ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Искате ли да научите на какво е способно сърцето ни? Прочетете тук!

Истината е, че въпреки че днес знаем повече за сърцето откогато и да било преди, се отнасяме към него с все по-малко уважение.

human heart1В един идеален свят заболяванията на коронарните артерии на сърцето ни , които убиват много жени и мъже по света всяка година, не биха вземали преждевременно живота на хората на възраст 45, 55 и 65 години. Сърцата биха работили добре и надеждно, преминавайки непреодолими препятствия, които биха ни помогнали да доживеем до стотния си рожден ден, а и след това.

Клинични проучвания, както и изследвания на здравето и начина на живот на най-възрастните хора в света се пресичат в една неопровержима точка – не е заложено човешкото сърце да се разболее в разцвета на силите ни. То е създадено да издържи поне 70 години, въпреки че може би не чак до 120-годишна възраст, както твърдят някои американски специалисти по дълголетие. Но прекалено често тази изкусна помпа с размерите на юмрук, непрекъсващата машина, изградена от мускули, нерви, кръвоносни съдове и предаватели на електрически импулси, се руши от ежедневни изкушения като тройния чийзбургер, часовете пред телевизора и от стресиращия ни свят, който минава покрай нас по-бързо, отколкото някога сме си мислили, че е възможно.

1stoletnikЖивото доказателство

Ако искате доказателство за ненапълно развития потенциал на сърцето си, вземете пример от хората на Окинава, японски остров в Източнокитайско море. Там живеят най-много столетници. На всеки 100 000 жители се падат по 35 столетника, докато в България в края на 2006 г. според статистиката те са общо 279 на брой. Заради традиционния начин на живот, в който се ценят спокойствието и духовността, ежедневното спортуване и режим на хранене с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на плодове, зеленчуци, соеви протеини и риба, смъртността от коронарни заболявания е с 84% по-ниска от тази във Великобритания например. На каменна плоча, която гледа към морето в едно малко селце на Окинава, е издълбана древната местна поговорка: „На 70 си още дете, на 80 – млад мъж или жена. И ако на 90 Небесата се отворят и някой те покани там, кажи му: „Върви си и се върни, когато стана на 100“.“

В момента, в който изследователите оповестиха на света изключително здравословния за сърцето начин на живот на хората на Окинава, журналисти от Запада се отправиха на тълпи към острова. Там попаднаха на силните му и здрави жители, водещи пълноценен живот без лекарства, без домове за възрастни или животоподдържащи системи. В едно село стогодишна жена надпива целия екип, който е там, за да снима филм. Деветдесетгодишен човек, трениращ бойни изкуства, побеждава по националната телевизия шампион по бокс на около 30 години. Една 105-годишна жителка, която убила змия с палка за мухи, става местна легенда.

Ключът към дълголетието

Междувременно медицински изследвания разкриват как е възможно да се постигнат подобни подвизи. Столетниците имали удивително здрави сърца, артерии, присъщи по-скоро за млади хора, нисък холестерол и минимални нива на окислителен стрес (виновник за атеросклерозата – опасното стеснение на артериите от плаки, което може да се усложни с образуване на кръвен съсирек и да доведе дори до спиране на сърцето).

Докато изучават 600 от най-възрастните жители на Окинава, изследователите стигат до още по-изненадващото заключение, че на природосъобразния начин на живот се дължат 80% от изключителното здраве на сърцата им, докато на генетичната предразположеност се падат само 20%. Учените вярват, че ако хората на Запад възприемат подобен начин на живот, много от кардиологичните отделения в болниците ще бъдат затворени завинаги. Но за да постигнем това, ще трябва да овладеем изкуството да живеем като народа на Окинава. То включва практикуването на бавно хранене с нискокалорични храни, наречено хара хачи бу, което означава да станеш от масата, когато си се нахранил на 80%, както и спокойният възглед за живота, познат като тайгай, и задълбочената съзерцателна духовност.

В последните няколко десетилетия обаче станахме свидетели на тъжната истина, че здравите сърца на хората на Окинава не се обуславят от „добри гени“. Сред жителите на острова смъртността от сърдечносъдови заболявания сега е най-висока от цяла Япония в резултат на възприетия западен режим на хранене и начин на живот.

Според Исландския институт по дълголетие инуитите (местното население на Гренландия) имат много по-ниска честота на сърдечносъдови заболявания от своите датски съседи на същия континент благодарение на хранителен режим, включващ риба, богата на полезните за сърцето незаменими омега-3 мастни киселини.

Проучване, публикувано в списание „Ланцет“, сочи, че жителите на остров Крит, които наблягат предимно на продукти, узрели под средиземноморското слънце – боб, зехтин, вино и много риба, са с около 50 до 70% по-малко застрашени от периодични сърдечносъдови заболявания в сравнение с хората на Запад, които практикуват здравословно хранене. Това е валидно въпреки факта, че нивото на холестерол при жителите на Крит и хората, следващи западния режим на хранене, е почти едно и също. Медицинските изследователи проявяват интерес към критския начин на хранене, след като проучване, продължило 15 години, разкрива, че обитателите на острова са по-здрави от жителите на други страни като Финландия, Япония, Гърция, Италия, Холандия и САЩ.

Особено важно е откритието, че населението на Крит е със смъртност, наполовина на тази в Италия, въпреки че и при двете групи кухнята е от средиземноморски тип. Основната разлика е във високата консумация на риба сред населението на остров Крит.

Заболяванията на сърцето ни в България

В съвременния свят сърцето ни е в непрекъсната опасност въпреки напредъка в кардиологията през последните 30 години. Почти всяка седмица се появява информация за нови рискови фактори за сърцето, както и за нови лекарства. Изследователите са открили гени, за които се смята, че са отговорни за случаите на инфаркти в семейства с дълга история на сърдечносъдови заболявания. Изолирали са и гени, които биха могли да увеличат риска за определени хора или пък опасността от дадени предразполагащи към риск тенденции. Лекарите стигат и до все повече открития, свързани с химичните „коктейли“, които биха могли да понижат риска от инфаркт, като поддържат ниски нива на холестерол и нормално кръвно налягане. Биолозите описват с невероятна точност биохимичния процес, водещ до образуване на плаки по артериалните стени.

Въпреки това България е на едно от първите места по смъртност от мозъчен удар или инфаркт. За съжаление около една трета от покосените от инфаркт умират, преди да стигнат до болницата. Коронарните заболявания си остават основна причина за смърт в страната ни. Сърдечносъдовите заболявания (в това число хроничните сърдечни заболявания и миокардният инфаркт) са отговорни за около четири от всеки десет смъртни случая.

Британската кардиологична фондация отбелязва, че докато броят на смъртните случаи вследствие на инфаркт бавно спада, броят на хората, живеещи със сърдечносъдови заболявания, се е увеличил до зашеметяващите 2,7 милиона – много от тях вероятно не съзнават пълната степен на риска, на който са изложени.

Във Великобритания в момента 878 хиляди души са с болно сърце и те ще прекарат остатъка от живота си в омаломощаваща ги умора, която настъпва в резултат на неефективна съкратителна способност на сърцето. Много от тези пациенти се нуждаят от трансплантация на сърце, но вероятно няма да я доживеят. Всички те са в постоянен страх от следващия инфаркт. В рамките на шест години от първия си инфаркт 18% от мъжете и 35% от жените, оцелели при първия сърдечен удар, са предразположени към втори такъв.

1na4ina na jivotВръзката с начина на живот

Как подобно нещо може да се случва в Европа през XXI в.? Истината е, че въпреки познанията си ние не се отнасяме с уважение към сърцето си. Щастливият и активен живот е гаранция за доброто му здраве. Но начинът, по който живеем в момента, предвещава огромни заплахи. Повечето хора поглъщат прекалено много храна и спортуват твърде малко. В резултат на това мнозина са затлъстели или с наднормено тегло, изискващо специално лечение.

Храните, които избираме, често са изключително нездравословни и претоварват организма с най-лошия вид мазнини и въглехидрати, като същевременно се лишаваме от полезните мазнини, фибри и антиоксиданти, особено важни за здравето. А стресът, който толкова често присъства в живота ни, принуждава организма да се справя с необичайно високи нива на разрушителните стресови хормони и ни отнема крайно необходимото свободно време за релаксация.

„Малката помпа“ и което е изключително важно, артериите, отговорни за пренасянето на кръвта в организма, не са пригодени за атаките на XXI в. Самият сърдечен мускул се нуждае от постоянно захранване с богата на кислород кръв, доставяна чрез мрежа от коронарни артерии. Ако съсирек блокира някоя артерия или ако вътрешната стена на който и да е от тези съдове е променена от отлагания и се стигне до стесняването му, сърдечният мускул страда от остър кислороден дефицит.

Лишеното от кислород сърце боли – това обяснява кратката гръдна болка, наречена ангина пекторис (стенокардия). А още по-страшно е, че лишените от кислород клетки в определен участък на сърдечния мускул може бързо да загинат, което води до инфаркт, който може да се усложни със сърдечна недостатъчност или дори да доведе до смърт.

И женското сърце се поразява

Независимо че жените все още не са засегнати в такава голяма степен като мъжете, сърдечносъдовите заболявания далеч не са само мъжки проблем. Въпреки че сърдечносъдовите заболявания убиват четири пъти повече жени в сравнение с рака на гърдата, повечето жени са по-обезпокоени от рака. Много лекари, които през 80-те години на XX в. са омаловажавали факта, че жените страдат от сърдечни заболявания, все още пренебрегват в огромна степен сърдечносъдовите рискове при тях. Понякога се стига дори до поставяне на грешна диагноза или отхвърляне на възможността за инфаркт при изявата на сърдечна симптоматика.

Митовете за сърцето на мъжете

Има два много широко разпространени мита: първият е, че само мъжете страдат от сърдечносъдови заболявания, а вторият – че риск съществува само при възрастните жени. Може би ще ви изненада фактът, че във Великобритания ежегодно над 20 000 жени под 65 години получават инфаркт и това далеч не се дължи на напреднала възраст. И докато процентът на мъже, преживели инфаркт, спада, при жените той се покачва. На жените се падат едва 25% участие във всички проучвания, свързани със сърдечносъдовите заболявания, което не дава на личните лекари необходимите данни, за да разпознават симптомите при пациентките и да ги лекуват.

Какво трябва да знаете за рисковете за сърцето 

Жените подценяват рисковете за себе си. Британската кардиологична фондация наскоро публикува доклад, според който само една на всеки четири жени определя сърдечносъдовите заболявания като единствената и най-голяма заплаха за продължителността на живота, докато 40% вярват, че това е ракът. Тази представа е най-широко разпространена сред младите жени – само едно от всеки десет момичета на възраст между 16 и 24 години се страхува от сърдечносъдови заболявания, докато половината от тях се боят от рак на белите дробове или на гърдата.

Докладът на Британската кардиологична фондация изтъква също и липсата на информираност сред жените за основните рискови фактори за възникване на сърдечносъдови заболявания. Само 8% от запитаните отбелязват като фактори, увеличаващи вероятността от увреждане на сърцето, високите нива на холестерол в кръвта, 5% – високото кръвно налягане, а 12% – генетичната предразположеност.

Животът на 38% от жените е застрашен до една година след първия им инфаркт, докато при мъжете процентът е 25. Въпреки това едва 40% от пациентките, преживели инфаркт или страдащи от стенокардия, приемат аспирин всеки ден, а към 25% вземат статин (препарат за понижаване нивото на холестерола в кръвта).

Менопаузата е определящ момент за жените и сърдечносъдовите заболявания. Преди този период високите нива на естроген в организма предпазват сърцето по естествен начин. След менопаузата нивата на холестерола се покачват, което увеличава риска от увреждане на сърцето, особено ако се повишат и триглицеридите (друг вид мазнини в кръвта). По принцип за жените с високи нива на триглицериди (над 3,9 милимола на литър) и ниски нива на „добър“ холестерол (под 1,2 ммол/л), съществува по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, отколкото за мъжете с подобни нива.

Причините за сърдечни заболявания при жените са различни. Например диабетът тип 2 увеличава риска от увреждане на сърцето повече при жените, отколкото при мъжете. Жените, които пушат, са два пъти по-застрашени от инфаркт от мъжете пушачи. Депресията също е по-силен рисков фактор при жените, отколкото при мъжете.

Жените са изправени пред рискови фактори, които не съществуват за мъжете. Единият от примерите са контрацептивите. Високото кръвно налягане е по-често срещано при жени, вземащи контрацептиви перорално, особено в случаите на пациентки с наднормено тегло. Също така повишеното кръвно налягане по време на бременност, въпреки нормализирането му след раждане, по-често води до високо кръвно налягане през по-късен етап от живота на жената.

1woman stretchingКакво трябва да правят жените

Само преди няколко години лекарите препоръчваха хормонална терапия за жените в менопауза като начин за предпазване на сърцето. Но през 2002 г. проучване в САЩ разкри, че това не пази сърцето, а дори увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци през първата година. През 2003 г. Комисията за безопасност на лекарствата във Великобритания препоръча хормоналната терапия да не се използва за профилактика на сърдечносъдовите заболявания, защото тя не действа в тази посока.

Разговаряйте с личния си лекар и се опитайте да разберете доколко е застрашено сърцето ви. След това започнете да се храните разумно, да спортувате (използването на стълбите и ходенето пеша се брои за спорт) и се опитайте да намалите стреса. Следете за колебания в теглото си, за обиколката на талията, за нивата на холестерол и кръвното налягане и ако имате някакви притеснения, обсъждайте ги с лекаря си. Това е добър съвет и за мъжете.

Сменете приоритетите си за грижа към сърцето 

Животът ви зависи от здравето на коронарните ви артерии. Но тези важни кръвоносни съдове не се спогаждат добре с мазнините, които поглъщате с една пица калцоне, с отровата, съдържаща се в кутия цигари, с безкрайното време, прекарано в колата, зад бюрото или пред телевизора, със стреса от прекалено дългата работна седмица или ужасното ежедневно пътуване до работа с градски транспорт. Често можем да си помогнем, но не го правим – спомнете си велосипеда в избата или касетата с упражнения, които искате да използвате, но рядко го правите в действителност.

Вместо да водим живот, здравословен за сърцето ни, ние по-скоро го пренебрегваме, вероятно надявайки се, че последните научни открития ще го спасят, когато започне да боледува. Много от нас могат да си спестят лекарската намеса само ако осигурят на сърцето си необходимите грижи.

Какво точно причинява инфаркт? Лекарите могат да дадат научно обяснение за това. Той се получава, след като е настъпило увреждане на коронарните артерии – жизненоважните съдове, захранващи сърдечния мускул. Коронарните заболявания са тясно свързани с окислените мазнини, които се натрупват по вътрешните артериални стени под формата на плаки. Това води до постепенно стесняване на артериите и може впоследствие да наруши функцията им, да ги увреди и да се стигне до пълното им запушване.

А какво уврежда артериите? Според д-р Стивън Дженкинс, кардиолог консултант в болница „Кромуел“ в Лондон, това са основно тютюнопушенето, хипертонията и високите нива на холестерол. „Има тревожни статистически данни, че комбинацията от трите изправя хората пред много висок риск.“ Всички те са свързани с начина ни на живот.

1-cyclistsДоказателства в световен мащаб

В края на 2004 г. голямо проучване, включващо 30 000 души от цял свят, сочи, че 90% от инфарктите се причиняват само от девет рискови фактора. Пет от тях са въпрос на личен избор: тютюнопушене, стрес, заседнал начин на живот, твърде малко плодове и зеленчуци в дневното меню и може би най-изненадващият фактор – въздържането от алкохол.

Останалите четири са по-скоро от медицински характер, но не се заблуждавайте – всеки един от тях е пряко свързан с начина ви на живот. Те са: абнормни нива на холестерола и високо кръвно налягане (споменати по-горе), диабет и затлъстяване в коремната област. Това, което е любопитно и важно в проучването, е, че то обхваща 52 страни и включва мъже и жени от всички възрасти, раси и социална и икономическа среда. Изследването показва, че независимо дали сте бедна жена от Брадфорд или богат мъж от Токио, абсолютно едни и същи рискови фактори могат да доведат до инфаркт. В повечето случаи това са прекалено дългото обездвижване, неправилното хранене и постоянният стрес. Така че не бъдете от хората, които чакат науката да спаси сърцето им. Истината – и това е една от най-важните истини в тази книга – е, че възприемането на здравословен начин на живот може да започне да действа едновременно върху всички рискови фактори, водещи до инфаркт.

Полезно е да знаете какви са различните заплахи за сърцето и в следващата глава предлагаме сбит и задълбочен преглед на шестте основни рискови фактора. Но истинската цел на книгата е да ви покажем как да се преборите с всички тях чрез една опростена програма, която действа върху първопричината им – съвременния начин на живот, който много от нас водят, характеризиращ се с липса на движение, прекомерно гледане на телевизия, висококалорични храни и напрежение.

Болестите на сърцето по света

Смъртността от сърдечносъдови заболявания се различава много при отделните нации, като това основно се дължи на различния режим на хранене и начин на живот. Таблицата показва броя на смъртните случаи през 2002 г., причинени от коронарни заболявания и инсулти сред 100 000 души. Най-висок е броят на смъртните случаи в Русия, а най-нисък – във Франция. Според налични данни България се нарежда някъде след Русия в началото на таблицата.

Русия                    828

Румъния                505

Унгария                 470

Финландия             334

Германия               306

Великобритания     304

Италия                  282

САЩ                      233

Швейцария            213

Австралия              190

Канада                  188

Китай                    182

Япония                  177

Франция                140

 

Дали е инфаркт? Наберете 112

Ако мислите, че има вероятност вие или някой около вас да е получил инфаркт, не се колебайте, наберете телефон 112 и оставете на професионалистите да преценят. Повечето смъртни случаи, причинени от инфаркт, настъпват в първия един час след началото му, но хората обикновено чакат часове, преди да се обадят за помощ. Ако в продължение на повече от няколко минути са налице гръдна болка или някой от останалите симптоми, изброени тук, трябва незабавно да повикате линейка. През това време изпийте таблетка аспирин от 300 мг, освен ако не сте алергични. Таблетката трябва да се сдъвче, за да бъде абсорбирана по-бързо.

ДИСКОМФОРТ В ОБЛАСТТА НА ГЪРДИТЕ

Повечето случаи на инфаркт се проявяват с усещане за дискомфорт в средата на гръдния кош, което продължава над 30 минути, включително и в спокойно състояние, или пък оплакването отминава и се появява отново. Това усещане може да бъде описано и като неприятно напрежение, стягане, тежест или болка.

НЕПРИЯТНО УСЕЩАНЕ В ДРУГИ ЗОНИ НА ГОРНАТА ЧАСТ НА ТЯЛОТО

Симптомите могат да включват и болка или неприятно усещане в едната или двете ръце, гърба, врата, долната челюст или корема.

ЗАДУХ

Този симптом може да се появи самостоятелно или заедно с дискомфорта в гърдите.

ДРУГИ СИМПТОМИ

Сред другите важни признаци, които може да се появят и самостоятелно, са обливане в студена пот, замаяност или непреодолима умора или слабост.

Почувствайте пулса

Пулсът ви – броят удари на сърцето за минута, ще помогне на вас и вашия лекар да прецените здравословното състояние на сърцето. Нормалният пулс е между 60 и 80 удара в минута, ако сте в спокойно състояние. По-ускореният пулс може просто да се дължи на това, че преди това сте тичали по стълбите, за да не закъснеете за часа при лекаря (физическото натоварване ускорява пулса). Температурата, острите заболявания като настинка, грип или стомашно неразположение и тревожността също могат временно да ускорят пулса ви. Но непрекъснато ускореният пулс може да е сигнал за проблеми с щитовидната жлеза, анемия или сърдечносъдово заболяване.

Преди да измерите пулса си, задължително трябва да сте били в спокойно състояние за 5-10 минути. Вземете часовник със секундарник, после намерете с възглавничките на пръстите пулса си на китката или шията. Избройте ударите за 15 секунди и после ги умножете по четири.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *