ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Списък на храната, която изцелява панкреаса и предотвратява панкреатит: пълен списък!

Шведски учени обявиха, че диета, богата на зеленчуци, може да попречи на острия панкреатит

панкреас По време на проучването, което продължило 11 години, те събирали данни от около 80 000 възрастни респонденти. Участниците в изследването хапвали средно по 2 порции плодове и 2,5 порции зеленчуци на ден. Доказано е, че консумацията на зеленчуци не е свързана с перспективите за развитие на остър панкреатит, а увеличаване консумацията на зеленчуци (повече от 4 порции на ден) е довело до намаляване с 44% риска от остър панкреатит.

Панкреасът играе важна роля в храносмилането. Щом храната напусне стомаха, тя преминава в тънките черва, където се смесва с храносмилателните ензими на панкреаса, които неутрализират стомашната киселина, и така помагат да се предотврати увреждане на червата. Но това е само част от важните функции, които има панкреаса.

Ензимите, произвеждани от панкреаса разграждат храната, така че тялото да може по-лесно да я абсорбира. Панкреасът произвежда инсулин, който понижава нивото на кръвната захар и дава възможност на енергията да бъде съхранена. Здравословните храни подхранват и изцеляват панкреаса и предотвратяват болезненото възпаление на панкреаса – панкреатит.

Ето списък на най-здравословните храни за панкреаса.

1. Боровинки, череши – те са добър източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане.
2. Броколи и зеленчуци като брюкселско зеле, зеле и карфиол. Те съдържат мощни фитохимикали, които ви предпазват от рак.
3. Чесънът и лука са добър източник на важни хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на панкреаса.
4. Червеното грозде е отличен източник на ресвератрол – силен антиоксидант. Но ако имате възпаление на панкреаса, избягвайте червено вино, и вместо това хапвайте грозде.
5. Гъбите Рейши намаляват възпалението, а китайците ги използват, за да се установи равновесие в организма.
6. Спанакът е добър източник на желязо и витамин B – два елемента, които са от съществено значение за панкреаса. И другите зеленолистни зеленчуци също са полезни.
7. Сладките картофи и други оранжеви и жълти зеленчуци, като моркови, царевица и тикви, съдържат съставки, които са от съществено значение за здравето на панкреаса.
8. Тофуто е отличен пример за ниско съдържание на мазнини и богато съдържание на протеини. Панкреасът се нуждае от протеини, но твърде много мазнини са вредни за него.
9. Доматена супа. Трябва да знаете, че доматът е отличен източник на витамин С и други антиоксиданти. И винаги е добре да се консумират течности.
10. Кисело мляко с активни култури е добър източник на пробиотици – полезни бактерии, които предпазват имунната и храносмилателната система. Винаги се консумират без захар и други добавки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *