ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Научете важни факти за артрозата – част 3

Част 1, част 2

Кои лекарства облекчават болките?

Първи помощник е парацетамолът – не повече от 4 г в рамките на 24 часа. Обикновено обаче пациентите не взимат нужната доза на всеки 6 часа и поради това ефектът на лекарството не е достатъчен.

artroza-3В случай, че заболяването е в критична фаза и болките продължават и в неподвижно състояние, трябва да се прибегне до нестероидни противовъзпалителни лекарства, например ибупрофен. Продължителността на приема не бива да е голяма, сърдечноболните първо трябва да потърсят лекарско мнение. Ако и тези медикаменти не помогнат, може да се използват обезболяващи, съдържащи кодеин, в комбинация с парацетамол. Понякога те предизвикват сънливост, виене на свят и гадене.

Как влияят мастните киселини?

Омега 3, полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в мазните риби, рапичното и ореховото масло имат свойството да блокират или забавят възпалителните процеси. Точно обратното действие имат наситените мазнини (животински, палмово масло…). Много изследвания доказват ползата и от мононенаситените мазнини като зехтина, който има предпазна роля по отношение на хрущялната тъкан.

Как помагат инжекциите с хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина овлажнява повърхността на хрущялната тъкан и я предпазва при удари. Тези инжекции се използват главно при артроза на коляното и са неподходящи за пръстите и глезените. Те позволяват да се отложи хирургичната намеса и да се подобри качеството на живот на пациента.

Кога се налага инфилтрация?

Когато лекарствата нямат никакъв ефект върху болката или пък пациентът има непоносимост към тях, лекарят може да предпише инжекции с кортикоид направо в ставата. Такива инфилтрации се правят на едно и също място не по-често от 3 пъти в годината.

Кога е нужно да бъде заменена заболялата става?

В случай, че лекарствата не помогнат, както и при много силни болки, не остава друго освен да се пристъпи към операция. Най-често се заменят става на коляното и ханша, понякога на рамото.

Нужни ли са ортопедични стелки?

При гонартроза и изменена позиция на коляното стелките могат да облекчат крака. Те обаче не бива да бъдат носени постоянно. Вместо ортопедични, могат да бъдат използвани обикновени по-дебели стелки, които уплътняват свода на ходилата и така се омекотяват ударите при ходене.

Помага ли куркумата?

Противовъзпалителните качества на куркумата не са доказани научно, но тя не е несъвместима с лекарствата за артроза. Всички хранителни продукти с антиоксидантен ефект, каквито са повечето ароматни подправки, имат положителен ефект върху симптомите на артрозата.

Ефикасни ли са кремовете и геловете?

Те могат да повлияят благотворно само при повърхностна артроза на пръстите и коленете и като добавка към обезболяващи лекарства.

Как влияе състоянието на чревната флора?

Нарушеният баланс на чревната флора води до хронично възпаление на лигавицата на червата, което усилва артрозните болки. Повишената й пропускливост дава възможност бактериални частици да преминат в организма и да се натрупат по мускулите и ставите. Много често хората, страдащи от артроза, имат храносмилателни проблеми. Това подчертава голямото значение на подходящото хранене, при което да се избягват алкохол, тютюн, дразнещи подправки, прекалено много сурови плодове и зеленчуци. За чревната флора най-полезни са ферментиралите продукти – кисело мляко, кисело зеле, бира. Добре й се отразяват и фибрите на банана, чесъна, праза, които хранят полезните бактерии.

Ефикасна ли е магнитотерапията?

Магнитите, които се поставят при заболялата става, целят да балансират магнитните полета в тялото. Въпреки че няма научни доказателства за ефекта, доста пациенти намират, че магнитотерапията облекчава болките.

Болести по краката, който не са за пренебрегване – знаете ли кои са?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *