Лимонова трева

Cymbopogon citratus Роасеае (сем. Житни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Стъблата

Отглеждане

Съществуват около 55 вида Cymbopogon, като най-известен сред тях е индийската лимонова трева (С. citratus) – един от многото видове с цитрусов аромат. Тънките стъбла са събрани в туфи, стигащи до 1,5 м височина. При хладен климат растенията могат да се отглеждат в голяма саксия при температури между 18 °С и 38 °С и да зимуват при минимум 10 °С. Сортове и видове Източноиндийската лимонова трева (С. flexuosus) се отглежда и заради етеричното масло. Цейлонската цитронела (С. nardus) и яванската (С. winterianus) имат аромата на цитронелата. Палмаросата (С. martinii) е с мирис на дъхаво мушкато, когато се стрие. Близкородствената джинджифилова трева (С. martinii var. sofia) има по-остро ухание.

Местоположение – Нуждае се от слънце, добре дренирана почва, много топлина и висока влажност на въздуха.

Размножаване – Внимателно разделяйте корените на лимоновата трева. Останалите видове, споменати по-горе, се размножават от семена. Подхранвайте ги с тор с водорасли.

Грижи – Редовно поливайте растенията.

Болести и вредители – Ако отглеждате лимоновата трева в зле дренирана или наводнена почва, може да се получи кратеровидно гниене.

Събиране и съхранение – Събирайте стъблата, когато ви потрябват. Нарежете горната зелена част на парчета и ги сушете далеч от пряка слънчева светлина. Използвайте за чай и ги съхранявайте в херметически затварящи се кутии. Увийте белите, подобни на луковица долни части в опаковъчно фолио и ги дръжте в хладилник няколко седмици, за да послужат за готвене.

Употреба в медицината

Cymbopogon citratus. Използвани части: стъблата. В народната медицина чаят от лимонова трева се използва при храносмилателни проблеми, стомашни болки, спазми и повръщане. Освен това се пие при кашлица, температура, повишено кръвно налягане и изтощение.

Билката е позната и като лек за облекчаване на болка, а под формата на запарка се пие при болки в даден нерв или вследствие на ревматизъм. Локално тя или етеричното й масло се прилагат при главоболие, коремни болки, болезнени стави и мускули и невралгия. За безопасната медицинска употреба на билката се консултирайте с лекар или със специалист билкар. При бременност или кърмене я използвайте само в умерени количества, като подправка за ястия.

Употреба в кулинарията

Финият цитрусов аромат на лимоновата трева е ценен в Югоизточна Азия и често се съчетава в рецептите с чушки чили и кокосово мляко. Растението се ползва и в Западна Европа, особено за риба и морски дарове. Избирайте долната бяла част на пресните стъбла и я режете на ситно по диагонал. Ако смятате да употребите цялото стъбло или големи парчета, първо ги начукайте, за да пуснат аромата си, а преди сервиране ги отстранете.

Любопитно

Лимоновата трева е високо тревисто растение от тропиците със силен аромат на лимон. То е по-пулярна съставка на ястията във виетнамската, тайландската и други азиатски кухни. От него се приготвя чай, богат на витамин А, а етеричното масло се използва в парфюмерията и козметиката.

Лимоновата трева е естествен репелент срещу насекоми, като осигурява защита от бълхи, кърлежи, въшки и комари. Етеричното масло се слага в аромалампа. Като алтернатива смесете със същото количество масло от евкалипт, налейте течността в пулверизатор и напръскайте мебелите в градината през летните вечери. Или запалете свещ, направена с цитронела – близък родственик на лимоновата трева.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *