ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как Петър Москов коментира темата за здравните осигуровки?

Министър Москов, немалка група хора твърдят, че няма начин да платят дължимите здравни осигуровки заради бедност. Какъв избор имат те, за да не „изпаднат“ от здравната система?

Първо държа да припомня – държавата, това са данъкоплатците. Вчера в парламента се наслушах как държавата трябвало да плаща за тези хора. Извинете, но за да плаща бюджетът, това значи да натоваря вас като данъкоплатец. Освен това държавата има ред механизми, на база социални причини, с които огромна част от българското население всъщност се осигурява през вашите данъци – пенсионери, деца, студенти, военни, хора с право на енергийни помощи и прочее. И сега за възможността или невъзможността някой да си плати осигуровката. Знаете ли колко е минималната сума за здравно осигуряване? 16,80 лв. на месец. Гледах покрай тези протести сега, огромни групи хора, рано сутрин, с кафета и цигари всеки от тях. Ако сте

Петър Москов
Петър Москов

един от тях и спестите само за три дни цигарите и кафетата, ще си платите здравната осигуровка.

Кога ще са готови основният и допълнителният пакет?

Знаете, че според закона, през октомври трябва да се публикуват наредбите, които регламентират какво включват основният и допълнителният пакет. В момента паралелно текат три процеса – първо, формиране на основния и допълнителния пакет, второ, процес по прехвърляне на определени дейности от болнична в доболнична сфера и третият процес е по остойностяване на тези дейности. Давам пример – цената на една клинична пътека е 1000 лв. Някой може ли да каже защо това струва 1000 лв., не 1200 или 800 лв. Ние не знаем кое точно в пътеката струва 1000 лв., не знаем тази сума гарантира ли качеството на лечението и, от друга страна – дали тези пари не са повече от нужните. Опитваме се да разберем.

Вторият компонент е по изваждане на определени дейности от болниците в доболничната помощ. Защо едно и също изследване в доболничната помощ струва 50 лв., а в болница струва 600 лв.? Връщаме се към въпроса по-горе.

Третото нещо е разделянето на пакетите. Непрекъснато слушам, че никой не знаел какво къде влизало. Целта не е да пестим! Целта е, когато имате някои от заболяванията в основния пакет, ние да ви гарантираме, че няма причина да доплащате, а ще получите оптимално лечение от профилактиката до скъпите дейности във високотехнологичните центрове. Няма икономия, няма плащане, няма кошмар.

Наистина ли в момента някой вярва, че има нещо безплатно в българските болници, независимо дали си болен от нещо, от което може да умреш, или е нещо, което може да изчака? Системата е бездушна и безсъвестна и ако нямаш пари, ти си обречен! Това, което прави правителството, е да ви кажем – ето за тези заболявания ние ви гарантираме, че имате оптимално лечение, без да се налага да плащате, само и единствено срещу здравната ви осигуровка. Това важи и за допълнителния пакет. Там обаче говорим за заболявания, при които има планов прием. Например, имам катаракта. Това може да чака. Така е и в най-богатите европейски държави, никой не го прави на проблем, а техните здравни показатели са в пъти по-добри от нашите.

Изт. в. „Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как Петър Москов коментира темата за здравните осигуровки?

  1. пенка каза:

    хах, „умник“!
    пенсионерите зависели от това, дали всички си плащали здравни осигуровки…
    алоооу, пенсионерите са си плащали години наред данък общ доход, на базата на което получават сега пенсии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *