ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво показва, че желязото „изтича“ от организма – част 3

Част 1 и част 2

Сигналите, че не ни достига желязо, са доста разнообразни. Трудно е да се каже кой симптом се проявява първи, но при всички случаи не подминавайте следните изменения:

iron-rich-foods
Храни, богати на желязо

НЕОБИЧАЙНИ ПРОМЕНИ ВЪВ ВКУСА И ПРЕДПОЧИТАНИТЕ АРОМАТИ

Това е най-разпространеният знак за недостиг на желязо. Неустоимо ви влече да си похапнете странни неща: да гризете тебешир, да дъвчете хартия или вълнен шал, да ядете глина, лед или нишесте… Започват да ви харесват и доста неприятни аромати: на бензин, мазут, бои, ацетон, лакочистител.

УМОРАТА

Постоянно се чувствате уморени и сънливи, вяли и дори депресирани. Трудно ви е да се съсредоточите в работата си, не можете да усвоявате лесно нови знания, често се нуждаете от прекъсване на заниманията си, за да си починете и полегнете.

НАРУШЕНИЯТА В СЪНЯ

Трудно заспивате, често се будите през нощта, сутрин винаги се чувствате недоспали и неотпочинали.

ЗДРАВОСЛОВНИ ОПЛАКВАНИЯ

Имате главоболие, световъртеж, усещате мускулите на шията си схванати и твърди като вкаменени.

ПРОБЛЕМИ С КОЖАТА И КОСАТА

Кожата ви става все по-суха и кремовете за овлажняване помагат все по-малко, ъгълчетата на устата ви се цепят, косата ви пада, ноктите ви са чупливи и се делят на слоеве.

СИНДРОМЪТ НА НЕСПОКОЙНИТЕ КРАКА

Неприятните усещания в краката се появяват най-често вечер и нощем. Те пречат на съня ви, защото ви будят по няколко пъти. Дискомфортът минава при смяна на позата или кратко раздвижване на краката, но сутринта отново сте недоспали.

Тест за самодиагностика

Разработен е от швейцарски лекари, които са разделили основните симптоми на желязодефицит в организма в четири групи.

Група 1. Постоянна умора и сънливост.

Група 2. Загуба на концентрация на вниманието, депресивни състояния, нарушения на съня.

Група 3. Световъртеж, главоболие, скованост на мускулите на тила и раменете.

Група 4. Косопад, чупливи нокти, синдром на неспокойните крака.

Ако сте открили за себе си симптоми от една или две групи, е възможно да не ви достига желязо, но причината може да е и в някакво друго неразположение.

В случай, че имате оплаквания от три групи, вероятно се дължат на желязодефицит. „Класирате“ ли се и в четирите групи симптоми, швейцарските учени са готови да се хванат на бас, че кръвният ви анализ ще покаже понижено ниво на желязо.

Подозрението ви за желязодефицит трябва да ви отведе при лекар специалист, който ще ви помогне да изключите други причини за оплакванията ви от умора и безсъние. Първото, което ще е необходимо за точната диагноза, е анализ на кръвта за нивото на хемоглобина и феритина.

При някои болести се наблюдават нарушения в усвояването на желязото от организма, но в повечето случаи липсата му се дължи на недостиг в храната, която приемате. Така че, ако се потвърди диагнозата желязодефицитна анемия, лекарят ще прецени в каква степен не ви достига този микроелемент и ще ви предпише съответните препарати за компенсацията му. Средно терапевтичният курс продължава около четири седмици, но още след първите дни на лечение пациентите усещат прилив на сили и енергия.

 

8-те най-богати на хранителни вещества храни на земята!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *