ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето от какво трябва да се пазят астматиците и хората с алергии!

Химически вещества в затворените помещения

С нарастването броя на химикалите, които ползваме за всичко около нас, все повече хора развиват чувствителност към препарати, дори и в много ниски концентрации. Въпреки че още не е установено как, този вид чувствителност се проявява предимно при страдащите от астма и алергии и често влошава допълнително симптомите или се забелязва при хора с фамилна обремененост от алергии. И докато не можем да контролираме излагането на външни химически замърсители като изгорели газове, промишлен дим, препарати по реколтата, пестициди, поне сме в състояние да намалим броя на химическите вещества, които допускаме в дома си. А той е невероятно голям. В много съвременни жилища въздухът е доста по-замърсен, отколкото навън, предимно заради вещества, известни като летливи органични съединения, които се излъчват от съвременните строителни материали и тези за обзавеждане, от синтетичните материи,

Внимавайте какви препарати ползвате у дома, особено ако страдате от астма или алергия
Внимавайте какви препарати ползвате у дома, особено ако страдате от астма или алергия

козметичните продукти, почистващите препарати, газовите печки и – не на последно място – цигарите.

Често срещаните летливи органични съединения и техните източници са: формалдехид (в ПДЧ, МДФ, пяната за изолация и почистващите домакински препарати; стирен (в дезинфектантите, пластмасите и боите); терпени (в дезодорантите и ароматизаторите, лаковете и гланцовете, омекотителите за тъкани); бензилхлорид (във виниловите плочки); трихлороетан (в аерозолните спрейове, препаратите, предпазващи тъканите, при дрехите след химическо чистене). Аерозолите, препаратите за миене на прозорци, боите, разредителите, лаковете, лепилата, сапуните, козметичните продукти и парфюмите са потенциални източници на акрилнокиселинни естери, кетони и етери. И ако запалите керосинова печка или камина с дърва в дома си, генерирате полициклични ароматни хидрокарбони, които се получават и вследствие на цигарения дим.

Най-важната първа стъпка към подобряването на атмосферата в дома е да забраните там пушенето. Освен това някои мерки ще ви помогнат да сведете до минимум броя на потенциалните химически алергени.

Проветрявайте добре, за да неутрализирате евентуалните замърсители на въздуха. Ако имате бойлер на газ или газова печка, се уверете, че са правилно инсталирани и редовно се обслужват и проверяват от сертифициран инженер: дори и най-малкият теч на въглероден моноксид може да причини химическа чувствителност. Сменяйте редовно филтъра на газовата печка.

Проверете препаратите за почистване на дома си и помислете как да ги замените с естествени продукти. Според изследване, проведено от учени от университета в Бристъл през 2004 г., дори пренаталното излагане на препарати за почистване може да е потенциално вредно. Било установено, че деца, родени в семейства, където често се използва белина, препарати за почистване на килими и химикали за сваляне на боя, били два пъти по-предразположени към затруднения в дишането, които могат да доведат до астма.

Избирайте обзавеждане от полезни за околната среда материали. Изпаренията от пластмаса и винил са в състояние да провокират алергични реакции, както и химикалите, излъчвани от МДФ – разпространен материал за мебели и подове. Някои килими и настилки са обработени против плесени и акари със спрейове, които съдържат потенциални химически алергени.

Откажете се от парфюмираните сапуни и козметика. Вместо това използвайте неароматизирани и мийте зъбите си с билкова паста. Можете за целта да ползвате и сода бикарбонат – самостоятелно или смесена с морска сол (2 части с 1 част вода), но първо се посъветвайте със зъболекар. Освен това избягвайте освежителите и ароматизаторите за въздух.

При боядисване проверявайте боите за летливи органични съединения и при възможност избирайте бои на водна основа. Избягвайте виниловите тапети и лаковете за дърво.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *