ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Късогледство и далекогледство – кога възникват?

Окото функционира на принципа на фотоапарата – улавя външната светлина, отразена от заобикалящите ни обекти, и я преобразува в образи. В задната част на окото нежна, светлочувствителна тъкан, наречена ретина и не по-плътна от лист хартия, улавя тези образи, подобно на лентата в апарата, и след това ги изпраща в лабораторията – в случая нашия мозък – за проявяване в „снимки“ на външния свят.

Докато светлината се придвижва в окото, тя трябва да бъде фокусирана, за да създаде точен образ. Това включва пречупване или „рефрактиране“ на светлинните лъчи навътре, така че те да достигнат точката, в която се оформя ясен образ. При хората с идеално зрение тази „фокусна точка“ се намира точно върху ретината – ако не е там, образът ще бъде размазан, което се получава при наличие на късогледство и далекогледство.

Окото работи на принципа на фотоапарата
Окото работи на принципа на фотоапарата

КРАСИВО КАТО КАРТИНКА
Всъщност светлинните лъчи се пречупват два пъти, докато преминават през окото. По-голямата част от рефракцията се извършва в роговицата – прозрачно, но здраво покритие, което покрива ириса (оцветения кръг) и зеницата (черното кръгче в средата на ириса) като корпус на часовник, за да предпазва окото, като същевременно пропуска светлината. Проблемите възникват, ако роговицата пречупи светлинните лъчи прекалено, което води до късогледство или обратното – недостатъчно, което означава далекогледство.

След това светлинните лъчи се пречупват отново, докато преминават през лещата, която се намира точно зад зеницата. За да се оформи точен образ, светлината от близките предмети се нуждае от повече пречупване, отколкото тази от далечните. Това означава, че окото трябва да променя фокуса си или да се „нагажда“ от далечно към близко зрение. За разлика от лещата на фото-обектива, лещата на окото е пластична – тя се отпуска и свива, за да стане по-плътна или по-тънка, като по този начин променя силата си, което позволява на окото да фокусира както далечни, така и близки обекти.

Ако имате някакъв проблем със зрението, можете да прочетете тази статия!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *