любовните ви отношения. Продължавайте да давате обич, нежност, внимание и загриженост както по времето, когато сте се запознали. Не позволявайте на рутината да съсипе сексуалния ви живот; огънят на желанието трябва да се подклажда с малки стъпки, но редовно.

НЕ СЕ ОТТЕГЛЯЙТЕ В СЕБЕ СИ

Сега имате повече време за всичко и практически за всички, които сте пренебрегнали заради работата и отговорностите. Важно е да поддържате или подновявате контактите с близки, приятели, бивши колеги и т.н. Това обогатява живота на двойката. Общото благополучие и баланс зависи, наред с други неща, от комуникацията с познати и приятели, съвместни дейности, в които са включени всички. Социална среда, комуникация с познати хора, както и разширяване на хоризонтите – всичко това няма да ви позволи да мислите и да се притеснявате за онова, което неизменно идва с пенсионирането. Опитайте се да каните приятели по-често на обяд или да играете карти с тях вечер, ходете на театър и си организирайте кратки екскурзии. Любовта и приятелството само ще имат полза от това.

Източник: www.gransnet.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *