Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прочетете най-важното за артрозата

Механизмите, по които възниква артрозата, са слабо познати. Въпреки това медицината постига все по-ефикасни средства за нейното лечение и за облекчаване на живота на заболелите.

artroza-1Какви са причините за артрозата?

Двама от всеки трима пациенти са над 50-годишна възраст. Повечето от тях са жени. Има и наследствени фактори. Освен това професионални или спортни травми могат да доведат до ранни прояви на артрозата. Други причини са заболяванията на обмяната на веществата, възпалителните процеси в организма, небалансираното хранене, заседналият начин на живот и затлъстяването.

Артрозата на коляното най-честата форма на заболяването ли е?

Не. Най-често се среща артрозата на гръбначните прешлени и на пръстите на ръцете. Най-болезнена и инвалидираща обаче е артрозата на ханша и на коляното. Глезените, лактите и раменете по-рядко са засегнати от болестта.

Какви са новите възможности на образната диагностика?

Системата EOS, разработена на базата на проучванията на физика Джордж Чарпак, Нобелов лауреат, представлява истинска революция в образното изследване на скелета. Само за 20 секунди апаратът „преминава” през цялото тяло на пациента, застанал прав, с помощта на слабо дозирани рентгенови лъчи и след това възстановява образа в три измерения. Тази система е много по-прецизна от обикновения скенер за изследвания на скелета, тъй като позволява да бъдат установени и анализирани всички деформации, постоперативното състояние, ефектът от протезите и т.н.

Рисков фактор ли е свръхтеглото?

Затлъстяването и артрозата вървят ръка за ръка. От една страна молекулите, отговарящи за комуникацията между клетките, които се секретират от мастната тъкан, в случай на затлъстяване се разпростират навсякъде из организма и водят до разрушаване на хрущяла. Самата мастна тъкан има поведение на ендокринна жлеза, която в случая смущава метаболизма. От друга страна, повишеното тегло механично натоварва носещите стави.

Може ли с кръвен тест да се диагностицира артрозата?

За разлика от артрита, артрозата не може да бъде диагностицирана с кръвни изследвания, тъй като не дава следи от възпалителни процеси. Такива могат да бъдат открити само в периодите на бързо развитие на болестта.

Продължение …

 

Фурмите са уникални както на вкус, така и за лечение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *