Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чревните инфекции понякога костват живота

Със затопляне на времето все повече си позволяваме да си купим вещо вкусничко направо от улицата и да си го хапнем, раз­хождайки се.

Длъжни сме да-ви напомним, че развале­ните продукти не са рядкост в топлото време. И че те могат да предизвикат такова сериозно заболяване като салмонелоза. В повечето случаи тази инфекция уврежда органите от храносмилателния тракт. Тя се съпровожда с интоксикация и обезводня­ване на организма. Салмонелите могат да обитават в червата на човека, както и при някои животни – кокошки, пуйки, патици, гъски, овце, свине, крави, кучета, котки, плъхове и дори в насекомите. Основният път за заразяване със салмонелоза е чрез храната. А източник на заразяване на човека е инфектираното от салмонели месо на жи­вотни, птици, риба, яйца и яйчени продукти. Както и от мляко, млечни продукти и др.

ВНИМАНИЕ!

  • Салмонелите добре понасят замразяването и изсушаването. Устойчиви са към соленото и пуше­ното. Съхраняват се 20 дни в млякото, до 4 месеца – в месото, до 5 месеца – в откритите водоеми до 1 годи­на – в сиренето и до година и половина – в почвата.
  • Със салмонелоза можем да се заразим и от друг човек. Пациент със салмонелоза – болен или бактери- оносител – е особено опасен за децата през първата година от живота им. Те са високочувствителни към чревните инфекции.

Салмонелозата се проявява в няколко клинични форми:

  • стомашно-чревна форма;  
  • тифоподобна форма;
  • септична форма;
  • бактерионосителство.

КОЛКОТО ПО-СИЛНО Е ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО, ТОЛКОВА ПО-ЯРКО Е ИЗРАЗЕНА БОЛЕСТТА

При стомашно-чревната форма салмо­нелозата обикновено започва със стягащи болки в корема, с обилно повръщане и/или диария. Изпражненията са течни, често зеленикави, понякога с примес на слуз и кръв. Общата интоксикация се проявява с повишена температура на тялото – до 38-39 градуса, с треска, слабост, главоболие, мус­кулни болки, мускулни спазми и дори гърчове. Интоксикацията може да продължи до 7 дни. Салмонелозата има степени, чиято тежест се определя от степента на обезводняване на организма – следствие от повръщане и диария, когато загубата на вода и сол не се запълва достатъчно. Лекото обезводняване се проявява с чувство за жажда, сухота в устата и намалено уриниране.

Според нарастването на дефицита от вода и соли в организма заразеният получа­ва главозамайване. Дишането се учестява, пулсът отслабва, крайниците стават сту­дени, възможно е човек да припадне.

При тифоподобната форма липсват стомашно-чревни разстройства. Пато­логичният. процес обхваща много органи и системи в организма. Нарастват проявите на общата интоксикация, увеличават се черният дроб и далакът, спада кръвното налягане, намалява честотата на пулса. Треската може да продължи до 3 седмици. Салмонелозата със септична форма проти­ча много дълго и тежко и може да доведе до летален изход. При бактерионосителството няма симптоми на салмонелоза, но при изследване се откриват салмонели в сто­машно-чревния тракт. То продължава до 3 месеца и се наблюдава при болни в период на оздравяване.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *