Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебна инфузия от пелин увеличава жлъчната секреция

Пелинът e лекарствено растение, към което спадат поне още 400 други растения

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Най-популярното от тях – пелина, се използва като лечебно средство от векове. Сиво-сребристият цвят на стъблото и листата, както и жълтите цветове имат специфичен аромат и силно горчив-тръпчив вкус. Именно по това пелина се различава от други негови роднини.

Брането на лечебната трева трябва да бъде в периода на цъфтеж (от юли до август). Върхът се реже с нож или ножица и след това се слага на тъмно и сухо място да се суши.

Пелинът стимулира функцията на стомашно-чревния тракт, повишава жлъчната секреция. Това полезно растение се използва като спазмолитично и противовъзпалително средство за лечение на ревматизъм, астма, изгаряния, рентгенови лъчения и екземи.

Традиционната медицина използва инфузия от пелин при чернодробни и бъбречни заболявания, гастрит, безсъние, подагра, анемия, затлъстяване, туберкулоза, хипертония, оток, треска, хемороиди. Пелинът активира кръвообращението, подобрява обмяната на веществата.

Как се прави лечебната инфузия от пелин? Вземете 2 чаени лъжици суха трева от пелин и ги залейте с една чаена чаша вода. Нека да ври 15 минути, а след това 30 минути да се настоява. през това време част от водата ще се изпарила. Нека стане пак толкова, колкото е била, като долеете преварена вода. Вземете по 1 супена лъжица 4 пъти на ден половин час преди хранене.

За подобряване вкуса на инфузията опитни билкари предлагат да се добави жълт кантарион, мента и мащерка в равни количества. Това няма да се отрази на лечебните свойства на пелина, даже напротив.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *