БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

При най-малкия удар кожата ви посинява?

Вижте кои са медицинските причини за лесното посиняване на кожата и как да ги предотвратите или лекувате.

посиняване
Какви са причините за лесното посиняване и как да го избегнем?

Още една синина! А нямате спомен да сте се удряли някъде. Синината е следствие на травма. Кръвоносните съдове, разположени под кожата, са увредени и кървят. Хемоглобинът си променя цвета, което придава тези различни оттенъци на кожата ни. Може да се образува хематом (маса, която заема определен обем, цицина). Той може да формира торбичка с кръв или да се разсее, но тъканите да останат подути. При посиняване се нблюдава подкожен кръвоизлив, но без (или почти) обем. Изчезва от само себе си след няколко дни или седмици. Употребата на някои лекарства или просто предразположението към синини може да обясни честата поява на тези аномалии. Но бъдете внимателни и не се колебайте да се консултирате с лекар, ако синините по тялото ви са повече или ако изведнъж се появят, без никога преди да сте получавали толкова много. В този случай може да ви бъде предписано да направите кръвна картина, за да се проверите дали не е понижен броят на тромбоцитите в кръвта ви.

 

Причини за лесно посиняване при удар и решение на проблема: 

 

1. Липсва ви колаген

С възрастта колагенът в организма намалява, кожата става по-тънка, по-чувствителна, пo-крехка, не може да предпазва така добре кръвоносните съдове, които по-лесно започват да кървят. Става въпрос за старческа пурпура – червени петънца, които често виждаме по лицето на възрастните хора. Те могат да се появят след шейсетгодишна възраст, а понякога и по-рано.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ? Тези екхимози изглеждат малко по-различно от обичайните синини. Срещат се най-често по долната част на ръцете (в участъка от дланите до лакътя) и краката. Цветът им е като на винена утайка.

Решението

Някои лекари препоръчват допълнителен прием на витамини С и Е и на селен, но това лечение не е доказало ефекта си. По-ефикасно е да се взима медикамент, който подобрява качеството на кръвоносните съдове и който разгражда хематомите.

 

2. Имате хронична венозна болест

Внимавайте, хроничната венозна болест е в основата на телеангиектазията (трайно разширяване на малките кръвоносни съдове), което често се бърка с екхимоза.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ? При телеангиектазия при натиск малките кръвоносни съдове, в които циркулира кръв, стават светли, за разлика от синините. Тези разширения на малките венули понякога се придружават от разширени вени, но не е задължително. Обикновено са свързани с усещания за тежест и парене в краката.

Решението

За да забавите появата на телеангиектазии, избягвайте топлината (горещи душове и вани, епилация с нагрят восък…), спортувайте (ходене, каране на велосипед, плуване…), носете специални чорапи или чорапогащи, каквито се продават в аптеките, взимайте тонизиращи вените медикаменти и спете с високо вдигнати крака. Но плаките, които вече са се появили, не могат да изчезнат от само себе си и изискват намесата на флеболог. Лечението е склеротерапия (инжектирането на склерозант във вените), лазер (по-малко ефикасна алтернатива, по-скъпа и по-бавна).

 

3. Имате много светла кожа

Хората със светъл фототип имат по-чувствителни капиляри. Кожата им е по-тънка и no-крехка, кръвоносните им съдове също са no-крехки и по-лесно кървят.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ? На слънце обикновено изгаряте, а не потъмнявате? Кожата ви е много бяла, косата ви е руса или рижа, очите ви са зелени или сини, имате лунички? Всичко това означава, че кожата ви е фототип I.

Решението

Тъй като не можете да промените фототипа на своята кожа, не ви остава друго, освен да внимавате да не се удряте.

 

4. Вземате кортизон

Кортикоидите правят по-чувствителна кожата и капилярите, благоприятстват появата на екхимози.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ? Вашият лекар ви е предписал кортикоиди за дълъг период, за да лекува патология като ревматизъм или белодробно заболяване например.

Решението

И въпрос не може да става да се откажете от лечението. Говорете с вашия лекар, особено пък ако има и други странични ефекти. Ако лечението е за кратък период, не се тревожете: няколко дни прием на противовъзпалителни не са в състояние да окажат сериозни последици върху кожата ви и кръвоносните съдове.

 

5. Имате недостиг на витамини

Скорбутът, този сериозен (но рядък) недостиг на витамин С, провокира различни форми на кървене, сред които са и екхимозите.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ? Кръвни анализи могат да установят недостига на някои витамини.

Решението

Балансираното и разнообразно хранене, богато на плодове и зеленчуци, позволява да се отговори на нуждите на организма. В случай на прекалена крехкост на кръвоносните съдове някои лекари препоръчват да се взимат допълнително флавоноиди или витамин PP. Но тяхната ефикасност не е научно доказана.

 

Как да реагираме в случай на удар, за да избегнем посиняване?

 

За да избегнете (или ограничите) последиците като посиняване на кожата от удар, Веднага трябва на травмираното място да поставите нещо студено, например лед. Това ще помогне да се свият кръвоносните съдове и ще попречи на кръвта да излезе от тях. Студеното също така намалява възпаленията и отоците. Никога не поставяйте леда директно върху кожата, а го увийте в парче плат или го пъхнете в чорап, така ще избегнете изгарянето. Не го дръжте повече от 20 минути. Ако бинтовате мястото, стягането ще помогне, но не е задължително да го правите. Можете също да масажирате мястото с крем, който разнася отоците. При всички случаи избягвайте аспирина, който благоприятства кървенето, освен ако не ви е предписан за лечение на друго. Тогава обаче се консултирайте с вашия лекар!

Нови, минимално инвазивни процедури в естетичната медицина

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “При най-малкия удар кожата ви посинява?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *