ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доцент Кирил Драганов: Рано или късно нелекуваните полипи се превръщат в рак

Полипите са доброкачествени тумори, които се развиват в кухите телесни органи, не само в стомаха и червата

полипи Те произхождат от епителни клетки. Могат да се развият и в жлъчния мехур и дори в жлъчните канали. Те съставляват около 3,1% от всички тумори, локализирани в стомаха. Доброкачествените стомашни полипи са около 90%. Най-често полипите се откриват при хора на средна възраст, по-често от мъжки пол.

Рано или късно от тях тръгва рак, казва доц. Кирил Драганов. Той е началник на хирургическата клиника в болницата „Токуда“.

Къде са локализирани най-опасните полипи? Дебелото черво е източник на най-опасните полипи в човешкия организъм. В огромната част от случаите туморите в него започват от полип, чиито клетки се израждат в злокачествени.

Смята се, че растежа на полипи в стомаха може да бъде причинен от:

  • генетично предразположение; продължително или повтарящо се възпаление на стомашната лигавица (различно от гастрит);
    наличието на Helicobacter Pylori в стомаха.

Някои синдроми се предават по наследство. При някои израждането на полипите става в ранна възраст -15-25 г. При тези фамилни синдроми лигавицата на червото е осеяна със стотици, дори с хиляди полипи. Лекуват се с отстраняване на цялото черво. Извежда се тънко черво на коремната стена. Друго спасение няма, казва доц. Драганов. Без операция се развива карцином и прогнозата е бърза смърт.

В зависимост от капацитета на последващо злокачествено заболяване стомашните полипи се разделят на:

  • неопластични (които сравнително често се израждат в рак);
  • несвързани с неоплазия.

Първата група включва аденоматозни полипи и жлези. Аденоматозните полипи обикновено растат в изходното отделение на стомаха. Най-общо, до 3,4% от полипите се превръщат в ракови тумори. Особено опасни са големите аденоматозни полипи (повече от 2 см).

С годините отслабват мускулите на дебелото черво и изхождането става по-трудно. Задържането на фекалиите, токсичните вещества, канцерогените, както и механичното дразнене на лигавицата водят до образуване на тези полипи. Те са реакция на лигавицата.

По-голямата част на стомашните полипи, за съжаление, са асимптоматични. Много рядко пациентите могат докладват за болка, близо до панкреаса. Забелязва се и кървене при изхождане.

При хемороиди кръвта е алена, при рак на червото кръвта е тъмна, примесена с изпражнения. Тя идва от вени в по-горен отдел, където кислородът е малко и затова е почти кафява.

Малките полипи не могат да причинят неудобство. Но наличието на полипи в стомаха трябва да бъде свързано и с някои усложнения, които биха могли да са са сериозен проблем. Усложненията при стомашни полипи включват:

  • нарушен прием на храна от стомаха в червата. Това може да бъде причинено от голям размер на туморите и тяхното местоположение;
  • кървене, което се случва, когато полипите причиняват язва или раничка;
  • превръщането на полипа в рак, най-вече когато са налице аденоматозни полипи.

Всичко това показва, че диагнозата „стомашен полип“ трябва да ви накара да мислите за лечение на това заболяване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *