ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети за дълга младост на организма

Да си дадем всички шансове годините да преминават, без да нанасят щети на здравето ни? Днес това вече не е утопия. Медицината знае как да го постигнем.

mladostНа 20 години човек се чувства безсмъртен. С течение на времето обаче се появяват съмнения – все по-трудно се възстановяваме след безсънна нощ, малки бръчици се настаняват около очите и устните, децата ни започват да ни бият на тенис… Накратко казано, забелязваме необходимостта да се погрижим за тялото, за да се наслаждаваме по-пълноценно и за по-дълго време на живота.

Храната, богата на антиоксиданти, предпазва от хронични заболявания. В менюто ни трайно трябва да присъстват плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, но най-важното в превенцията е разнообразието.

Цигарите атакуват дишането, сърцето, костите, кожата, мозъка. Една година след отказа от тях опасността от инфаркт намалява наполовина.

За добрите навици никога не е късно. Да се вдъхновим от случая на японката Миеко Нагаока, която на 100 години постигна световен рекорд в най-възрастната категория, като завърши успешно състезанието по плуване на 1500 м за 1 час и 16 минути. Най-интересното е, че тя се научава да плува на 80-годишна възраст!

Белите дробове

Те се развиват до 20-годишна възраст. Респираторният капацитет спада с 20-30 мл на година. Той зависи от размера на белите дробове и от пола. При жените е около 4,5 литра, при мъжете – 5,4 литра. Пушачите губят около 80-100 мл годишно!

Кожата

Свободните радикали вредят на клетъчните мембрани, поддържащите тъкани (колаген и еластан) се обновяват по-бавно и по-некачествено. В резултат на това кожата се отпуска, формират се бръчки. Броят на меланоцитите намалява и се появяват пигментни петна.

Мозъка

Оптималните му възможности се проявяват между 15 и 25 години.След това мозъкът започва да работи по-бавно, особено след 45-годишна възраст. Невроните търпят вредното влияние на свободните радикали и пренасят недостатъчно ефикасно информацията. Този спад се компенсира от опита, от производството на нови неврони и връзки между тях.

Сърцето

Най-бързо в човешкия организъм остаряват артериите. Те се стесняват поради отлагането на склерозни плаки по стените им и губят своята еластичност. Редовните тренировки предпазват сърцето.

Костите

Те се обновяват през целия живот, но след менопаузата при жените клетките, които образуват костно вещество – остеобластите, не могат да компенсират деструктивната дейност на остеокластите. „Архитектурата“ на костите започва да прилича на дантела.

2 коктейла за младост, здрави кости и очи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *