Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Той е властелинът на ароматите!

„Носовете“ в света на парфюмите са няколко специалисти, които могат да разпознават стотици различни аромати. Умението е както вродено, така и развито от години на обучение, казва Роджа Дав, международно признат парфюмерист и авторитет във всички аспекти на индустрията.

Уханията от детството му били тези на горите край дома на баба му и дядо му в Кент, на зюмбюли или пикантния аромат на печивата, които майка му приготвяла вечер, докато той спял. „Когато се замисля за обонянието си, знам, че то съдържа всичко това – земя, гора, подправки – то е продукт на детството ми.“

Той открива най-ранния си обонятелен спомен случайно, когато правел аромати за „Тиери Мюглер“, вдъхновени от филма „Парфюмът“. „Дадоха ми една проба и аз казах, че това ми напомня дъвчене на кожа. И изведнъж осъзнах – не беше аромат, а вкус! Двете са толкова свързани. Като бебе си дъвчех кожените тиранти и помнех вкуса и миризмата на мокра кожа.“

„Когато се замисля за обонянието си, знам, че то съдържа всичко това – земя, гора, подправки – то е продукт на детството ми.“

Роджа Дав
Роджа Дав

Като юноша Роджа все повече се запленява от парфюмите и техния свят, като особено се интересува от „Герлен“. Интересът му се превръща в страст и бива възнаграден, когато на въпросите му отговарят с подарък парфюм на „Герлен“ („Мисля, че беше Habit Rouge“), красива книга и старинно шишенце. „Почувствах се като прероден!“

Упоритостта му се отплатила, когато бил поканен да се присъедини към компанията и да започне обучението си за ароматите. „Дават ви да помиришете десет различни суровини под формата на масла и да ги запомните. Имате книга, която винаги да носите със себе си и в която си отбелязвате асоциациите – може да е къщата на баба или влажна изба. Това е игра на паметта. Попълвате тази книга с обонятелни асоциации. На следващия ден ви дават още десет и т. н. Обикновено спирате след 40-50 аромата и после започвате да сравнявате маслата помежду им. Първо възприемате маслото на емоционално ниво и след това започвате да го изучавате все по-обективно и да откривате качествата му.

Има палитра от около 3000 суровини – никой не може да обхване всички, но аз познавам няколкостотин.“ Сред тях е и ексклузивният Jasmine de Grasse (28 000 британски лири за килограм), който е по-скъп от златно кюлче и се използва само от Дав, Герлен, Шанел и Жан Пату. „Аз съм единственият му частен купувач“, казва Дав.

„Когато създавам парфюм, използвам около 80% естествен материал, докато средното за индустрията днес е 15-20%.“ Прекалено изкуствените съвременни аромати го потискат – „те не дишат, това са монолитни комбинации“.

Когато работи, той предпочита миризмите около него да са неутрални и затова в пищната му парфюмерия в „Хародс“ – цялата в черен лак, кристални полилеи и стъкло – не усещате никакво ухание, докато не бъде отворено някое шишенце, което да освободи аромата си.
„А ако правя аромат по поръчка, обикновено моля клиентите да избягват консумацията на кафе, алкохол и пикантни храни за 24 часа – казва той. – Те проникват в кожата и в дъха ни.“

Дав добавя, че собственото му хранене е „невероятно здравословно“ – риба, пресни плодове и зеленчуци, много вода, никакво месо и пържени или мазни храни. „Но не съм фанатик. За мен животът е равновесие. Това за мен е вградена автозащита.“ И тя се отплаща. Той рядко боледува, а ако се случи, загубата на обоняние е значителна.

„Чувствам се напълно клаустрофобично, сякаш съм сляп и глух.“

Натъжава го, че толкова малко хора оценяват сетиво, което може да им донесе огромна наслада. „Казвам им: „Спрете! Просто спрете!” Онзи ден минавах покрай хотел „Риц” и изведнъж усетих жасмина – беше посаден в сандъчета по прозорците. Беше прекрасно! Но повечето хора са толкова заети да тичат наляво-надясно, че никога не биха го забелязали.

Хората рядко мислят за обонянието си, а то е много важно, съществено сетиво. Как всеки от нас реагира на ароматите е индивидуално – наричам това нашия обонятелен отпечатък, тъй като е също толкова неповторим, колкото и пръстовите ни отпечатъци.

Ключът към подобряването на това сетиво е да му се угажда и да се развива. Купете си няколко различни етерични масла и слагайте по малко във ваната. Купете си нероли – то предизвиква чувство за щастие. Изследвайте уханията около вас и си създайте личен „паспорт“ – малка книжка, в която записвате откритията си. В това се крие истинската магия на ароматите. Тя ни връща мигновено към майчини ласки и любовни романи, места, които сме посещавали. Необятна е.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *