Множествената склероза води до инвалидност

Множествената склероза няма никакво отношение към баналната разсеяност на човек, за когото често казват “този вече има склероза”. Тя се среща по-често при младите хора, а не при старците.
Това е много тежко заболяване на централната нервна система, което е свързано с различни неврологични симптоми и за няколко години довежда човека до инвалидност. Първите прояви на болестта се забелязват при хора от 20 до 40 години. Тревожен е фактът, че през последните години се наблюдава растеж на заболяемостта от множествена склероза. И, за съжаление, постоянно се разширяват възрастовите рамки на болестта.
Състоянието, при което с възрастта започва да забравя, може да се дължи на атеросклерозата-съдово заболяване, към което са предразположени възрастните хора. Докато при множествената склероза се увреждат не кръвоносните съдове, а миелиновата обвивка на нервните влакна на главния и гръбначния мозък. Болестта е получила такова наименование, защото симптомите и засягат от увреждането на различни зони на нервната система. Освен това при повечето болни тези симптоми възникват с различна периодичност. Затова сякаш заболяването е “разпръснато, размножено”. В пространството и времето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Множествената склероза води до инвалидност

  1. Лозана Митова каза:

    Аз страдам от множествена склероза, която диагностицираха през август миналата година. Казаха, че съм я имала отпреди 10 години, когато имах очен неврит, заболяване, което било първият симптом на болестта. Пристъпът при мен се изрази в 12-дневен световъртеж. Важното е, че светлият период в моя случай е бил 10 години. И че множествената склероза в 80% от случаите не води до инвалидност. При нея има значение кои дялове на мозъка са засегнати. И в много малко случаи човек се инвалидизира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *