Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цитрусовите етерични масла помагат за предотвратяване на рак на черния дроб

Едно проучване, публикувано в списание по биохимия и биофизика  предполага, че ароматът на цитронелата (лимонена трева) може да потиска растежа на раковите клетки, включително и рак на черния дроб.

citrusovi maslaИзследователи от университета Рур Бохум, казват, че терпените, основен компонент на етеричните масла, могат да предотвратят или забавят растежа на раковите  клетки.

Под ръководството на професор д-р Ханс Хат, екип от учени анализират молекулярните механизми, чрез които растежа на ракови клетки се забавя, като се използва цитронелол, основното химическо съединение в лимоновата трева, което й придава отличителен цитрусов аромат на лимон. Техният експеримент идентифицира обонятелния рецептор OR1A2 като решаващ фактор за спиране на рака на клетъчната репликация.

Необходими са големи количества растителна маса, за да се извлече само една малка част от етерично масло.

Етерични масла предлагат много ползи за здравето и са били използвани за лечение на различни заболявания, включително астма, бронхит, HIV, сърдечни удари и много други. Те помагат за защита срещу бактерии, вируси и гъбички. Освен това могат да направят кожата ви по-красива, както и да съдействат за релаксация и сън. Има повече от 90 етерични масла, всички те имат свои собствени уникални ползи. Можете да се възползвате от предимствата на етерични масла, като ги поставяте директно върху кожата си, чрез вдишване или чрез използване на дифузьор.

Поради многото си ползи, етерични масла са широко изследвани за техните антивирусни, антибактериални и фунгицидни свойства. Терпените повлияват растежа на раковите клетки, но как точно става това не беше ясно до скоро.

„Терпени могат да предизвикат процеси на сигнализация в клетките чрез активиране на обонятелните рецептори,“ съобщиха изследователите в комюнике. „Тези рецептори са разположени предимно в носа, но е доказано, че те съществуват при всички видове човешка тъкан, включително кожата, рак на простатата и сперматозоидите.“

Ароматните рецептори съществуват по цялото тяло, включително в пикочния мехур, червата, кожата, гръбначния стълб. През 1991 г. учените разбрали, че има повече от 1000 гени, участващи в създаването на ароматните рецептори, откритие, което спечели Нобелова награда.

Тъй като тези рецептори съществуват по цялото тяло, учените се чудели  дали терпените ще имат въздействие върху раковите клетки. За да проверят тази теория, д-р Хат и неговият екип използвали клетъчен модел на хепатоцелуларен карцином, който е най-често срещания тип на тумор в черния дроб. Така установили, че натуралните масла на растенията задействат определени сигнални пътища в клетките. Учените са в състояние да докажат, че обонятелния рецептор OR1A2 се среща в клетките на черния дроб и е отговорен за откриването на цитрусовите аромати. Изследованията са били успешни в проследяване на сигналната пътека, която се използва от терпеновите съединения за увеличаване на концентрацията на калций в клетките, като по този начин намалява растежа на клетките.

Тези резултати са още един пример за значението на обонятелните рецептори извън носа и те могат да послужат за разработване на нови лекарства, които нямат сериозни странични ефекти за лечение на раковите заболявания.

 

 

Пречистване на дома с аромати, според фън шуй

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *