ПЛОСКОСТЪПИЕ (ДЮСТАБАН)

Деформация на ходилата, която засяга както деца, така и възрастни.

diustabanХодилата на повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на палеца. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и десет години. Ако това не се случи, говорим за „плоскостъпие“.

ПЛОСКИ СТЪПАЛА В ДЕТСТВОТО

Плоскостъпието е често срещано в детството, но обикновено се израства.

Най-честият вид плоскостъпие в детството е т.нар. халтаво плоско стъпало. При него сводът е видим, когато ходилото е повдигнато, но изчезва при стъпване. Халтавото плоско стъпало обикновено се дължи на хлабави ставни връзки (при децата те са по-нестабилни от тези на възрастните). Този вид плоскостъпие почти винаги отзвучава с обтягането на връзките при израстването на детето. Обикновено не се налага лечение, но понякога е препоръчително носенето на обувки със стелки, поддържащи сводовете, до пълната корекция на деформацията. При децата с халтави плоски стъпала не се налагат ограничения, що се отнася до спорт или физически занимания.

Сред децата се среща по-рядко т.нар. статично плоско стъпало, при което сводът се задържа плосък независимо от положението на ходилото. Това състояние настъпва в резултат от аномалии на ставите на ходилото и скъсяване на мускулите около тях. Понякога то се дължи на нарушения в развитието на ходилата по време на вътреутробния живот. Носенето на специални обувки може да коригира аномалиите, а в по-тежките случаи се прибягва до оперативно лечение.

ПЛОСКИ СТЪПАЛА ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ

Около 20% от възрастните страдат от плоскостъпие.

Понякога халтавите плоски стъпала се задържат до пълнолетието и след това, обикновено поради естествена плоска форма на ходилото; възрастните с халтави плоски стъпала често имат и по-хлабави връзки на други стави в тялото. В някои случаи болестното състояние се развива в по-късните години от живота поради скъсване на мускулно сухожилие или травма на ходилото. Плоскосгьпието може да се дължи и на остеоартрит, засягащ определени стави на ходилото.

Плоскостъпието при възрастните води до свръхпронация – прекомерно завъртане на ходилото навътре при ходене или бягане. Това увеличава натоварването на ходилата и прасците и с времето може да доведе до множество други проблеми на опорно-двигателния апарат. Друг симптом на свръхпронацията е изтриването предимно на вътрешните ръбове на подметките.

Често не се налага друго лечение освен носенето на удобни обувки, поддържащи свода (със срединна подпора). В по-тежките случаи може да се проведе оперативно лечение за корекция на деформацията. Ортопедът ще препоръча най-подходящото лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *