ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да реагираме при спад на кръвната захар?

Хипогликемичната криза се случва внезапно – пребледняване, усещане че силите ни напускат, световъртеж, омекване на краката. Вижте най-важните съвети за правилна реакция.

hipoglekimiaБързо хапнете захар!

Гладуването, стресът, интензивната физическа активност, приемът на лекарства… Причините за хипогликемичната криза могат да са много, но истината е, че тя се улеснява от недостига на захар в организма. За да не припаднете, бързо дайте на организма си това, което му липсва.

Ще си възвърнете силите, като изпиете голяма чаша плодов фреш или половин чаша газирана напитка, като хапнете малко шоколад, нещо друго сладичко или сдъвчете три бучки захар. Може да хапнете и няколко бисквитки. Ако положението не се подобри, обадете се на тел. 112!

Направете малка пауза!

След като си вземете нужната доза захар, отделете малко време за възстановяване – останете за кратко в покой, седнете или полегнете, така ще избегнете евентуален припадък. Полягването или сядането на спокойствие ще помогне на организма по-бързо да се възстанови. Най-голямата грешка, която можете да допуснете? Да се впуснете веднага в активна дейност, сякаш нищо не се е случило, успокоени, че сте поели нужната доза сладичко и вече се чувствате добре. Опасно е да правите това, особено ако кризата ви е сполетяла след тежка физическа активност.

Знайте обаче, че за да избегнете хипогликемичните кризи, свързани с прекомерното физическо натоварване, трябва да практикувате физическа активност редовно, за да подобрите функционирането на хормоните, които контролират гликемията (инсулин, глюкагон, кортизон…).

Прогонете стреса!

Възползвайте се от кризата, за да релаксирате, макар и за кратко, тъй като стресът е факторът, който провокира хипогликемичната криза у някои хора. Това обяснява защо хипогликечините кризи са по-редки по време на отпуска. Причината: стресът забавя дейността на червата и повишава отделянето на инсулин от панкреаса. В резултат количеството на захарта в кръвта се понижава, което пък провокира кризата. Каквато и да е причината за смущението, упражненията за дълбоко дишане със затворени очи, които помагат да релаксираме, са благотворни. Отделете време също така да разберете какви са причините за тревогите ви и се опитайте да се успокоите.

Болест ли е наистина?

Хипогликемичната криза се случва най-често при жените и изчезва веднага след като похапнат сладко и доставят необходимата на организма глюкоза. Това състояние не е болест. Неразположението, което то провокира, няма директни последици върху здравето ни. Единственият риск е от нараняване при припадък. Ако обаче кризите зачестят въпреки нормалното хранене, трябва да се консултирате с лекар. Те може да сигнализират за непоносимост към глюкозата, за диабет или друго заболяване на панкреаса. Някои лекарства като инсулинът и бетаблокерите могат да причинят кризата.

В този случай е добре да се консултирате с лекар.

Защо е важно да се наспиваме?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *