Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво могат да ви причинят креватните дървеници?

Дървеници: броят им расте

Креватните дървеници (Cimex Lectularius) са малки безкрили насекоми с овални тела, които обитават матраци, мебели, пукнатини и отвори край леглото. Те излизат през нощта, за да се хранят с човешка кръв. Обичат да нападат и домашните животни, които са в спалнята. Не разпространяват заболявания и ухапванията им, които приличат на малки червени подутини, причиняват сърбежи, но не болят. Ако обаче сте алергични към тях, имайте предвид, че в някои случаи те водят до анафилактичен шок.

Тези насекоми се срещат в много части на страната и са развили невероятни стратегии за оцеляване. Могат да оцеляват до една година без храна и са способни да предават храната помежду си. Размножават се бързо и има данни, че не загиват при употребата на някои инсектициди. Затова е най-добре да оставите борбата с тях на професионалистите.

Тъй като не съществува имунотерапия при алергия вследствие на ухапване от дървеници, най-добрата ви стратегия е да ги избягвате.

Бъдете особено внимателни с креватните дървеници, ако сте алергични към тях
Бъдете особено внимателни с креватните дървеници, ако сте алергични към тях

Предлагаме ви няколко съвета.

Почистете багажа и дрехите си

Дървениците често влизат в дома ви чрез багажа или дрехите. След пътуване почистете с прахосмукачка куфарите и изперете в много топла вода всички дрехи, които сте носили на път, независимо от това дали сте ги обличали или не.

Следете прането

Винаги перете дрехите си след обличане и не ги оставяйте мръсни край леглото. Това се отнася за цялото семейство, особено за децата, които могат да донесат дървениците след контакт с връстници в училище.

Бъдете бдителни

Дървениците приличат на малки зрънца леща: плоски, овални, кафяви, с дължина 5 мм. Те излизат през нощта и се събират в леглата на хората, защото се хранят единствено с кръв. По принцип можете да ги откриете в дюшека или по матрака (през деня се крият и спят там). Ако са налице, мястото мирише леко на краставици.

Реагирайте бързо

Ако забележите дървеници, изхвърлете дюшека или матрака, изперете спалното бельо в гореща вода с много сапун и се обадете на специалист за борба с вредители. Практически е невъзможно сами да се отървете от тези насекоми – нужен ви е експерт.

Чистотата в дома ви няма да ги отблъсне

За разлика от много други насекоми, те не се привличат от мръсотията и не измират след щателното почистване на помещенията, защото търсят единствено кръв.

Подредете спалнята си

Така ще ограничите местата, където могат да се скрият.

Не позволявайте на домашните любимци да спят при вас

Дървениците ще нападнат и тях, а освен това е препоръчително да избягвате животинския пърхот.

Спете с пижама с дълги ръкави и дълги крачоли и обувайте чорапи

Понеже насекомите хапят оголените кожни участъци, колкото по-малко им оставите на разположение, толкова по-слабо вероятно е да ви нападнат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *