ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Владимир Мутаров: Туршиите са вредни!

Владимир Мутаров е автор на книгата „Стани столетник“. В интервю, което даде наскоро за кулинарен седмичник той разяснява защо туршиите са вредни

туршия

Разбира се, Владимир Мутаров н отрича консумацията им, но обяснява защо прекаляването с тяхната консумация може да причини вреди на здравето.

Диетологът обяснява, че туршиите са направени от сурови зеленчуци, които запазват своите съставки при консервиране и минават млечнокисела ферментация. Със своите бактерии тя подпомага храносмилането. Лекари, нутрициолози и диетолози твърдят, че туршията е много полезна и че повишава имунитета. Но за да изкара цяла зима, тя се прави със сол и това е лошо. Солта няма отношение към ферментацията. Слага се за вкус и като консервант.

Според Владимир Мутаров туршия може да се прави и без нея. Като минат ферментацията, зеленчуците стават киселки и приятни и без сол.

Солта вдига кръвното. Докато не се изключи от храната, то не може да се регулира. Трябват лекарства. Солта е главният фактор за пълнеенето. На всеки грам сол се задържа литър вода. Може да се правят туршии в няколко буркана и като се изядат за седмица-две, да се направят още.

Специалистът споделя рецепта за здравословна туршия, която самия той консумира. В един буркан слага зеле, моркови, карфиол, чушки, лук, чесън, вода и нищо друго. Така направената туршия издържа 10 дни.

Туршии може да се правят и само с вода, без сол. Закваската, според Владимир Мутаров, може да се получи и от въздуха. Но може да се сложи готова за кисело мляко. После всеки ден бурканът се претака, като водата се връща обратно. И става страхотна туршия за около седмица.

Нещо друго, на което Владимир Мутаров обръща внимание, е аспирина, който също се слага в туршиите. Според него той категорично няма място в менюто, защото е ацетилсалицилова киселина. Нея я няма в човешкия организъм и е излишна. Колкото и да се смята за безобиден, аспиринът е лекарство, а не храна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *