Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето защо холестеролът е враг на сърцето!

Холестеролът се появява за пръв път в заглавията на вестниците в САЩ през 50-те години на XX в. На останалата част от света й трябват 20 години, за да започне да го възприема като част от уравнението на инфаркта.

cholesterol-1Прекомерният прием на наситени мазнини чрез храната води до прекалено много холестерол  в кръвта, запушени артерии и инфаркти. Въпреки факта, че сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртността от 1921 г. насам, никой не вярваше, че вкусните неща – маслото, сиренето, тортите и сладоледът, могат да убиват.

Историята е свързана с д-р Анцел Кийз от университета в Минесота, САЩ, който по време на Втората световна война произвежда храни за армията. В началото на 50-те години на XX в. той отбелязва, че сред добре хранещите се бизнесмени в страната му нивата на сърдечносъдовите заболявания се покачват, докато при хората, живеещи в оскъдица в следвоенна Европа, заболевае-мостта се понижава.

След като изследва жители на Финландия, Гърция, Италия, Холандия, Япония и САЩ и сравнява нивата на холестерол в кръвта им, приема на наситени мазнини и честотата на сърдечносъдовите заболявания, д-р Кийз прави заключението, че между наситените мазнини и здравето на сърцето съществува „силна връзка“. Лекарят, който се появява на корицата на списание „Тайм“, препоръчва да се намалят наситените и да се консумират повече полиненаситени мазнини (като слънчогледовото олио), за да се понижат общите нива на холестерола. Тогава според него, ще има по-малко смъртни случаи поради инфаркт. Това става основата за първата здравословна и благоприятна за сърцето диета в  САЩ, препоръчвана от новосформираната през 1957 г. Американска кардиологична асоциация. Но историята на холестерола не е толкова проста. И той не е задължително „злодей“. Черният дроб, червата и дори кожата произвеждат ежедневно този мек, наподобяващ восък продукт, който има значение за изграждането на клетъчните мембрани и за синтеза на полови хормони, витамин D и жлъчни киселини, емулгиращи мазнините. Диетичните мазнини, приети с храната, са суровината за холестерола, образуващ се в организма.

Според специалистите ключът към здравословните за сърцето нива на холестерола е балансът между холестерола в „лошите“ липопротеини с ниска плътност (LDL/ЛНП) и този в „добрите“ липопротеини с висока плътност (HDL/ЛВП). Последните факти сочат, че колкото по-високи са нивата на ЛВП и по-ниски тези на ЛНП – като цяло, колкото по-близо сте до „естествения“ баланс на холестерола, наблюдаван в общества, които се прехранват чрез лов и събиране на плодове – толкова по-нисък е рискът от запушване на артериите или получаването на инфаркт.

„Лоши“ липопротеини –  поддържайте ги ниски

Липопротеините с ниска плътност са натоварени с мастни капчици. Те могат да „плуват“ в кръвта и директно да доставят до клетките втечнен холестерол. Когато прекалено много „лоши“ липопротеини се натрупат в кръвта, те се отлагат в артериалните стени, като се всмукват от клетките на тъканта, покриваща вътрешната стена на артериите, и по този начин започва образуването на плака, застрашаваща сърцето. С времето тази плака – смес от мазнини, холестерол, калций и други клетъчни остатъци, може да причини стеснение на артериите, което пък води до по-малък приток на кръв към сърдечния мускул.

Според новите изследвания един тип ЛНП – малки и плътни липопротеини, е особено опасен. Тези изключително плътни частици се разрушават лесно от свободните радикали в кръвта (високоактивни молекули, които могат да се делят и да предизвикат сериозни увреждания). Малките частици ЛНП проникват в артериалните стени и поставят основата за натрупване на плака, т. е. отключва се атеросклерозата. Най- важното в случая е, че високите нива на ЛНП в кръвта повишават риска от атеросклероза, докато ниските го понижават. Скорошно изследване, проведено от професор Саймън Кейпуел от университета в Ливърпул, сочи, че снижаването на общия холестерол от 5,8 ммол/л на 5,2 ммол/л би спасило живота на около 25 000 души годишно. Коя обаче е безопасната зона? Всички проучвания показват, че колкото по-ниски са нивата на ЛНП, толкова по-малък е рискът от сърдечносъдово заболяване. В едно изследване, публикувано през март 2004 г. в журнала на Американската медицинска асоциация (JAMA), учените доказват, че високите дози медикаменти, понижаващи холестерола (статини), които атакуват „лошите“ липопротеини, спират прогресирането на сърдечносъдови заболявания и понижават смъртността с 28%. Но нито едно лекарство не е без странични ефекти, а те могат да надделеят над ползата от широкоразпространеното лечение със статин. В същото време неоспорим е фактът, че само с хранителен режим можете да понижите нивата на холестерола. Въпреки че досега не е разработена нито една диета, която атакува само „лошите“ липопротеини, програмата „30 минути на ден“ ще ви помогне да снижите нивото на ЛНП чрез консумация на по-малко наситени мазнини, повече упражнения и чрез контролиране на редица новооткрити рискове за сърцето (хронични възпаления, инсулинова резистентност и окислителен стрес), които повишават смъртоносния потенциал на лошия холестерол.

„Добрите“ липопротеини: сладкият холестерол

Липопротеините с висока плътност (ЛВП) плуват в кръвта, като прихващат ЛНП и ги транспортират до черния дроб, който ги разгражда. Те всъщност се сливат с „лошите“ и отнемат холестеролния им товар. Нови доказателства показват, че ЛВП играят и ролята на антиоксиданти, които не позволяват на „лошите“ да образуват опасната плака. (Антиоксидантите забавят или предотвратяват уврежданията или разрушителните процеси в организма, причинявани от окислителния стрес. Съдържат се основно в пресните плодове и зеленчуци, рибата и семената.)

„Добрите“ липопротеини са толкова мощни, че повишаването на нивото им с 0,1 ммол/л понижава риска от инфаркт с 3-4%. Високите нива на ЛВП осигуряват силна защита, която може да намали заплахата, създадена от други рискове за сърцето като диабет или наднормено тегло. Обратно на това, ниската концентрация на ЛВП е опасна, защото не пази сърцето от „лошите“ липопротеини и от другите опасни мазнини в кръвта, познати като триглицериди. (Идеалното ниво на ЛВП в кръвта е 1,3 ммол/л или по-високо; нивата под 1,1 ммол/л се считат за ниски.)

Много е лесно да повишите количеството „добри“ липопротеини: спортувайте повече и консумирайте полезни мазнини, съдържащи се в рибата, ядките, зехтина.

Какво трябва да знаете

Холестеролът е вещество, което наподобява восък и се синтезира в организма от храните, които консумираме. Организмът го използва като материал за изграждане на клетъчни стени, хормони и жлъчни киселини, участващи в храносмилането. Съществува под две основни форми – „лоши“ липопротеини с ниска плътност (LDL/ЛНП), които са в основата на плаката, запушваща артериите, и „добри“ липопротеини с висока плътност (HLD/ЛВП), които пренасят „лошия“ холестерол до черния дроб, където той се разгражда.

КАК СЕ НАТРУПВАТ

Централните тлъстини (около корема), приемът на наситени мазнини и липсата на физическа активност се свързват с все по-голямо производство на ЛНП от черния дроб. Ако не консумирате достатъчно мононенаситени мазнини и не спортувате, нивото на полезните ЛВП ще се понижи също толкова много, както и ако пушите или страдате от диабет.

КАКВО Е НОВОТО

Нови цели

Последните проучвания показват, че здравословните нива на ЛНП трябва да са по-ниски от първоначално то схващане, а нивата на ЛВП – дори по-високи, особено при жените преди менопауза, които имат естествено високо съдържание на ЛВП.

Забравете за теорията на „ръждясалите тръби“, обясняваща запушените артерии

Смъртоносната плака не се образува върху артериалните стени, тя се развива в самите стени. „Лошите” липопротеини провокират процеса, като се всмукват през вътрешната обвивка на стените на кръвоносните съдове. Вариантът малки плътни ЛНП е особено опасен, защото те лесно проникват в артериалните стени.

Не пренебрегвайте триглицеридите

Тези мазнини в кръвта се измерват при назначен от лекаря липиден профил, при който се определят нивата на всички мазнини в кръвта. Високите триглицериди се свързват с по-високия риск от инфаркт, особено при жените.

КАК ДА ГИ ОТКРИЕТЕ

Няма физически прояви, които да отразяват нивата на холестерола в кръвта – единствено кръвните тестове могат да ги определят. Стандартният тест, назначен от лекар, измерва общия холестерол, лошите и добрите липопротеини в милимолове на литър кръв (ммол/л).

СТАНДАРТНИ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ

Лекарствата, понижаващи холестерола (статини), са доста ефикасни. Очаква се броят на хората, които ги приемат, да се увеличава с около 20% на година, тъй като учените съветват да се предписват на все повече пациенти. (В момента, в който се популяризира, аторвастатинът, предлаган под името „Липидор“ и произвеждан от „Пфайзер“, става най-продаваното лекарство в света.) Следващата цел са по-ефикасни медикаменти за повишаване на „добрите“ липопротеини. Някои лекари предписват ниацинови хранителни добавки, насочени към ЛВП.

ПРИЛОЖИМОСТ НА САМОЛЕЧЕНИЕ

Много висока за повечето хора. Болшинството от тях сами се излагат на риск, като се хранят нездравословно, пушат, имат наднормено тегло или изобщо не спортуват.

Какъв е рискът за вас?

Единият тип холестерол – ЛНП, е лош за човека, затова целта е да го понижите, за предпочитане под 3,5 ммол/л (милимола на литър кръв). Другият холестерол – ЛВП, е полезен, затова трябва да го доведете до над 1 ммол/л. Най-добрият случай е общият холестерол – в това число и нивата на ЛНП от 3,5 или по-малко ммол/л, да е под 5 ммол/л. Ако нивото на холестерол е постоянно завишено, с цел да го понижи личният ви лекар би трябвало да препоръча лекарствена терапия и определени мерки за промяна в начина ви на живот.

ОБЩО НИВО НА ХОЛЕСТЕРОЛ     ОЦЕНКА

под 5 ммол/л                                      идеално

5,2 ммол/л – 6,4 ммол/л                умерено високо

над 6,5 ммол/л                                  високо

Триглицеридите: лишете се от „другите“ мазнини в кръвта

Триглицеридите не са разновидност на холестерола, но тъй като действат по подобен начин, водят до същите ефекти. Често се представят заедно с холестерола в дискусиите върху рисковете за сърцето. Триглицеридите са мастни частици в кръвта, които складират излишните калории от храната, която приемате, и ги транспортират до мастните клетки за дългосрочно съхранение.

Триглицеридите могат да бъдат и суровини за „лоши“ липопротеини, като по този начин приемат ролята на опасния актьор в постановките на сърдечносъдовите заболявания. По-нови изследвания сочат, че триглицеридите се разглеждат като сигнал за потенциален риск за сърцето, тъй като участват в процеса на атерогенезата, особено при жените. Едно наскоро проведено проучване дори показва, че прекалено многото триглицериди могат да блокират кръвоносните съдове и да се попречи на регулиращия апетита хормон лептин да предаде сигнал за ситост до мозъка в момента, в който сте консумирали достатъчно макарони например. Коремните тлъстини, прекомерната употреба на алкохол, нелекуваният диабет и непрактикуването на спорт увеличават риска от високо ниво на триглицеридите. Те се измерват по същия начин като холестерола, в мили- молове на литър кръв. Повишават се след прием на храна, така че кръвният тест трябва да се прави сутрин на гладно или след като не сте приемали храна в продължение на 12 часа.

С програмата „Половин час на ден“ нивото ви на триглицериди вероятно ще спадне. Ако промяната в начина на живот не доведе до снижаването им, лекарят може да препоръча лекарство или диетична хранителна добавка, например рибено масло.

Какъв е рискът за вас?

НИВО НА ТРИГЛИЦЕРИДИ РИСК (ммол/л)

под 1,5         нисък

над 2,0         висок

над 4,5         много висок

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *