Как да си помогнем при кожни алергии?

Ако страдате от кожна алергия, знайте, че има определени предпазни мерки, които да съблюдавате, за да намалите проявите на проблема и обострянето му.

Щадете кожата си

Особено що се отнася до дразнители, които могат да влошат състоянието ви, като драскащи материи, парфюми и оцветители в перилните препарати, сапуните и кремовете за тяло и излагането на дим и химически вещества.

Обличайте се с леки и широки дрехи

Естествените материи, особено от памук, са най-нежни за кожата. Всъщност най-добре е да търсите облекла и спално бельо от 100% памук. Перете току-що купените дрехи, преди да ги облечете, за да станат по-меки и режете вътрешните им етикети, ако дразнят кожата ви.

Ако страдате от кожна алергия, пробвайте да облекчите сърбежа с хладки бани
Ако страдате от кожна алергия, пробвайте да облекчите сърбежа с хладки бани

Не прегрявайте

Потенето, както и резките температурни промени са в състояние да влошат атопичния дерматит. Ако се наблюдават начални симптоми, избягвайте спортните зали и просто направете няколко леки упражнения за разтягане. Поддържайте хладни помещенията в дома и офиса си.

Избягвайте обикновените сапуни

Ако са ароматизирани, те вероятно ще влошат състоянието ви, а в случай на кожно възпаление се опитайте да почиствате мястото с воден крем (aqueous cream) вместо със сапун и вода.

Пробвайте да облекчите сърбежа с хладки бани

Избягвайте вода с температура, по-висока от стайната, защото топлината разширява кръвоносните съдове и влошава допълнително сърбежите. След баня избършете внимателно с мека хавлиена кърпа кожата и нанесете неароматизиран крем или лосион, за да съхраните влагата. Използвайте успокояващи лосиони за омекотяване и облекчаване.

Намерете занимание за ръцете си

Ако не можете да спрете да се чешете, опитайте да ангажирате ръцете си в някаква дейност като плетене или решаване на кръстословици. Освен това поддържайте ноктите си къси, за да не нараняват кожата, когато започнете да я разчесвате. Ако е възможно, го правете с опъната длан, като потривате проблемното място, вместо да го драскате с ноктите. Най-лошите последици от това могат да се предотвратят, особено при децата и бебетата, като им слагате памучни ръкавици през нощта.

Сведете до минимум стреса в живота си

Или поне ограничете остротата на реакциите си. Въпреки че стресът не е прекият причинител на атопичен дерматит, както се е смятало в миналото, със сигурност го влошава.

Заложете на киселото мляко

Ако имате пеленаче, страдащо от екзема, опитайте да внесете пробиотици в храната му или чрез кисело мляко, или като добавки. Финландско проучване установило, че при консумацията на пробиотика Lactobacillus acidophilus (безопасен за ползване от ранна възраст) случаите на екзема при кърмачетата намалели наполовина в сравнение с тези от контролна група, приемаща плацебо. Добавете кофичка кисело мляко с жива култура в менюто си, ако не сте алергични към млечни продукти. Въпреки че не съществуват проучвания в тази насока, се смята, че киселото мляко действа добре и на бебетата, и на възрастните.

Алергии към латекс

През 1985 г. като непосредствено последствие от епидемията от СПИН здравните власти прокламираха използването на универсални средства за предпазване от вирусите на HIV и хепатит С. Това означава, че здравните работници – всички, които работят в тесен контакт с кръв или други телесни течности, започнаха да носят защитни средства, включително хирургически ръкавици, които се правят от естествен каучук или от латекс.

Днес в повечето големи болници се ползват по 100 000 гумени ръкавици годишно, което води до значително увеличаване на алергиите към латекс. Средно от 1 до 5% от цялостното население е засегнато от проблема, като поне 8% са здравните работници (според някои проучвания до 17% са застрашени от реакция към латекс), като в някои случаи се стига и до анафилактичен шок. Обаче до 1979 г. са били докладвани едва два случая на алергия към латекс. Във Великобритания Националната агенция по безопасност на пациентите препоръчва на здравните учреждения и организации някои стъпки за по-добро предпазване на страдащите от алергия към латекс. Проучване на агенцията установява, че 40% от болничните заведения и поликлиниките нямат местна политика за справяне с проблема, което може да застраши чувствителните към материала пациенти.

Случаите на алергия са правопропорционални на честотата и степента на излагане на латекс. Това не би било толкова тревожно, ако латексът не се срещаше навсякъде. От него са направени не само хирургическите ръкавици, но и презервативи и диафрагми, хирургични маски, лепенки, балони, бебешки пелени за еднократна употреба и пелени за възрастни, биберони, ластици за бельо, гумени ластици, спортни греди и спортни обувки, водни играчки и съоръжения, килими, лепила и дори торби за съхраняване на различни вещи.

Един основен проблем пред страдащите от алергия към латекс е фактът, че неговите протеини могат да се прилепят към лубрикантната пудра, употребявана при някои видове ръкавици с цел по-лесното им слагане. Когато ползващите ги сменят ръкавиците, частиците с протеин/пудра се разнасят по въздуха и могат да се вдишат.

Симптомите на същинската алергия към латекс (тоест IgE медиирани реакции към този материал) се проявяват незабавно, но понякога са относително леки като зачервяване, сърбеж и секрет в очите; кихане или течащ нос; кашлица и обрив. Но в някои случаи те са силно изразени и могат да предизвикат дори анафилактичен шок. Най-често обаче хората развиват локализирани сърбящи обриви след носенето на латексови ръкавици, които обикновено се провокират от алергия към химическите вещества в латекса, използвани при полимеризацията му – това е форма на алергичен дерматит, която не води до генерализирани алергични реакции.

Ако подозирате, че сте алергични или чувствителни към този материал, се опитвайте да избягвате всички продукти, съдържащи естествен каучук. За целта четете внимателно етикетите, задавайте въпроси и ако се съмнявате, не ги докосвайте. Освен това ако се налага да ви прегледа лекар, го информирайте за своята алергия, за да не ползва латексови ръкавици и маска. Също така носете медицинска гривна, предупреждаваща за проблема в случай на злополука (ако не сте в състояние да комуникирате).
Ако работите в индустрия, която използва латексови продукти, трябва да вземате предпазни мерки, за да намалите риска от развитие на проблема.

Сменяйте ръкавиците си

Използвайте такива, които не са от латекс за дейности, при които няма да имате контакт с инфекциозни материали – например при приготвянето на храна, при рутинната домакинска работа и задачите, свързани с градината и поддръжката на дома.

Не използвайте пудра

Ако носите латексови ръкавици, когато боравите с инфекциозни материали, изберете такива без пудра и с намалено съдържание на протеини, за да минимализирате излагането си на вредните протеини и да понижите риска от развитие на алергия.

Внимавайте с маркетинговите подходи

Рекламираните като неалергизиращи латексови ръкавици не намаляват риска от алергия към този материал, въпреки че е възможно да смекчат алергичните реакции към химическите добавки в латекса.

Пропуснете лосиона

Когато си слагате латексови ръкавици, не използвайте кремове за ръце или лосиони на базата на олио, защото влошават качеството на ръкавиците.

Изпирайте ги след употреба

И след като ги свалите, измийте ръцете си с мек сапун и ги подсушете старателно.

Почиствайте дома си

Правете го често в участъците, където сте ползвали ръкавиците, и измивайте и оборудването, защото там са попаднали частици прах, съдържащи латекс.

Внимавайте

Научете се да разпознавате симптомите на алергията към латекс: кожни обриви, зачервяване, сърбежи, дразнене в очите, носа и синусите, астма и (рядко) шок.

 

Лосион на билкова основа помага при кожни проблеми! 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *