Начало / Здравето от А до Я / Болести на психиката / Плачете, ако искате да подобрите настроението си!


Плачете, ако искате да подобрите настроението си!

Противно на онова, което си мислите, че знаете, плачът подобрява настроението

плач В проучването на Tilburg University са взели участие 60 мъже и жени. Доброволците трябвало да изгледат два тъжни филма. Преди и след като минала прожекцията участниците бяха помолени да споделят как са се чувствали. Също така, експертите наблюдавали най-вече онези от хората, в чиито очи се появили сълзи, пише The Daily Mail.

60% от участниците плакали, докато гледали филма “Хачико“. Това е филм за едно куче, което остава лоялно към господаря си, дори и след смъртта му. Повече от 45% от доброволците са били в състояние да сдържат сълзите си, докато гледали трагикомедията “Животът е красив”. Жените, естествено, плачели повече от мъжете.

Доброволците, които не са плакали след като са гледали филмите, се чувствали по същия начин, както преди. Но тези, които пуснали по някоя и друга сълза, споделили, че са леко по-тъжи непосредствено след края на прожекцията. Въпреки това, в рамките на 20 минути, настроението им се върнало към нормалното. И час по-късно доброволците, които плакали, докато гледали тъжния край на “Хачико”, са се почувствали по-добре, отколкото преди прожекцията на филма.

Според изследователите, вероятно настроението се подобрява, тъй като процесът на плач стимулира производството на хормона окситоцин в мозъка. Също така, може би, филмите по един или друг начин са въздействали дълбоко на хората, и те са положили повече усилия, за да се почувстват по-добре и да се развеселят. В допълнение, участниците просто изпитвали облекчение, че се чувстват по-добре от преди. Плачът, провокиран по този начин, пречиства и дава свобода на мислите и чувствата.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб