Чревните инфекции понякога костват живота

Със затопляне на времето все повече си позволяваме да си купим вещо вкусничко направо от улицата и да си го хапнем, раз­хождайки се.

Длъжни сме да-ви напомним, че развале­ните продукти не са рядкост в топлото време. И че те могат да предизвикат такова сериозно заболяване като салмонелоза. В повечето случаи тази инфекция уврежда органите от храносмилателния тракт. Тя се съпровожда с интоксикация и обезводня­ване на организма. Салмонелите могат да обитават в червата на човека, както и при някои животни – кокошки, пуйки, патици, гъски, овце, свине, крави, кучета, котки, плъхове и дори в насекомите. Основният път за заразяване със салмонелоза е чрез храната. А източник на заразяване на човека е инфектираното от салмонели месо на жи­вотни, птици, риба, яйца и яйчени продукти. Както и от мляко, млечни продукти и др.

ВНИМАНИЕ!

  • Салмонелите добре понасят замразяването и изсушаването. Устойчиви са към соленото и пуше­ното. Съхраняват се 20 дни в млякото, до 4 месеца – в месото, до 5 месеца – в откритите водоеми до 1 годи­на – в сиренето и до година и половина – в почвата.
  • Със салмонелоза можем да се заразим и от друг човек. Пациент със салмонелоза – болен или бактери- оносител – е особено опасен за децата през първата година от живота им. Те са високочувствителни към чревните инфекции.

Салмонелозата се проявява в няколко клинични форми:

  • стомашно-чревна форма;  
  • тифоподобна форма;
  • септична форма;
  • бактерионосителство.

КОЛКОТО ПО-СИЛНО Е ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО, ТОЛКОВА ПО-ЯРКО Е ИЗРАЗЕНА БОЛЕСТТА

При стомашно-чревната форма салмо­нелозата обикновено започва със стягащи болки в корема, с обилно повръщане и/или диария. Изпражненията са течни, често зеленикави, понякога с примес на слуз и кръв. Общата интоксикация се проявява с повишена температура на тялото – до 38-39 градуса, с треска, слабост, главоболие, мус­кулни болки, мускулни спазми и дори гърчове. Интоксикацията може да продължи до 7 дни. Салмонелозата има степени, чиято тежест се определя от степента на обезводняване на организма – следствие от повръщане и диария, когато загубата на вода и сол не се запълва достатъчно. Лекото обезводняване се проявява с чувство за жажда, сухота в устата и намалено уриниране.

Според нарастването на дефицита от вода и соли в организма заразеният получа­ва главозамайване. Дишането се учестява, пулсът отслабва, крайниците стават сту­дени, възможно е човек да припадне.

При тифоподобната форма липсват стомашно-чревни разстройства. Пато­логичният. процес обхваща много органи и системи в организма. Нарастват проявите на общата интоксикация, увеличават се черният дроб и далакът, спада кръвното налягане, намалява честотата на пулса. Треската може да продължи до 3 седмици. Салмонелозата със септична форма проти­ча много дълго и тежко и може да доведе до летален изход. При бактерионосителството няма симптоми на салмонелоза, но при изследване се откриват салмонели в сто­машно-чревния тракт. То продължава до 3 месеца и се наблюдава при болни в период на оздравяване.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *