Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Масажът на краката е не само приятен, но и много полезен

Обръщам се към вас с молба да  публикувате повече информация за един вид нетрадиционно лечение – масаж на стъпалата. Интересува ме има ли определени начини за прилагането му и при какви заболявания е ефикасен.

Дарина Михайлова – Кърджали

Масажът на стъпалата е нетра­диционно лечение на редица болести. Чрез този вид масаж се стимулират акупунктурни точки, всяка от които отговаря на съответен орган от чо­вешкия организъм.

Стъпалото е своеобразна карта на човешкото тяло. Върху него има десетки акупунктурни точки, Всяка от които отговаря на отделен орган от човешкото тяло.

Стимулацията на всяка акупунктурна точка чрез масаж на стъпалата подобрява кръвообращението, ободря­ва, намалява стреса и натрупаното напрежение и действа здравословно на цялото тяло.

В миналото хората са ходели боси, което е позволявало естествената стимулация на акупунктурните точки. В днешно време носенето на обувки не само отнема естествения масаж на стъпалата, но и води до болки, загру­бяла кожа, мазоли, падане на свода и т.н., особено ако обувките са прека­лено тесни или с прекалено висок ток. И тъй като хората сами са си отнели способността да се самолекуват чрез стимулация на акупунктурните точки на стъпалата, ходейки боси, нетради­ционната медицина препоръчва маса­жа на стъпалата като ефикасен лек. Лекарите също така препоръчват, когато имаме възможност, да ходим боси (у дома, на плажа и т.н.).

Масажът на стъпалата е един от основните методи за лечение в традиционната китайска медицина. Т. нар. точков масаж или акупунктура е познат още от древността в Китай. Масаж на стъпалата може да си направите сами или да отидете на опитен специалист.

Един стандартен масаж на стъпа­ла трае около 30 мин., след които ще се чувствате значително поотпочинали.Ето как можете да си направите здравословен масаж на стъпалата в домашни условия.

Потопете стъпалата във ваничка с топла вода за около 20-30 мин., след което подсушете стъпалата.

Нанесете лосион за тяло или масажно масло върху стъпалата.

Масажирайте чрез кръгови дви­жения с палците. Ако имате гъдел, влагайте повече сила при разтрива­нето, но без масажът да причинява болка.

Не пропускайте и масажа на пръ­стите и разстоянията между тях.

Ако повтаряте процедурата всяка вечер, положителният ефект от този метод на нетрадиционната медицина няма да закъснее. Масажът на стъпалата зарежда с положителна енергия, като в същото Време ви осво­бождава от отрицателната.

ВНИМАНИЕ!

Има специални чорапчета, върху които са отбелязани акупунктурните точки и за кои вътрешни органи на човешкото тяло съответстват те. Но и без тях, с малко повече практика, масажът на стъпалата не представлява трудност. Ако се чувства­те не достатъчно запознати с техниките за масаж, на стъпалата, има специални акупунктурни масажори за крака. Нужно е само да го включите и да стъпите върху него, а оттам нататък се отдайте на активна почивка.

Някои хора използват дървени или пластмасови масажори, като с тях отново се извършват кръгови движе­ния с лек натиск върху ходилото.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Масажът на краката е не само приятен, но и много полезен

  1. Pingback: Д-р Виолета Ботева: Стресът е основен фактор за най-масовите болести! | Лекува нет

  2. Виталий каза:

    Аз съм масажист и това ми е любимият масаж. Обичам и на мен да ми направят, но не всички терапевти могат да провеждат такъв масаж. Имам една моята колежка и на нея се доверявам само. По време на масажа винаги заспивам. Тя го прави с много голямо желание. Усещам как се отпуска и тя и не чака да мине времето само. Все едно летя о време на масаж. Тя винаги казва че почвам и да хъркам. След масаж се чуствам много отпочинал. Ако всички терапевти дават и малко от себе си ще се получи много добър масаж. Но ако само заради това че трябва да го направи, по добре да не го направи. Много специвичен масаж е, и наистина може да боли, ако не е направен от човек, който знае какво прави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *