ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПОЛИОМИЕЛИТ (ДЕТСКИ ПАРАЛИЧ)

Силно инфекциозно заболяване, което уврежда нервната система и може да доведе до парализа.

polioПолиомиелитът е потенциално инвалидизиращо и опасно за живота заболяване, което може да се развие във всяка възраст, но засяга главно деца под пет години. В повече от 90% от случаите нолиовирусната инфекция не причинява трайни увреждания, но при малък брой от пациентите се развива необратима парализа. За щастие подобренията в условията на живот заедно с разработването на по- лиовирусна ваксина през 50-те години на XX в. доведоха до драматично намаляване на честотата на детския паралич през последните 50 години.

Кои са причините?

Болестта се развива вследствие на полиовирусна инфекция, чиито причинители навлизат в тялото през устата и се размножават в червата. Вирусът се съдържа в изпражненията, така че лошите хигиенни условия са основен фактор за пренасянето на инфекцията.

Веднъж постъпил в тялото, чрез кръвообращението вирусът достига до различни части на нервната система, където преминава по нервните влакна и разрушава клетките, контролиращи мускулното съкращение. Когато това се случи, засегнатите мускули отслабват и се отпускат.

Лекарите все още не са напълно наясно защо някои хора, инфектирани с полиовирус, никога не развиват симптоми, докато при други се стига до парализа. Податливостта на полиовирусна инфекция вероятно се определя от фактори като имунни нарушения, травми, бременност, физическо натоварване в дните след инфекцията или дори премахване на сливиците.

Хората, които прекарват инфекцията, без да развият каквито и да е симптоми, могат незабелязано да предават вируса. Дори и ваксинираните могат да прихванат инфекцията и да я предадат на други хора.

Какви са симптомите?

Клиничната картина на заболяването може да бъде най-различна: в много от случаите няма никакви симптоми и пациентите нямат представа, че са засегнати от инфекцията. При други се наблюдават общи симптоми на вирусна инфекция като зачервено гърло, повишаване на температурата и болки в мускулите. При по-малко от 1% от засегнатите деца и около 1% от възрастните се развива тежката форма на заболяването, водеща до парализа.

При тежката форма на полиомиелита на фона на общите симптоми на вирусна инфекция след няколко дни се появяват силни болки в мускулите, особено тези на шията и кръста. Може да има скованост на шията, повръщане, главоболие и непоносимост към ярка светлина. След няколко дни понякога се развива парализа на горните и/или долните крайници. В малка част от случаите се засяга дихателната мускулатура, което може да се окаже фатално за пациента. Могат да бъдат засегнати и мускулите в областта на гърлото, което води до нарушения в гълтането и говора. Острата фаза на заболяването обикновено трае по-малко от две седмици, но увреждането на нервите може да бъде трайно.

Диагноза и методи на лечение

Диагнозата се поставя по описанието на симптомите и резултатите от прегледа. За потвърждаването й се провеждат кръвни изследвания. Полиомиелитът е нелечим – терапията цели да облекчи симптомите с помощта на постелен режим и физиотерапия. За отпускане на свитите мускули се прилагат медикаменти-спазмолитици, а при засягане на дихателната мускулатура може да се наложи пациентът да бъде поставен на командно дишане.

Какви са изгледите?

По-голямата част от хората, засегнати от полиовирусна инфекция, като цяло нямат дългосрочни проблеми. При малка група пациенти обаче се развива трайна парализа.

ПОЛИОВИРУС

Полиовирусът атакува мотоневроните в главния и гръбначния мозък и може да причини тежка инвалидност, парализа, а в някои случаи и смърт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *