Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кожни алергии – защо се появяват?

Никой не желае да го ужили пчела. Но ако знаете, че потенциалният резултат от ужилването може да е повсеместен оток, сърдечен арест и дори смърт, ще сте още по-ужасени. Алергиите към насекоми са изключително сериозни. От друга страна, кожните алергии са по принцип много по-леки, но това не ги прави незабележими или поносими. Просто попитайте някого от хилядите хора, които ходят с дълги ръкави и през лятото, за да прикриват от чуждите погледи участъците с обриви по ръцете си. С непрестанния си сърбеж и рязкото отличаване от околните тъкани, кожните алергии са също толкова отчайващи и изнервящи, както и всички останали видове.

Кожни алергии

Прекомерното чесане може да е първият признак за алергии или астма. Често се оказва, че една от първите индикации за двете състояния не е кихането, кашлянето или дишането с хриптене, а кожен обрив, наречен атопичен дерматит или атопична екзема. Проблемът засяга едно на пет деца и един на всеки 12 възрастни и през последните три десетилетия броят на страдащите се е увеличил kojni alergiiтрикратно.

Названието „атопичен дерматит“ всъщност е като дефиниция на състоянието. Dermatitis означава „кожно възпаление“, a atopic се отнася до вродената тенденция за развитие на алергични проблеми. Тоест кожата ви реагира, когато погълнете или вдишате вещество, към което организмът ви е алергичен.

Това е важно заключение. Често срещана заблуда е, че кожната алергична реакция се провокира от допир с алерген. Действително съществува един вид екзема, наречена алергичен контактен дерматит, при която кожата развива реакция на имунната система при прекия контакт с алергена, който може да е определено растение или различни консерванти в кремовете или лосионите. Но това не е валидно за повечето случаи на кожни алергии. По-скоро атопичният дерматит (или атопичната екзема) е външна реакция на вътрешен причинител като например храна.

И в двата случая кожните алергии не са животозастрашаващи, но могат сериозно да се отразят на качеството на живот. Едно проучване установило, че страдащите от екзема съобщавали за влошено качество на живота си повече от засегнатите от сърдечносъдови заболявания или тези с високо кръвно налягане.

Видове екзема

Термините „екзема“ и „дерматит“ често се смятат за взаимозаменяеми. Но всъщност атопичният дерматит е само един вид екзема, макар и най-разпространеният: той е ендогенен – реакция към вътрешен фактор. Съществуват и други форми.

Дразнещ контактен дерматит

Локализирана реакция, включваща зачервяване, сърбеж и парене на мястото, където кожата е била в контакт с киселина, почистващ агент или друго химическо вещество.

Алергичен контактен дерматит

Алергична кожна реакция към външен фактор, например алергия към никел.

Дисхидротична екзема

Раздразване на кожата по дланите на ръцете и стъпалата на краката, характеризиращо се с прозрачни едри мехури, които сърбят и парят. Причините са неизвестни, но стресът и поглъщането на определени минерали (като никел, хром или кобалт) може и да оказват влияние. Най-често засяга подрастващите и младите хора.

Невродермит

Хронично възпаление на горния слой на кожата със сърбеж, обикновено причинено от хронично разчесване. Понякога сърбежът няма очевидна причина, а друг път ухапване от насекомо или дразнител могат да поставят началото на цикъла сърбеж-разчесване-сърбеж.

Дискоидна (нумуларна) екзема

Участъци с раздразнена кожа с големината на монети, които може и да са хванали кора, да се белят и да са изключително сърбящи. Те най-често засягат ръцете, гърба, задните части и долната част на краката. Участъците с размери на монети правят тази екзема лесно различима, но причините за нея са неизвестни.

Себорейна екзема

Жълтеникави, мазни, белещи се участъци по скалпа, лицето, а понякога и по други части на тялото. Причината е неизвестна, въпреки че някои смятат, че този вид екзема се появява вследствие на гъбичките питироспорум (pitirosporum).

Стазен дерматит (неправилно наричан „варикозна екзема“)

Характеризира се с раздразнена кожа по долната част на краката, която по принцип се свързва с проблеми с кръвообращението като натрупване на кръв и други увреждания и заболявания на вените.

Термини, свързани с кожните алергии

Ако се борите с някой от видовете дерматит, може да попаднете на няколко основни термина. С помощта на миниречника ще разберете за какво точно става въпрос.

Алергични тъмни кръгове под очите

Те се появяват под и около вътрешните ъгли на клепачите.

Гънка на Дени-Морган

Допълнителна линия, която се образува под очите и сочи тенденция към астма и алергии.

Ихтиоза

Сухи, вроговени участъци по кожата.

Кератозис пиларис

Малки, кръгли подутини, основно по лицето, предмишниците и бедрата.

Лишеи по кожата

Удебеляване по кожата поради постоянно разчесване или триене.

Папули

Малки подутини, които се пукат при разчесване и хващат коричка или се инфектират.

Уртикария

Обрив (с червени подутини), който се проявява след излагане на алерген, след физическо натоварване или гореща вана.

Хейлит

Възпаление на кожата по и около устните.

Хиперлинеарни длани

Допълнителни кожни линии по дланите.

Хиперпигментация на клепачите

Клепачи, които са по-тъмни на цвят като резултат от възпаление или сенна хрема.

И ако човек се замисли, в това има логика. Все пак не е нужно околните да знаят, че страдате от хипертония и със сигурност никой не може да се досети само като ви погледне. Но ако имате екзема или друг подобен кожен проблем, това е очевидно за всички около вас.

Състоянието причинява неудобство на засегнатите, те стават срамежливи и не искат да общуват с околните. Децата, страдащи от екзема например, често отказват да носят къси панталони или блузи с къс ръкав. Към това се прибавят и постоянните сърбежи и разчесването, които водят до зачервяване, подуване, разраняване на кожата, изтичане на прозрачна течност и образуване на кора и белене на кожата.

Заболяването се проявява на приливи и отливи – понякога се влошава (често вследствие на стрес), а на моменти отшумява напълно. Обикновено е налице, преди детето да навърши пет години, и в някои случаи може да изчезне с времето, но в други остава за цял живот.

Не съществува едно-единствено изследване за диагностициране на атопичен дерматит. А дори и тестовете за алергия невинаги са точни, защото страдащите от екзема са по принцип чувствителни към много вещества. Хранителните алергии често влошават проблема при кърмачетата и трябва да се определят с точност. При възрастните не съществуват особено убедителни доказателства за подобряване на екземата вследствие на определен хранителен режим, въпреки че пациентите не бива да консумират храни, към които проявяват алергични реакции, и може да се повлияят добре, ако избягват целогодишните алергени в дома като акари в домашния прах и животински пърхот.

При проблеми с кожата може да ви помогне най-новият билков лосион „ИН ДЕРМА“. Повече за него можете да прочетете ТУК!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *