Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 неща, които трябва да направите, ако ви поставят диагноза диабет

Гледали ли сте състезател по бягане с препятствия на пистата? Как прехвърля тялото над бариерите, като че ли изобщо ги няма. Рано или късно ще попаднете на спънки, свързани с диабета. Те идват с диагнозата. Решението е да се настроите да ги прескочите.

1. Набавяйте си достатъчно сън

Всеки, който страда от недоспиване, се справя трудно с предизвикателствата. Ако сте отпочинали добре, ще бъдете по-издръжливи и по подготвени да посрещнете проблемите по пътя си с нагласата: „Ще се справя с това.“

2. Запишете са на курс за диабетици

Потърсете някой, който засяга конкретните трудности, които изпитвате, като използването на помпата за инсулин или посетете общообразователен курс за диабета, ако това е единствената възможност, и задайте въпросите си там.

3. Включете се в група за подкрепа на диабетици

Помнете, че далеч не сте сами в тази битка. По света има 180 милиона души, страдащи от диабет.

Изправете се срещу страха си от инсулина
Изправете се срещу страха си от инсулина

Възползвайте се от това. Изследванията сочат, че хората, които биват подкрепяни, са по-устойчиви на вредите от стреса, отколкото тези, които се справят сами. Попитайте лекаря си дали подобни организации съществуват във вашето населено място.

4. Помагайте на лекаря си

Не се страхувайте да търсите разрешение на проблемите си заедно с лекаря. Чувствате ли, че пълнеете от лекарството, което вземате? Покачването на теглото наистина е един от страничните ефекти на някои медикаменти, прилагани при диабет. Лекарят може да го замени с друго.

5. Репетирайте трудните ситуации

Ако ви е страх от въпросите на околните, които се интересуват защо не ядете торта или не пиете алкохол, ако се притеснявате да попитате лекаря си за това, което ви тревожи, или ако имате доминиращ член от семейството, с когото не знаете как да се справите, упражнявайте как ще постъпите следващия път в тази ситуация с помощта на близък приятел, който да играе ролята на опонента ви. По този начин можете да отработите подхода си, преди да ви се е наложило да го прилагате.

6. Постарайте се да сте информирани

Невежеството не е благословия, особено за диабетиците. Когато кръвната ви захар е силно нестабилна или ви прилошава безпричинно, може да стане страшно. Говорете с лекаря си какво би могло да причинява проблема и какво можете да направите, за да го разрешите. Помнете, знанието е сила.

7. Обърнете се към диетолог

Придържането към здравословен режим на хранене може да причини паника при много хора. Ако ви е трудно да се справите, помолете лекаря си да ви насочи към диетолог. Този специалист ще анализира хранителните ви навици, ще ви помогне да откриете слабите си места и ще ви предложи по-здравословен режим и стратегии за устояване на изкушенията.

Златно правило

Изправете се срещу страха си от инсулина

Над половината хора, страдащи от диабет тип 2, стигат до употребата на инсулин. Един разговор с лекаря ви, преди да му се е наложило да извади „тежката артилерия“, може да ви помогне да овладеете страховете си. Истината е, че не точно инсулинът или иглите плашат пациентите, а това, което те символизират – влошаване на заболяването. Ако лекарят ви все пак предложи приема на инсулин, това вероятно е вследствие на твърде високата ви кръвна захар. Инсулинът помага да възвърнете контрола си над нея и може значително да подобри здравето и начина, по който се чувствате. А поддържането на оптимални стойности на кръвната захар ще премахне опасността от сериозни усложнения, свързани с диабета. Обсъдете страховете си с лекаря и разберете какви са причините, които налагат въвеждането на инсулина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *