Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар коментира цените на пътеките в кардиологията

Д-р Атанас Попов е кардиолог от дълги години. Той не одобрява намерението на Министерството на здравеопазването да намалите цените на клиничните пътеки. Ето какво казва още той в интервю за в. „Доктор“.

Д-р Попов, как ще коментирате заявеното намерение на Министерството на здравеопазването да намали цените на клиничните пътеки?

Тоталното намаляване на цените на всички клинични пътеки е безсмислено и нелогично. Това трябваше да бъде обмислено при залагане на бюджета на Здравната каса, а не да се прави сега. Проблемът с хроничния дефицит в заплащането от Касата не е от вчера и не би трябвало всеки, който оглави здравните институции, да се държи като първооткривател. Преди минути прочетох интервюто на сегашния председател на НЗОК д-р Глинка Комитов. Смея да кажа, че там има разумни предложения. Например да се извадят част от клиничните пътеки в доболничната помощ. Аз лично подкрепям такава позиция. Има пътеки, според които пациентите се държат по три дни в болницата, само за да се изработи, да се оправдае клиничната пътека. Освен това едно окрупняване на болниците и на лечебните заведения ще даде възможност обслужването на пациента да се покрие открай до край амбулаторно от една клинична пътека.

Доколкото разбирам, вие подкрепяте такава промяна. Точно това предлага и министър Москов, но пак среща отпор до голяма степен.

Кардиологът Атанас Попов
Кардиологът Атанас Попов

Да, подкрепям такава промяна. Ще се обоснова. Аз съм запознат в известна степен с практиката в американските болници. И бях останал безкрайно изненадан колко много неща могат да бъдат постигнати при стройна организация и амбулаторно поведение. И тъй като съм компетентен предимно в областта на кардиологията, не виждам накъде повече, след като там цените са толкова ниски. Те поначало са разпределени непропорционално. Цените на болничните пътеки в кардиологията дори са подценени. Нямам предвид инвазивната диагностика – там не съм компетентен. Там има скъпа апаратура, техника, трябва да се пипа внимателно. Аз не виждам какво още да намаляват като цена на пътеки в кардиологията, като някои от тях са на смешни цени. В сравнение с други клинични пътеки, както вече споменах, цените са разпределени непропорционално.

Може би затова така бързо и предварително реагира ДКБ?

Разбира се! Няма накъде повече да се отиде. Вижте, един електрошок не може да бъде направен в амбулаторна обстановка. Това е абсурд. Той се прави в амбулаторна обстановка по спешност. Ако бъде направен планово, той не може да струва 150 или 180 лв. А друга клинична пътека, при която няма никакви рискове за здравето и живота на пациента – тя да струва 800 лв.

А защо така непропорционално и грешно са заложени цените на клиничните пътеки? Нали експерти ги подготвят?

Да, има експерти, но излиза така, че всеки се оправя по някакъв начин, грубо казано. Смятам, че въобще трябва да се откажат от идеята да променят цените на клиничните пътеки в кардиологията. Нелепо е да се обмисля такова намаляване и дa се посегне на пътеките на социално-значимите заболявания, на заболяванията с най-висока смъртност. Не само в България. Няма логика в тези намерения.

Вие споменахте, че бихте подкрепили изваждането на някои клинични пътеки от доболничната помощ. И други специалисти са изказвали мнение за несправедливо разпределение на средствата по отношение на болничната и доболничната помощ.

Разбира се, че е несправедливо. Не може да се сравнява ситуацията в доболничната помощ с тази в болничната помощ.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *