ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да не се стига до диализа при проблеми с бъбреците: Съветите на доктор Гайдурков

Най-силният фактор е храната при лечението на болни бъбреци, според доктор Гайдурков

bubrechni-zaboliavania

Храната изгражда всичко в човека. Изгражда и химичния състав на бъбрека. Ако я сменим, сменяме и тялото. Като се намали белтъчният внос, не се образуват толкова азотни тела и намаляват отпадъците от обмяната, които интоксикират, защото са киселини и засягат сърце, органи, мозък. С храна постигаме много повече от това да забавим процеса. Само при повишен калий трябва да се намалят храни като сини сливи, кайсии, банани.

Болните бъбреци могат да са следствие от диабетна нефропатия (дългогодишен диабет). Проблеми с бъбреците могат да предизвикат притеснения и при хората, които са обездвижени.

За правилно хранене при проблеми с бъбреците доктор Гайдурков съветва да се използват растителни белтъчини. Те също съдържат 8-те незаменими аминокиселини. Има ги, когато се съчетават зърнени храни, бобени и варива и ядем семена. Голяма част от храната трябва да е сурова – плодове и зеленчуци, но с малко калий. Много подходящи са ябълки, лимони и круши. Плодовете и зеленчуците имат и диуретично действие, слабителен ефект, така че организмът по-лесно евакуира калия. Има и нещо друго важно, напомня доктор Гайдурков – когато не работи бъбрекът, трябва много добре да работят червата.

Важно е храните да са сурови при бъбречна недостатъчност, защото тогава има и анемия. Бъбрекът синтезира хормона еритропоетин, който стимулира костния мозък да произвежда червени кръвни телца. Когато бъбрекът боледува, този хормон не достига и спадат хемоглобинът и еритроцитите. Болните получават този хормон с инжекция. Но може да се достави и с храна. Освен зеленчуци и плодове, е добре да се пият и фрешове и най-вече зеленчукови сокове, защото са алкални и неутрализират отровите уреа, креатенин, пикочна киселина, които вкисляват тялото.

Солта натоварва бъбрека, казва лекарят, и затова трябва да се спре за дълго. Диетичната калиева сол е противопоказна при бъбречна недостатъчност. Соли се набавят от зеленчуци – селъри, където има много натрий, целина, чушка, цвекло, лимон.

Желателно е хората е бъбречна недостатъчност да имат добър двигателен режим, който да подобри циркулацията на кръв и лимфа в бъбрека и той да заработи по-добре.

Важно е да има изхождане 2 пъти на ден. Преди време диализата е била клизма. Друг метод за изхвърляне на отрови е перитонеалната диализа. При нея се изливат разтвори в коремната кухина. Болният сам се обслужва през 3-4 часа. Това е щадяща форма на диализа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *