Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Метаболитният синдром се явява един от основните врагове на сърцето

Той е невидим и не го усещате. Но метаболитният синдром – сбор от рискови фактори, сигнализиращи за нарушена биохимия в организма – засяга доста хора по света.

Британската фондация по хранене нарича метаболитния синдром „бомба със закъснител срещу общественото здраве“, защото той е заболяване, което вие или лекарят ви не можете да откриете, преди да е станало прекалено късно. Метаболитният синдром не е новооткрит проблем. Той е по-скоро сбор от състояния, сред които затлъстяването, инсулиновата резистентност или диабетът тип 2, високото кръвно налягане, високото ниво на триглицериди и ниската концентрация на „добър“ холестерол, които, ако са в комбинация, повишават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Метаболитният синдром се свързва също и с безплодието и рака на гърдата, на простатата или на дебелото черво.

Основните причини за масовото разпространение на метаболитния синдром в момента са прости – заоблените коремчета и липсата на физическо натоварване. Цифрите се покачват правопропорционално на епидемията от затлъстяване и заседнал начин на живот. Интересен е фактът, че изследователите са установили, че инсулиновата резистентност е свързана също и с неправилното хранене по време на бременността и с последващия бърз растеж в детството.

Счита се, че много хора страдат от метаболитен синдром и според някои специалисти тази цифра може да нараства.

Състоянието е свързано с неправилно функциониране на системите, снабдяващи клетките с кръвна захар. Представете си, че току-що сте похапнали купа овесена каша. В нормалния случай нивата на хормона инсулин се покачват леко след хранене и той кара клетките ви да поемат кръвната захар, осигурена от закуската. При метаболитния синдром клетките са неспособни да се подчинят на сигнала на инсулина. Изглежда, че централните мазнини, коремните тлъстини, за които вече споменахме, осво-бождават някои необичайни вещества в кръвта, в това число и посланиците на имунната система, наречени цитокини.

Цитокините блокират сигналите, с които инсулинът стимулира клетките да приемат захарта и тогава клетките остават без гориво, а захарта се натрупва в кръвта. Панкреасът реагира, произвеждайки още повече инсулин, докато той не надхвърли по количество цитокините, а клетките най-накрая получат захарта, от която се нуждаят.

Инсулиновите нива при хора, страдащи от метаболитен синдром, понякога са 2-3 пъти по-високи от нормалното и могат да останат повишени десетилетия наред. Именно този инсулинов излишък е предпоставка за сърдечносъдово заболяване. Той повишава количеството триглицериди, понижава нивото на „добрия“ холестерол и води до нахлуването на по-големи от нормалните количества мазнини в кръвта след хранене, както и до оставането им там по-дълго от обичайното. Инсулинът също така превръща и „лошия“ холестерол в по-малки, по-плътни частици, които лесно могат да проникнат в артериалните стени и да образуват основата на атеросклеротичната плака.

Освен това се повишава и концентрацията на фибриногена в кръвта, което спомага за по-лесното й съсирване. Никак не е изненадващ фактът, че метаболитният синдром е толкова опасен за сърцето.

Няма нито един лесен тест за откриването му, но лекарят ви може да използва като индикатор двучасовия тест за глюкозна поносимост. Единствените признаци са няколко леко притеснителни симптоми, които, взети поотделно, вероятно няма да разтрево¬ат вас или лекаря ви.

Какво трябва да знаете

Това слабо познато, но широко разпространено заболяване е свързано с най-различни рискови фактори, включително постоянно високите нива на инсулин в кръвта. За хората, при които то се наблюдава, съществува по-голям риск от сърдечносъдово заболяване, инфаркт или инсулт, диабет тип 2, рак или безплодие (при жените).

КАК СЕ ПОЯВЯВА

Тази болест, пряко свързана с начина на живот, е директно следствие от недостатъчното спортуване и прекалено голямото количество централни мастни депа. Тези два фактора се съюзяват, за да накарат мускулните и чернодробните клетки да отхвърлят сигналите на инсулина – хормонът, убеждаващ клетките да усвоят кръвната захар. Организмът реагира, като се отделя повече инсулин. Накрая клетките поемат кръвната захар, но има вероятност концентрацията на инсулин да остане застрашително висока десетилетия наред.

КАКВО Е НОВОТО

Метаболитният синдром снижава „добрия“ холестерол и повишава стойностите на триглицеридите

Той поддържа високо кръвно ниво на мазнините след хранене и превръща обикновения „лош“ холестерол в малки, плътни и смъртоносни частици. Освен това той повишава и риска от образуване на кръвни съсиреци.

Доказателства за връзка между стреса и метаболитния синдром

Изследване, спонсорирано от Британската кардиологична фондация и публикувано през 2002 г., предоставя първите биологични изводи, доказващи връзката между стреса и метаболитния синдром. Окуражителната новина е, че според проучването опасните последствия от стреса са поне частично обратими, ако се вземат мерки за намаляване на телесното тегло или понижаване на кръвното налягане.

КАК ДА ГО ОТКРИЕТЕ

Има сравнително добър стандартен тест за измерване на концентрацията на инсулин и тест за глюкозна поносимост, който показва нивото на глюкоза в кръвта. Тъй като значимостта на метаболитния синдром е категорична, тестовете вероятно ще се използват все повече и повече. Дори и да не сте се изследвали, има вероятност да страдате от подобен проблем, ако при вас са налице поне три от предупредителните сигнали, изброени на предишната страница.

СТАНДАРТНИ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ

Лекарите съветват пациентите си да отслабват и да спортуват повече. Понякога препоръчват и лекарства от типа на статините за понижаване на холестерола в кръвта, както и медикаменти за понижаване на кръвното налягане.

ПРИЛОЖИМОСТ НА САМОЛЕЧЕНИЕ

Грижите, които полагате сами за себе си, са най-добрата терапия на метаболитния синдром. Дори и малко упражнения ще доведат до понижаване нивата на инсулин и повишаване на инсулиновата чувствителност. Свалянето на килограми също повишава чувствителността на клетките към инсулина, така че да не се налага допълнителна секреция на огромни количества от този хормон.

metaboliten-hraneneКакъв е рискът за вас?

Ако при вас са налични поне три от следните предупредителни сигнала, може би вече страдате от метаболитен синдром. В резултат високите нива на инсулин вероятно застрашават сърцето ви повече, отколкото вие или вашият лекар предполагате.

  • Централни мазнини – ако обиколката на талията ви е над 100 см при мъжете или 90 см при жените
  • По-високо от нормалното кръвно налягане (140/90 или по-високо)
  • Концентрация на триглицеридите, по-висока от нормалната (1,7 ммол/л или по-висока)
  • По-ниски от нормалното нива на „добър“ холестерол – под 0,9 ммол/л при мъжете или 1 ммол/л при жените
  • Диабет тип 2 или нарушена глюкозна по- носимост, с кръвна захар в количество от 7,8 ммол/л или по-високо при 120-минутен перорален глюкозен тест

ДРУГИ ФАКТОРИ, ПОВИШАВАЩИ РИСКА

  • Наднормено тегло – индекс на телесната маса над 30
  • Заседнал начин на живот
  • Наличие на белтък в урината (микроалбумин) в резултат от бъбречно засягане – класически показател за увреждания вследствие на диабета
  • Ако сте над 40 години
  • Ако сте от южноазиатски, западноафрикански или карибски произход
  • Ако страдате от диабет тип 2 или в семейството имате подобни случаи, високо кръвно налягане или сърдечносъдово заболяване
  • Акантоза: кафяви петна (удебелена, гладка, кафеникава кожа) по шията, мишниците, слабините или при жените – под гърдите
  • Яйчникова поликистоза, безплодие при жените
  • При жените наличие на диабет по време на бременността

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *